Κορονοϊός: Αυτό είναι το εργαστήριο στην Ουχάν που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ξεκίνησε ο ιός

Είναι δακτυλοδεικτούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες: το κινεζικό ινστιτούτο ιολογίας που κατηγορείται ότι από αυτό προήλθε ο κορονοϊός μελετά μερικά από τα πιο επικίνδυνα παθογόνα του κόσμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι έχει “τεράστιες αποδείξεις” ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο της Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, την πόλη όπου εντοπίστηκε στα τέλη του 2019.

Ωστόσο, πρόσθεσε σήμερα: “Δεν είμαστε βέβαιοι”.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε καμιά ανακολουθία: “Δεν έχουμε τη βεβαιότητα, και υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι αυτό προέρχεται από το εργαστήριο, και οι δύο οι δηλώσεις αυτές είναι αληθινές”.

Η κινεζική τηλεόραση χαρακτήρισε τη Δευτέρα “τρελά” τα σχόλια αυτά, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλε “αναπόδεικτες” δηλώσεις.

“Ο Μάικ Πομπέο έχει μιλήσει επανειλημμένα, αλλά δεν μπορεί να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία. Γιατί; Γιατί δεν έχει κανένα”, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσανγίν.

Σύμφωνα με τη μεγάλη πλειονότητα των ερευνητών, ο κορονοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ένα ζώο. Μια αγορά της Ουχάν ενοχοποιείται από Κινέζους επιστήμονες καθώς φέρεται να πωλούσε ζωντανά άγρια ζώα.

Τι κάνουν οι ερευνητές του ινστιτούτου ;

Μελετούν τις ιογενείς ασθένειες.

Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές του ινστιτούτου συνέβαλαν στην καλύτερη κατανόηση της Covid-19 όταν εμφανίστηκε στην Ουχάν.

Τον Φεβρουάριο, οι εργασίες τους δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικό περιοδικό. Συμπέρασμα: η ακολουθία του γονιδιώματος του νέου κορονοϊού είναι 80% όμοια με αυτή του SARS, από το οποίο προήλθε μια προηγούμενη επιδημία το 2002-3 και 96% με εκείνη ενός κορονοϊού νυχτερίδας.

Με την πάροδο των ετών, οι επιστήμονες στο ινστιτούτο έγραψαν δεκάδες μελέτες και άρθρα για τις σχέσεις μεταξύ αυτών των ιπτάμενων θηλαστικών και της εμφάνισης ασθενειών στην Κίνα.

Κατά την άποψη πολλών ερευνητών, ο νέος κορονοϊός γεννήθηκε χωρίς αμφιβολία στη νυχτερίδα. Πιστεύουν, ωστόσο, ότι πέρασε από ένα άλλο είδος, όπως ο παγκολίνος, πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Αξιοσημείωτο γεγονός: δύο ερευνητές του ινστιτούτου συμμετείχαν το 2015 σε διεθνή μελέτη με αρκετά αμερικανικά πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια της οποίας ένας παθογόνος παράγοντας είχε δημιουργηθεί για να αναλυθεί η απειλή ενός ιού παρόμοιου με τον SARS.

Τι εγκαταστάσεις διαθέτει;

Το ινστιτούτο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή στελεχών ιών στην Ασία, με 1.500 διαφορετικά δείγματα, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Διαθέτει επίσης ένα εργαστήριο P4 (για “παθογόνο κατηγορίας 4” — τα πιο επικίνδυνα). Αυτός ο τύπος εργαστηρίου είναι μια εγκατάσταση πολύ υψηλής ασφάλειας, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει τα στελέχη γνωστών ιών – όπως ο Έμπολα.

Υπάρχουν 30 εργαστήρια P4 παγκοσμίως. Αυτό της Ουχάν, που άνοιξε το 2018, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Γαλλίας και με φιλοδοξία να αντιδρά πιο γρήγορα στην εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών.

Από το 2012, το ινστιτούτο διαθέτει επίσης ένα P3, έναν τύπο εργαστηρίου που μελετά γενικά λιγότερο επικίνδυνους ιούς, όπως οι κορονοϊοί.

