Σάλος με άρθρο δημοσιογράφου: Η στολή των Ευζώνων θέλει ανανέωση με γυναικείο μάτι

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει άρθρο του Στέφανου Κασιμάτη στην εφημερίδα «Καθημερινή», στο οποίο αναφέρει ότι χρειάζεται ανανέωση της στολής των Ευζώνων με γυναικείο μάτι.

«Ας πούμε, μια ποικιλία στα καλσόν, βρε αδελφέ! Αμάν πια με αυτά τα υπόλευκα και χοντροκομμένα που αναγκάζουν τα παιδιά να φορούν! Να φορέσουν κάτι πιο φίνο, πιο χαρούμενο· γιατί όχι δικτυωτά; Και αυτά τα αηδιαστικά και γελοία χοντροπάπουτσα, ώς πότε θα φοριούνται;» ανέφερε στο άρθρο του μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος Στέφανος Κασιμάτης.

Στο σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της «Καθημερινής» με τίτλο «Οι Εύζωνοι και η Κ», που υπογράφει ο Κώστας Ιορδανίδης, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο αγαπητός κατά τα άλλα συνάδελφος Στέφανος Κασιμάτης αναφέρθηκε με όρους άκρως προσβλητικούς για τη στολή της Ευζωνικής Φρουράς. (…) Δεν είναι “καρναβάλια” οι εύζωνοι της Προεδρικής Φρουράς, όπως δεν είναι “καρναβάλια” οι άντρες της βασιλικής φρουράς των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ στη Βρετανία. Είναι τα διαχρονικά σύμβολα της εθνικής ταυτότητος κρατικών οντοτήτων με ιστορία και ως εκ τούτου άξια σεβασμού»..

Με επιστολή του η οποία δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 2 Μαϊου του 2020, ο Νικόλαος Γαβριλάκης, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, ζήτησε επισήμως τη συγγνώμη της εφημερίδας.

«Η άγνοια του αρθρογράφου σχετικά με τις στολές της Προεδρικής Φρουράς καθίσταται σαφής, καθώς γίνεται λόγος για μόνο ΜΙΑ από τις στολές της Φρουράς. Την επίσημη ευζωνική στολή ή αλλιώς τα «Λευκά». Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι υπάρχουν άλλες εφτά στολές της Π.Φ. και καμία από αυτές δεν περιλαμβάνει καλσόν. Τρεις από αυτές όμως περιλαμβάνουν λευκές μάλλινες κάλτσες. Οι κάλτσες αυτές είναι γνωστές στην κοινή καθομιλουμένη των ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας ως βλαχόκαλτσες. Και είναι γνωστές με την ονομασία αυτή από πολύ πριν από την Επανάσταση του ’21. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να αντικατασταθεί η λευκή κάλτσα στη στολή των Ευζώνων με κάποιο καλσόν, διχτυωτό ή μη, προς τέρψη αφενός της ανοησίας, αφετέρου της άγνοιας για την προέλευση των στοιχείων της ευζωνικής φορεσιάς του οποιουδήποτε φαντάζεται κάτι τέτοιο» γράφει ο Νικόλαος Γαβριλάκης απαντώντας στον Στέφανο Κασιμάτη και συνεχίζει: «Οσον αφορά τη φουστανέλα, την οποία ο αρθρογράφος ανούσια κι ανερυθρίαστα στηλιτεύει, σας πληροφορούμε ότι αποτελεί μετεξέλιξη του αρχαιοελληνικού χιτώνα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς «στην αβάσιμη υπόθεση του αρθρογράφου ότι η στολή δεν μπορεί να γίνει περισσότερο γελοία, μπορούμε με ευκολία να αντικρούσουμε ότι η αρθρογραφία δημοσίως μπορεί, αν θέλει ο αρθρογράφος της, να γίνει περισσότερο γελοία, αλλά, ίσως, αξίζει τον κόπο να πρυτανεύσει η σκέψη ότι στη γελοιότητα μπορεί να μπει «φρένο» οσάκις η δημοσιογραφία αρύεται των αρχών του κώδικα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Καλάβρυτα: Νεκρός Άγγλος φωτογράφος στον φαράγγι του Βουραϊκού
11 Οκτωβρίου, 2024
Καλάβρυτα: Επιχείρηση για την ανάσυρση αλλοδαπού από δύσβατο σημείο – Κατέρρευσε ενώ φωτογράφιζαν άσκηση πολεμικών αεροσκαφών
11 Οκτωβρίου, 2024
Νεκρός ηλικιωμένος που παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία στο Πλατύ Ημαθίας
11 Οκτωβρίου, 2024
Συντάξεις: Κλείδωσε αύξηση 71 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
11 Οκτωβρίου, 2024
Μεσολόγγι: Φωτιά σε βαν της Αστυνομίας από εκρηκτικό μηχανισμό
11 Οκτωβρίου, 2024
Σε κρίσιμη κατάσταση η Καίτη Γκρέυ – «Δεν θα το έλεγα ότι οι γιατροί είναι αρκετά αισιόδοξοι» λέει ο εγγονός της
11 Οκτωβρίου, 2024
«Για τον Μπάλντοκ»: Αποθεώνουν τα διεθνή ΜΜΕ την Εθνική – «Φόρος τιμής με γκολ» στο Γουέμπλεϊ
11 Οκτωβρίου, 2024
Καλλιακμάνης για τις εφόδους της ΕΛ.ΑΣ. σε καταυλισμούς Ρομά στη δυτική Αττική – «Αν πας παθαίνεις πολιτισμικό σοκ»
11 Οκτωβρίου, 2024
Γερουλάνος: Λυπηρό που δεν θα γίνει ντιμπέιτ – Θα ήμουν στον β’ γύρο αν δεν κατέβαινε η Διαμαντοπούλου
11 Οκτωβρίου, 2024
Δ. Κουτσούμπας: Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον δίκαιο αγώνα των χιλιάδων διανομέων που σήμερα απεργούν
11 Οκτωβρίου, 2024