Για την κρισιμότητα της επόμενης μέρας και τους κινδύνους που επιφυλάσσει, μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας
«Περιμένουμε και στην Ελλάδα αυτό που συνέβη στη Γερμανία», ανέφερε αρχικά ο κ. Σύψας για να προσθέσει: «Με τη δέσμη των μέτρων που θα λάβουμε, δεν θα ξεπεράσουμε το R0 1, το οποίο θα είναι για μας ένα σημείο ανησυχίας». Αυτό στο οποίο αναφέρεται ουσιαστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, λέγοντας 1 είναι ο ρυθμός αναπαραγωγής του covid-19 (Reproduction Rate), τον οποίο παρακολουθούν προσεκτικά οι αρχές.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε ασθενής μολύνει έναν ακόμη άνθρωπο. «Αν ανέβει πάνω από το 1 ο ρυθμός αναπαραγωγής, σημαίνει επέκταση της επιδημίας. Αν δούμε ότι το R0, που είναι ένας δείκτης που σχετίζεται με τη θνησιμότητα, με τις εισαγωγές στις μονάδες και τις νοσηλείες, ξεπεράσει αυτό που θέλουμε, ενδεχομένως να αναστείλουμε τα νέα μέτρα και να πάρουμε καινούρια», σημειώνει. Μάλιστα, ο κ. Σύψας έκανε σαφές ότι η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού θα παρακολουθείται στενά και καθημερινά για να μην κινδυνεύσει κανείς. Τόνισε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την κυβέρνηση – πάντα μετά την ενημέρωση από ειδικούς – κάθε 10 μέρες ή δύο εβδομάδες.
Σχετικά με το αν η χώρα μας είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι έχει αυξηθεί ο ρυθμός αναπαραγωγής του Covid-19, δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν γίνονται μαζικά τεστ, ο λοιμωξιολόγος απάντησε: «Θα το καταλάβουμε εγκαίρως γιατί έχουμε πολύ ωραία επιδημιολογικά εργαλεία στα χέρια μας, τα οποία μας δίνουν την πλήρη εικόνα και οποιαδήποτε ανοδική τάση θα ανιχνευθεί αμέσως».
H χρήση μάσκας
Απαραίτητη είναι η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους. Μάλιστα, όποιος πιαστεί να μην κάνει χρήση της εκεί όπου επιβάλλεται και εντοπιστεί, θα έρχεται αντιμέτωπος με τσουχτερά πρόστιμα, όπως αποκάλυψε το βράδυ της Τρίτης ο κ.Σύψας.
Ερωτηθείς για το πόσες ώρες μας προφυλάσσει η μάσκα, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η λέξη κλειδί είναι η απόσταση που θα πρέπει να τηρείται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, που είναι οι εξής:
- Δεν πλησιάζουμε ανθρώπους πιο κοντά από τα 2 μέτρα.
- Απολυμαίνουμε τα χέρια μας εφόσον ακουμπήσουμε διάφορα αντικείμενα
- Η μάσκα είναι συμπληρωματική και δεν υποκαθιστά τα προηγούμενα δύο μέτρα
«Εχουμε κάνει εξαιρετική δουλειά στην επιτροπή για να δώσουμε οδηγίες τι είδους μάσκα χρησιμοποιούμε, από ποιο υλικό χρησιμοποιούμε και πόση ώρα τις χρησιμοποιούμε, πώς τη βάζουμε και πώς τη βγάζουμε», τόνισε ο κ. Σύψας, επαναλαμβάνοντας ότι η χρήση της είναι συμπληρωματική και πρέπει να εφαρμόζεται όταν πρόκειται να παραβιάσουμε τον κανόνα των δύο μέτρων. Και σημείωσε το εξής: «Είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η χρήση της».
Η επιστροφή στα σχολεία και η προστασία των παιδιών
Λίγο μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία (από τις 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και από τις 18 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων) ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι γίνονται συσκέψεις για να καταλήξει η επιτροπή στα μέτρα που θα παρθούν για την ασφάλεια των μαθητών της Γ’ Λυκείου.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για το αν θα ανοίξουν τα Δημοτικά ή όχι θα παρθεί μετά το άνοιγμα των σχολείων και το πόσο είναι ασφαλείς οι μαθητές και οι οικογένειές τους. «Δεν μπορεί κανείς να περιορίσει τα παιδιά και την απόσταση που πρέπει να τηρείται. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη των αριθμό των μαθητών ανά τάξη αλλά τα Δημοτικά δεν πρέπει να μείνουν για πάντα κλειστά. Πρέπει να ανοίξουν και αν μας το επιτρέπει η καμπύλη μας, αρχές Ιουνίου θα το κάνουμε».
Ερωτηθείς για το έαν οι μαθητές που επιστρέψουν στα θρανία θα πρέπει ή όχι να φορούν μάσκες, ο κ. Σύψας απάντησε ότι το ζήτημα αυτό εξετάζεται και οι αποφάσεις θα παρθούν την Τετάρτη, αφού ελεγχθούν και τα στοιχεία από άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κύρια σημεία για την ασφάλεια των παιδιών, των δασκάλων αλλά και των γονέων είναι τα εξής:
- Nα κρατούνται αποστάσεις στα παιδιά στα σχολεία.
- Oι αίθουσες να είναι ευάερες και ευήλιες,
- Nα γίνονται απολυμάνσεις
- Nα υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε τάξη
- Η σύσταση στους ηλικιωμένους
«Μείνετε σπίτι για να είστε ασφαλείς». Αυτό είναι το μήνυμα που τονίστηκε την Τρίτη κατά την παρουσίαση της άρσης των μέτρων από την κυβέρνηση τόσο προς τους ηλικιωμένους όσο και προς τις ευπαθείς ομάδες. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το θέμα αυτό. Ξέρουμε ότι τουλάχιστον το 10% των οικογενειών που έχουν παιδιά στο σχολείο έχουν και κάποιο άλλο άτομο στο σπίτι, που είναι κάποιος ηλικιωμένος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις θα προκρίνουμε την εκπαίδευση εξ αποστάσεως έτσι ώστε κανένας μαθητής να μην μείνει πίσω», τόνισε ο κ. Σύψας.