Είναι δυνατή μια διαρροή;

Δύσκολο να λεχθεί αυτό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, η αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο, έπειτα από αρκετές επισκέψεις στο ινστιτούτο, προειδοποίησε το 2018 τις αμερικανικές αρχές για μέτρα ασφαλείας κατά τα φαινόμενα ανεπαρκή στο ινστιτούτο της Ουχάν.

Το ινστιτούτο δηλώνει ότι είχε λάβει από τις 30 Δεκεμβρίου δείγματα του τότε άγνωστου ιού που κυκλοφορούσε στην Ουχάν (ταυτοποιήθηκε στη συνέχεια ως SARS-CoV-2), είχε ακολουθήσει το γονιδίωμά του στις 2 Ιανουαρίου και στη συνέχεια διαβίβασε αυτές τις πληροφορίες στον ΠΟΥ στις 11 Ιανουαρίου.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου ιολογίας, Γιουάν Ζιμίνγκ διέψευσε κατηγορηματικά τον Απρίλιο ότι από το εργαστήριό του προήλθε ο νέος κορονοϊός.

Σε συνέντευξη στο περιοδικό Scientific American, η ερευνήτρια Σι Ζενγκλί, μια από τις σημαντικότερες Κινέζες ιολόγους, υποδιευθύντρια του P4, δήλωσε ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 δεν ανταποκρινόταν σε κανένα από τους κορονοϊούς νυχτερίδας που μελετώνται στο ινστιτούτο της.

Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για τον ιό;

Οι ερευνητές επισημαίνουν το γεγονός ότι καμιά απόδειξη δεν πιστοποιεί την υπόθεση μιας διαρροής από το Ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν.

Καμιά επίσημη απόδειξη δεν δείχνει επίσης ότι ο ιός προέρχεται από την αγορά για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι πωλούσε ζωντανά άγρια ζώα.

Κινεζική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι ο πρώτος γνωστός ασθενής της Covid-19 ουδεμία σχέση είχε με την αγορά αυτή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λίο Πουν, του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, η επιστημονική κοινότητα συναινεί ότι ο ιός δεν δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο. Καλεί, ωστόσο, να χυθεί άπλετο φως στην προέλευση του ιού.

“Είναι σημαντικό στη δημόσια υγεία, γιατί θέλουμε να μάθουμε πώς συνέβη και (αν μπορούμε) να μάθουμε” από αυτήν την εμπειρία, υπογραμμίζει.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Στη φυλακή ο 46χρονος που χτύπησε τη γυναίκα του σε ταβέρνα στην Ελάτη μπροστά στα μάτια των παιδιών του
8 Ιανουαρίου, 2025
Διακοπή παραδόσεων ρωσικού αερίου στην Υπερδνειστερία: Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ μιλά για «υβριδικό πόλεμο» της Ρωσίας κατά της Μολδαβίας
8 Ιανουαρίου, 2025
Πολικές αέριες μάζες φέρνουν ξανά χειμώνα και χιόνια – Απότομη αλλαγή του καιρού περιμένουν οι μετεωρολόγοι
8 Ιανουαρίου, 2025
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε επενδύσεις από τα ΗΑΕ ύψους 20 δισ. δολάρια για κέντρα δεδομένων σε όλη τη χώρα
8 Ιανουαρίου, 2025
Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις στο «Εξοικονομώ 2025»
8 Ιανουαρίου, 2025
Ληστεία με λεία πάνω από 30.000 ευρώ σε χωριό του Πηλίου
8 Ιανουαρίου, 2025
Άγρια καταδίωξη στα Καμένα Βούρλα: Άγνωστοι εμβόλισαν περιπολικό και διέφυγαν τρέχοντας
8 Ιανουαρίου, 2025
Δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου θα ταφεί ο Κώστας Σημίτης
8 Ιανουαρίου, 2025
Ξεσπά ο πατέρας της Κυριακής Γρίβα για τις ποινές στους αστυνομικούς: Εγώ έκανα Πρωτοχρονιά στο μνήμα, αυτοί;
8 Ιανουαρίου, 2025
Λάρισα: Στο σημείο «μηδέν» οι έρευνες για τον εντοπισμό του 39χρονου Βασίλη – «Δεν βρίσκεται στο μοναστήρι»
8 Ιανουαρίου, 2025