Για «προσωπικό θέμα» που δεν του έδινε περιθώρια να συνεχίσει έκανε λόγο ο παραιτηθείς διοικητής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια, μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί».
Όπως είπε ο Γ.Μπαλμπακάκης, πριν από την παραίτησή του είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ερωτηθείς αν οι άθλιες συνθήκες που κατά κοινή ομολογία επικρατούν στην Μόρια ήταν αυτές που προκάλεσαν την αποχώρησή του, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
«Υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες κι οπωσδήποτε η συνύπαρξη τόσων πολλών ανθρώπων μέσα σε τόσο μικρό χώρο θα προκαλέσει προβλήματα μικροπαραβατικότητα», σημείωσε αναφερόμενος στο γεγονός ότι μέσα στη Μόρια, χωρητικότητας 3000 ανθρώπων διαβιούν πάνω από 10.000.
Σχετικά με τις φήμες για βιασμούς στον καταυλισμό, τις διέψευσε, λέγοντας πως «βιασμός στα 3 χρόνια που ήμουν εγώ διοικητής, δεν υπήρξε ποτέ. Μία φορά έγινε καταγγελία, η οποία δεν διαπιστώθηκε από γιατρό».
«Όταν είσαι άνθρωπος του πεδίου, δένεσαι με αυτούς τους ανθρώπους και είναι δύσκολο να φύγεις. Στεναχωριέμαι που φεύγω», επανάλαβε αναφερόμενος στην αποχώρησή του, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «η Πολιτεία και βοηθούσε και βοηθά».
«Κάποιοι από τους πρόσφυγες που πήγαν στην Νέα Καβάλα επέστρεψαν μόνοι τους στη Μόρια», είπε ο πρώην διοικητής εξηγώντας ότι, «μπορούν να επιστρέψουν. Είμαστε σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία για να υπάρξουν περιορισμοί».
«Δύο οικογένειες επέστρεψαν. Δεν είναι πολλοί, αλλά για μένα είναι αρκετοί», συμπλήρωσε ο ίδιος, τονίζοντας πως «δεν είναι κάτι καινούριο, συμβαίνει συχνά. Άλλος επέστρεψε από διαμέρισμα στα Χανιά».
Αναφορικά με τις ΜΚΟ που δρουν στον τομέα του προσφυγικού, ο Γ.Μπαλμπακάκης είπε πως «οι ΜΚΟ που έχουν την έγκριση του υπουργείου, ελέγχονται πλήρως», για να σημειώσει ότι «μας έχουν βοηθήσει».
«Υπάρχουν κι αυτές που είναι έξω από τη Μόρια, με αυτές δεν ξέρω, δεν ασχολούμαι. Δεν τους ελέγχω εγώ», κατέληξε.