Σχέδιο πιο “δυναμικής» συμμετοχής των Δήμων στην επιχείρηση αποτροπής συνωστισμού των πολιτών σε πλατείες και πάρκα, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, θέτει σε προτεραιότητα η κυβέρνηση, μετά τα «κρούσματα» των τελευταίων εικοσιτετραώρων με τον συγχρωτισμό εκατοντάδων ανθρώπων.
«Καταφέραμε να έχουμε τα λιγότερα θύματα συνολικά απ ό,τι άλλες χώρες σε λίγες ώρες, ούτε καν μέρες, αλλά αν συνεχίσουμε έτσι, κινδυνεύουμε να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, που δεν κρύβουν την αγωνία τους.
Οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο, καθώς δεν είναι δυνατόν η ΕΛΑΣ να είναι πανταχού παρούσα και ότι πέραν της αυτονόητης προσωπικής κοινωνικής ευθύνης, θα πρέπει πλέον να αναλάβουν δράση οι Δήμοι.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία τόσο με την ΚΕΔΕ όσο και με Δημάρχους, προκειμένου αφενός να ενεργοποιηθεί και να αυξηθεί η παρουσία της δημοτικής αστυνομίας στα «σημεία-κλειδιά» κάθε Δήμου, η οποία θα προβαίνει σε συστάσεις και θα ζητεί την τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση επιδιώκει να αναλάβουν οι Δήμοι το μερίδιο που τους αναλογεί στην διαρκή και έντονη ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις μαζικές συναθροίσεις σε πλατείες και ανοικτούς χώρους. «Είναι και ευθύνη της Αυτοδιοίκησης η ενημέρωση των πολιτών και θα το πράξει με υψηλό αίσθημα ευθύνης» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα “δεν λύνεται με συλλήψεις και απαγορεύσεις – οι οποίες, πάντως, κατά περίπτωση θα εφαρμόζονται – αλλά με την ενεργοποίηση του προσωπικού αισθήματος ευθύνης έναντι της κοινωνίας.
Έλλη Τριανταφύλλου