Κορονοϊός: Το μυστικό & τα τραγικά λάθη της Καστοριάς με τους 8 νεκρούς

Τον ανανεωμένο χάρτη που αφορά τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας παρουσίασε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, 17 περιοχές έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση από τον Covid-19, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι πάνω από 1.600, με τον διπλασιασμό τους κάθε δέκα ημέρες να θεωρείται ως «θετικό σενάριο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη, η Καστοριά και το Άγιος ‘Ορος έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη επίπτωση από την επέλαση του κορονοϊού. Και στις δύο περιοχές καταγράφονται πάνω από 30 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Η Καστοριά μάλιστα μετράει μέχρι στιγμής 8 θανάτους από τον ιό και γι’ αυτό μπήκε καραντίνα μία μεγάλη περιοχή του νομού.

Ποιος ήταν όμως το τραγικό λάθος που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση;

Ο δημοσιογράφος της περιοχής, Αντώνης Παραράς, μιλώντας στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ», τονίζει πως  «ζητούσαμε να αντιμετωπιστούμε χωριστά με έκτακτα μέτρα αλλά δεν έδωσαν σημασία». Αναλυτικότερα:

«Μία μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών από τον κλάδο της γουνοποιίας επέστρεψε στα τέλη του Φεβρουαρίου από Ιταλία χωρίς κανένα μέτρο ελέγχου ούτε από την Ιταλία ούτε από την Ελλάδα. Κάποιοι γουνοποιοί έλαβαν μέτρα προστασίας προφανώς όχι όλοι. Ταυτόχρονα χωρίς μέτρα προστασίας μετά από δύο εβδομάδες από το προηγούμενο γεγονός ένα γκρουπ 22 ατόμων από Ιεροσόλυμα έφτασε στην Καστοριά χωρίς έλεγχο, Το λέω διότι τώρα όσοι γυρίζουν μπαίνουν σε καραντίνα. Τότε δεν γινόταν αυτό. Πολλοί πιο ειδικοί από εμάς εκτιμούν ότι μπορεί να είναι η αιτία για τα πολλαπλά κρούσματα. Οι τρεις δήμαρχοι Καστοριάς και ο αντιπεριφερειάρχης ζητούσαν από τις 12 Μαρτίου να ληφθούν έκτακτα μέτρα περιορισμού για να αντιμετωπιστεί η Καστοριά χωριστό και όχι οριζόντια σε επίπεδο μέτρα. Δεν τους έδωσαν σημασία. Επιπλέον δεν είχαμε οργανωμένο νοσοκομείο στην εποχή του κορονοϊού. Για παράδειγμα μέχρι και 31 Μαρτίου δεν είχε πνευμονολόγο το νοσοκομείο».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις (στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ») του Δημάρχου, Γιάννη Κορεντσίδη, ο οποίος ανέφερ μεταξύ άλλων: «Υπήρξε μία πολυμελής ομάδα συνανθρώπων μας σε κάποιες εκθέσεις μόδας στο Μιλάνο και κάποια άτομα σε γκρουπ εκδρομείς σε ταξίδια. Υπήρξε διασπορά στους υγειονομικούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό. Για τους λόγους αυτούς εμείς ως αυτοδιοικητικοί φορείς το είχαμε αναφέρει έγκαιρα στις αρμόδιες υπηρεσίες, προβλέποντας ότι θα έχουμε μία έξαρση στην περιφέρεια μας. Θεωρώ ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε έγκαιρα σε όλη τη χώρα και αυτό το δείχνουν τα αποτελέσματα. Εμείς όμως όταν ζητήσαμε έκτακτα μέτρα στην περιοχή μας, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά μας».