Κορονοϊός και νόσος Καβασάκι: Τι μελετά ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι μελετά πιθανή σχέση μεταξύ της νόσου Covid-19 και της νόσου Καβασάκι, ενός φλεγμονώδους συνδρόμου που προσβάλλει τα παιδιά, το οποίο έχει προκαλέσει τον πρώτο θάνατο στη Γαλλία.

«Αρχικές υποθέσεις δείχνουν ότι αυτό το σύνδρομο πιθανόν να έχει σχέση με την Covid-19. Καλούμε όλους τους κλινικούς γιατρούς ανά τον κόσμο να εργαστούν μαζί με τις εθνικές τους αρχές και τον ΠΟΥ για να είναι σε επαγρύπνηση και να κατανοήσουν καλύτερα αυτό το σύνδρομο στα παιδιά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Είναι καθοριστικής σημασίας να χαρακτηριστεί επακριβώς και επειγόντως αυτό το κλινικό σύνδρομο, για να κατανοήσουμε την αιτιώδη συνάφειά του και να περιγράψουμε πρωτόκολλα θεραπείας», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ και το παγκόσμιο δίκτυό του κλινικών γιατρών ανέπτυξαν έναν προκαταρκτικό ορισμό και έθεσαν στη διάθεση των γιατρών ένα έντυπο αναφοράς για κάθε ύποπτο κρούσμα του Συνδρόμου της Συστηματικής Φλεγμονώδους Απόκρισης (SRIS).

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως είναι σπάνια και ο ρόλος του νέου κορωνοϊού στην ανάπτυξη της λοίμωξης παραμένει άγνωστος, υπογράμμισε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ.

«Δεν ξέρουμε αν είναι ο ιός που επιτίθεται στα κύτταρα ή αν είναι η υπερβολική ανοσοαπόκριση» που προκαλεί τη φλεγμονή, όπως συμβαίνει με τον πυρετό του Έμπολα, εξήγησε ο Ράιαν.

Η ασθένεια έχει θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές αρκετών χωρών εδώ και δύο εβδομάδες, παρότι τα παιδιά δεν προσβάλλονται παρά ελάχιστες φορές από τις σοβαρές μορφές της Covid-19.

Μετά έναν πρώτο συναγερμό στη Βρετανία στα τέλη Απριλίου, παρόμοια κρούσματα αναφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι θάνατοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι, με ένα πεντάχρονο παιδί στη Νέα Υόρκη και έναν 14χρονο έφηβο στο Λονδίνο

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Η Aegean και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
19 Απριλίου, 2025
Κίνα: Να τερματίσουν άμεσα τις λανθασμένες πρακτικές οι ΗΠΑ για να αποφύγουν την αναταραχή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας
19 Απριλίου, 2025
Ισημερινός: Tουλάχιστον 12 νεκροί από επίθεση ενόπλων – Τέσσερις συλλήψεις
19 Απριλίου, 2025
Τραγωδία στο λιμάνι του Ηρακλείου – Νεκρός 44χρονος που έπεσε με το ΙΧ του στη θάλασσα
19 Απριλίου, 2025
Ο Β. Πούτιν ανακοίνωσε «πασχαλινή εκεχειρία» στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας
19 Απριλίου, 2025
Καλλιθέα: Ο 42χρονος Αιγύπτιος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους dealer ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας – Το «συμβόλαιο θανάτου» και η live εκτέλεση
19 Απριλίου, 2025
Πολεοδομία Ρόδου: Ανοίγει ο κύκλος των κατηγορουμένων – Στο κάδρο και ο πρώην διευθυντής
19 Απριλίου, 2025
Μεγάλο Σάββατο: Τα τελευταία δρομολόγια λεωφορείων, τρόλεϊ, μετρό και Τραμ – Πώς θα λειτουργήσουν την Κυριακή του Πάσχα
19 Απριλίου, 2025
Το Άγιο Φως στην Αθήνα – Με ειδικές πτήσεις θα πάει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
19 Απριλίου, 2025
Σ. Παπασταύρου: Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός απεικονίζει τις ζώνες όπου θα αναπτυχθούν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες
19 Απριλίου, 2025