Η επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται πως μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι καθώς η ζωή μας το επόμενο διάστημα θα αλλάξει και τίποτα δεν θα είναι ίδιο όσον αφορά την καθημερινότητά μας και τις δραστηριότητες που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ρουτίνα.
Ο κορονοϊός έχει πιέσει την βιομηχανία των ταξιδιών και ο κλάδος προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που επιβάλλουν αποστάσεις ασφαλείας και μέτρα προφύλαξης και όλα αυτά σε λίγα τετραγωνικά μέτρα που αναλογούσαν στον κάθε επιβάτη.
Μετακινήσεις στα αεροπλάνα
Πολλές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες εισάγουν νέες πολιτικές υγείας και ασφάλειας τόσο για τους επιβάτες όσο και για το πλήρωμα καμπίνας σε όλο τον κόσμο.
Οι πτήσεις θα είναι πιο δύσκολες. Ένας μικρότερος αριθμός αερομεταφορέων θα χρησιμοποιεί μειωμένα δρομολόγια και θα εφαρμόζει μέτρα κοινωνικής απόστασης.
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν, τα οποία συνέταξε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.
- Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση με προορισμό την Ελλάδα, είναι να έχει λάβει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορωνοϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.
- Η χωρητικότητα των πτήσεων από, προς και εντός της Ελλάδας θα είναι πλήρης, χωρίς να υπάρχουν κενές θέσεις, προκειμένου, όπως είπε, να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές
- Για πτήσεις έως τεσσάρων ωρών δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακ
- Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.
Οι αλλαγές των αεροπορικών στο εξωτερικό
Όπως μεταδίδει το BBC, ενώ περίπου το 90% των διεθνών πτήσεων έχουν ακυρωθεί, οι αεροπορικές εταιρείες ελπίζουν να συνεχίσουν σταδιακά τα αεροπορικά ταξίδια από αυτόν τον μήνα.
Ο αμερικανικός αερομεταφορέας Delta δήλωσε ότι απαιτεί από τους επιβάτες να φορούν μάσκα ή άλλο κάλυμμα προσώπου στην περιοχή του check-in, στα σαλόνια αναμονής, σε περιοχές της πύλης επιβίβασης και μέσα στα αεροπλάνα για ολόκληρη την πτήση.
Η American Airlines και η United δήλωσαν επίσης ότι απαιτούν μάσκες για τους επιβάτες, μαζί με το πλήρωμα της καμπίνας.
Οι αερομεταφορείς λένε ότι πρόκειται για προσωρινά μέτρα καθώς αρχίζουν ξανά τις πτήσεις. «Αναζητούμε την ευημερία των πελατών μας για να τους δώσουν ηρεμία ενώ ταξιδεύουν μαζί μας», δήλωσε ο Kurt Stache, εκπρόσωπος της American Airlines.
«Προχωράμε γρήγορα σε αυτές τις βελτιώσεις και θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ταξιδιωτική εμπειρία για τους πελάτες και τα μέλη της ομάδας μας καθώς προχωράμε μαζί αυτές τις ώρες». «Τα καλύμματα προσώπου θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους επιβάτες και εμείς θα παρέχουμε μάσκες στους επιβάτες δωρεάν», δήλωσε η Maddie King, εκπρόσωπος της United Airlines.
Αλλά, δεν υποχρεώνουν όλες οι αεροπορικές εταιρείες τους επιβάτες να φορούν μάσκες προσώπου. Η Qantas είπε ότι «δεν απαιτείται στην Αυστραλία να φορούν μάσκες. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από την κυβέρνηση ή τις αεροπορικές εταιρείες σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για τα ταξίδια μετά την άρση των περιορισμών».
Ο Αυστραλός εθνικός αερομεταφορέας δήλωσε στον ιστότοπό του: «Ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης κορωνοϊού σε αεροσκάφος θεωρείται χαμηλός, έχει εφαρμοστεί κοινωνική απόσταση σε όλες τις πτήσεις». Αυτή τη στιγμή ακολουθεί οδηγίες από τους επικεφαλής της επιτροπής υγείας της Αυστραλίας. Όταν πρόκειται για μια παγκόσμια πολιτική που πρέπει να ακολουθούν οι αεροπορικές εταιρείες, υπάρχουν διάφοροι φορείς που προσφέρουν καθοδήγηση, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών. (ΙΑΤΑ).
«Η χρήση μάσκας σε πτήση είναι μεταξύ των μέτρων που προτείνονται σε έναν χάρτη πορείας της βιομηχανίας για την επανεκκίνηση των πτήσεων που συζητάμε με τους ενδιαφερόμενους και τις κυβερνήσεις του κλάδου», δήλωσε εκπρόσωπος της IATA.
Οι αεροπορικές εταιρείες εισάγουν μια σειρά μέτρων ασφαλείας για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για προσωρινά μέτρα ή περισσότερο μακροπρόθεσμα. Τα κυριότερα μέτρα, όπως η απολύμανση πριν από την πτήση των κοινόχρηστων περιοχών εφαρμόζονται ευρέως μαζί με τη μείωση του αριθμού των ατόμων σε κάθε πτήση. Οι επιβάτες ενθαρρύνονται επίσης να έχουν μαζί τους τα δικά τους τρόφιμα και ποτά για να μειώνεται η επαφή με το πλήρωμα.
