Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον κίνδυνο, αν συνεχιστεί επί μακρόν η πανδημία σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα να υπάρξει σημαντική μείωση των εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών, με ταυτόχρονη εκτόξευση των τιμών τους.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, κυρίως από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίοι παραδέχονται και δημόσια πλέον ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ελλείψεις σε φρούτα και λαχανικά. Και αυτό, γιατί αν και τη φετεινή χρονιά έχει πάει πολύ καλά η παραγωγή, δεν υπάρχει το εργατικό δυναμικό να τη μαζέψει, με ορατό τον κίνδυνο να σαπίσουν τα προϊόντα στα χωράφια.
Ηδη, η Γαλλία προβλέπει πως περίπου 200.000 εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική δεν θα καταφέρουν να φτάσουν εγκαίρως στη χώρα, για την συγκομοιδή των προϊόντων, ενώ ανάλογη είναι η αγωνία και στην Ιταλία, η οποία, πριν την πανδημία του κορονοϊού ανέμενε περίπου 100.000 ξένους εργάτες. Οσο για τη Γερμανία που, σύμφωνα με το Bloomerg, συνήθως συγκεντρώνει 30.000 ξένους εργάτες τον Μάρτιο και 80.000 τον Μάιο προβλέπει πως θα εμφανιστεί ένα πολύ μικρό μέρος αυτών. «Η εργασία σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Ο αριθμός των εργαζομένων από γειτονικές χώρες μειώνεται ραγδαία», δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τζούλια Κλέκνερ.
Στο ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζονται – επί του παρόντος – καθησυχαστικοί. Στην πραγματικότητα, όμως, κάθονται σε αναμένα κάρβουνα…