Ένα πλοίο από την Τουρκία που βρέθηκε περίπου 80 μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης γεμάτο όπλα και στρατιωτικά οχήματα για τη Λιβύη, ήταν ο λόγος της πολύ μεγάλης νευρικότητας που επέδειξε η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, με αποκορύφωμα την 25η Μαρτίου.
Νευρικότητα που εκδηλώθηκε με μαζικές παραβιάσεις αλλά και προκλητικές υπερπτήσεις ακόμη και στον Εβρο και στη Μυτιλήνη. Το φορτηγό πλοίο, που είχε δηλώσει ως προορισμό την Τυνησία, είχε εγκλωβιστεί από τις μυστικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες πλέον έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα πλοία που αποπλέουν από την Τουρκία, σύμφωνα με την «Real News».
Το φορτηγό πλοίο είχε ξεκινήσει από την Αττάλεια και, περίπου 80 μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης βρέθηκε αντιμέτωπο με γαλλικό πολεμικό πλοίο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή έπλεαν και άλλα πολεμικά σκάφη, άλλων χωρών. Ο καπετάνιος του τουρκικού φορτηγού κατάλαβε αρκετά γρήγορα ότι το ταξίδι του προς την Τυνησία -στη Λιβύη θα ξεφόρτωνε, φυσικά- δεν θα ολοκληρωνόταν. Το πλοίο επέστρεψε στην Αττάλεια και οι δυνάμεις που ο Ρετζεη Ταγίπ Ερντογάν έχει στείλει στον πόλεμο της Λιβύης έμειναν χωρίς το άκρως απαραίτητο γι’ αυτές στρατιωτικό υλικό.
Η Τουρκία φαίνεται ότι θεωρεί υπεύθυνη για την αποτυχημένη αποστολή την Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ελληνική εμπλοκή στην υπόθεση. Κάπως έτσι δικαιολογούν επιτελείς του ΥΠΕΘΑ την εξαιρετικά έντονη και προκλητική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας από τον Εβρο μέχρι τη Ρω, όπου επίσης έγιναν υπερπτήσεις.
Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, έτσι κι αλλιώς δεν έχει παρουσιάσει κανένα σημάδι εκτόνωσης. Αντιθέτως στα σύνορα του Εβρου, το καθεστώς Ερντογάν διατηρεί έναν «στρατό» μεταναστών, χρησιμοποιώντας τον ως πολιορκητικό κριό. Αλλαξε τη «σύνθεσή» του λόγω κορονοϊού αποσύροντας οικογένειες με παιδιά και τις αντικατέστησε με νεαρούς μετανάστες στους οποίους φυσικά και δεν παρέχει κάθε ημέρα τροφοδοσία. Στο Αιγαίο, μέσα σε μόλις τρεις μήνες έχουμε φτάσει τις 161 υπερπτήσεις! Τέτοιοι αριθμοί δεν είχαν καταγραφεί ούτε την περίοδο μετά τα Iμια. Παρενοχλήσεις έχουν σημειωθεί και στη θάλασσα. Αυτό που προβληματίζει όσους παρακολουθούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της είναι τι θα γίνει τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Ερντογάν έταξε στους πολίτες του ότι «θα καθαρίσουν με τον κορονοίό».
Ωστόσο, οι πληροφορίες που υπάρχουν για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το καθεστώς την απειλή του COVID-19 προκαλούν ερωτήματα και όχι αισιόδοξα σενάρια. Η αφύπνιση και η αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού άργησε πολύ και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες η κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να εξελιχθεί πάρα πολύ άσχημα. Μπορεί αυτό να έχει αντίκτυπο στα ελληνοτουρκικά;
Σε επίπεδο διατήρησης της έντασης σε Αιγαίο και Εβρο, οι αναλυτές του ΥΠΕΘΑ το θεωρούν βέβαιο. Αν το καθεστώς Ερντογάν θα φτάσει μέχρι και στην πρόκληση ενός επεισοδίου, είναι ένα ερώτημα που η απάντησή του «διχάζει».
Τα σενάρια «θερμών επεισοδίων» που επεξεργάζονται στο ΥΠΕΘΑ είναι πολλά, αλλά για πρώτη φορά δίνουν τόση σημασία σε αυτά που έχουν να κάνουν με την εκδήλωση τουρκικής ενέργειας όχι σε ένα αλλά σε δύο, τρία ή και περισσότερα σημεία της ελληνικής επικράτειας με αφορμή πρόσφατες τουρκικές κινήσεις. Οι προκλήσεις των Τούρκων εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές η απόσταση των οποίων είναι πολύ μεγάλη.
Αυτή την εβδομάδα πραγματοποίησαν υπερπτήσειςστον Εβρο, στη Μυτιλήνη και στη Ρω και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό τους τελευταίους μήνες.
Πηγή: «Real News»