Στα 2.620 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ενώ καταγράφηκαν 8 νέα. Παράλληλα, τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να είναι 143.
Ακόμη, 37 άτομα παραμένουν διασωληνώμενοι, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι στα 67 έτη, ενώ από αυτά οι 8 είναι γυναίκες.
Εξάλλου, 77 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί συνολικά 78.207 δείγματα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ, όσοι παίρνουν φάρμακα με στατίνες θα πρέπει να τα συνεχίσουν.
Τα τελευταία επιστημονικά συμπεράσματα έχουν καταδείξει ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Για το φάρμακο Remdesivir: Επετράπη στις ΗΠΑ η χρήση του, αν και με προσωρινή έγκριση, λόγω του κατεπείγοντος που παρουσιάζεται σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Θα αρχίσει να χορηγείται σε παιδιά με χαμηλή οξυγόνωση και προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν έχουμε στα χέρια μας όλες τις απαντήσεις», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.
Για το ενδεχόμενο νέου lockdown: Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ κάτω από το P1, αυτός είναι ο σημαντικότερος δείκτης και αυτόν λαμβάνουμε υπ’ όψιν. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η επάρκεια του συστήματος Υγείας, ο αριθμός των κλινών, η επάρκεια των αναπνευστήρων κλπ.
Για το θέμα των κλιματιστικών και τη χρήση συστημάτων καθαρισμού αέρα: Έχω διαβάσει τις τεχνικές οδηγίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. Άλλο είναι η κεντρική μονάδα κλιματισμού και άλλο η οικιακή. Πράγματι, έχουν αναφερθεί κάποιες μικρο-επιδημίες του ιού λόγω της ανακύκλωσης του αέρα. Σε μια τέτοια εποχή αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Ο καθαρισμός του φίλτρου και η αλλαγή του φίλτρου θα πρέπει να γίνεται από ειδικούς και γνωρίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες. Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, είναι και η legionella (νόσος λεγεωναρίων) που θα πρέπει να μας απασχολήσει επίσης.
Για ανθρώπους που εντοπίστηκαν οριακά θετικοί στον κορονοϊό και αν θα πρέπει να ξανακάνουν το τεστ: Πριν από μερικές εβδομάδες υπήρχε ανησυχία στον ΠΟΥ για περίπου 300 άτομα που είχαν παρατεταμένα θετικές εξετάσεις στον Covid 19. Ωστόσο, αυτές αφορούσαν «νεκρά» τμήματα του ιού και αυτό μας καθησυχάζει λίγο, καθώς μετά τη 10η ημέρα μειώνεται η πιθανότητα επιμόλυνσεις. Εμπιστευόμαστε τις ποιοτικές μοριακές εξετάσεις, τις οποίες ορίζει ο εκάστοτε θεράπων ιατρός. Δεν πρέπει να ανησυχούμε με οδηγό την Επιστήμη.