Διαμονή στα ξενοδοχεία
Προς το παρόν αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως και η πρόσβαση στα μπαρ και στα εστιατόρια, ενώ είναι πολύ πιθανό να μη λειτουργήσουν για ένα διάστημα και υπηρεσίες όπως τα κέντρα ευεξίας.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Τουρισμού, το υπουργείο θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας, το οποίο θα λειτουργεί ως “ξενοδοχείο καραντίνας”, όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορωνοϊού
- Κάθε ξενοδοχείο – τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό. Τα τεστ για κορωνοϊό θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε “ξενοδοχεία καραντίνας”.
- Θα γίνει ειδική εκπαίδευση του προσωπικού κάθε ξενοδοχείου σε ειδικούς κανόνες υγιεινής
- Δεν θα υπάρχουν μπουφέδες στα ξενοδοχεία, αλλά μόνο σερβίρισμα, πλην ίσως των πολύ μικρών ξενοδοχείων
- Οι ξαπλώστρες θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο
Πλοία
- Τα πλοία θα ταξιδεύουν πλέον με πληρότητα 50%
- Στα καθίσματα αεροπορικού τύπου θα κρατείται μια κενή θέση μεταξύ δύο επιβατών
Ενοικιαζόμενα ΙΧ – τουριστικά λεωφρορεία
- Αλλά και όταν φτάνουμε στον προορισμό μας στα ενοικιαζόμενα ΙΧ θα μπαίνουν πλέον μέχρι δύο επιβάτες
- Τα τουριστικά λεωφορεία θα παίρνουν το 50% των επιβατών όπως και στις ημερήσιες εκδρομές με τα αντίστοιχα πλοία
Σχεδόν παντού θα συνιστάται η χρήση αντισηπτικού και μάσκας ενώ κάθε επιχείρηση θα έχει σχέδιο εκπόνησης τυχόν κρούσματος κορωνοϊού
Αυτοί μπορούν από αύριο να ταξιδέψουν στα νησιά – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Το υπουργείο Ναυτιλίας έκανε γνωστό την Κυριακή ποια είναι τα άτομα εκείνα που μπορούν από αύριο Δευτέρα 11 Μαΐου να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκά στα νησιά, ενώ γνωστοποίησε και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ομαλή μετάβασή τους στον τόπο που επιθυμούν.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει πως «από αύριο Δευτέρα 11 Μαΐου, επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά, και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από τις 11 Μαΐου.
Στις ανωτέρω δηλώσεις/βεβαιώσεις, τονίζει το υπουργείο, υποχρεωτικά θα αναφέρονται:
α) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου/ εργαζομένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ).
β) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί αυτό στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (όπως Ε3 πρόσληψης, Ε4 συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου, Ε8 υπερωρίες, Ε9 πρόσληψη ορισμένου χρόνου).
γ) Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.
δ) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης.
ε) Ο τόπος- νησί εργασίας.
Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο, καθώς και πως ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς στην κατοχή του.
Πλακιωτάκης: Με μάσκες και οι επιβάτες στα πλοία
“Ο κόσμος θα πάει στα νησιά με ασφάλεια και υπομονή. Με τα έγκαιρα μέτρα που πήραμε για τα νησιά, στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα. Αν σήμερα μιλάμε για τουρισμό, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στα νησιά, στα μέτρα που πήραμε και την συμπεριφορά των κατοίκων”, είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Οπως είπε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, “την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία στα νησιά, οι εργαζόμενοι και συνεργεία, θα πάνε νωρίτερα. Θα γίνεται βήμα-βήμα η επιστροφή στην κανονικότητα, με χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες”.
Σε ότι αφορά τα δρομολόγια της ακτοπλοΐας, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι “θα διακινείται έως το 50% του αριθμού επιβατών που μπορεί να μεταφέρει κάθε πλοίο. Πληρώματα και επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση.
Για τις καμπίνες, ο Υπ. Ναυτιλίας σημείωσε ότι θα ενοικιάζονται μόνο από το λιμάνι πρώτου απόπλου του δρομολογίου και όχι σε ενδιάμεσους σταθμούς και ότι στην καμπίνα θα μπορεί να φιλοξενείται μόνο ένας επιβάτης, με εξαίρεση την περίπτωση οικογενειών, οπότε θα επιτρέπεται να υπάρχουν περισσότερα άτομα στην καμπίνα.
Ο κ. Πλακιωτάκης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων.
Για το μεταφορικό ισοδύναμο, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι δεν καταργείται, αλλά εκσυγχρονίζεται, λέγοντας ότι στο τέλος Ιουλίου καταργείται το σκέλος που αφορά τα καύσιμα, με αίτημα και των ίδιων των βενζινοπωλών.
Τα πλωτά μέσα δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση και θα υποστούν κι αυτά τεράστιες αλλαγές. Μεταξύ αυτών, είναι οι προληπτικοί έλεγχοι της υγείας των επιβατών και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που σημειωθεί κρούσμα εν πλω. Αυστηρά πρωτόκολλα απολύμανσης και παροχής προστατευτικού εξοπλισμού στο προσωπικό θεωρούνται προαπαιτούμενα.