Πανελλήνιες 2020: Αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης στην Έκθεση

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων, το υπουργείο έδωσε οδηγίες για τον τρόπο εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων με αλλαγές για τους φετινούς υποψηφίους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” μεταβάλλεται η βαθμολόγηση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, το οποίο είναι το μόνο κοινό για όλα τα επιστημονικά πεδία. Το διαγώνισμα χωρίζεται σε τέσσερα ερωτήματα, εκ των οποίων το πρώτο βαθμολογείται με 15 μονάδες, το δεύτερο με 40 μονάδες με τα υποερωτήματα ανάλογα με τη βαρύτητά τους βαθμολογούνται με 15, 15 και 10 μονάδες, το τρίτο θέμα με 15 μονάδες και το τέταρτο με 30 μονάδες.

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας σημειώνουν ότι η βαθμολόγηση θα είναι πιο ενισχυμένη στις ερωτήσεις που αφορούν τη Γλώσσα και ελαφρώς χαμηλότερη στα ζητούμενα που αφορούν τη Λογοτεχνία. Οι εξεταζόμενοι θα ενημερωθούν για τη βαθμολόγηση του κάθε ερωτήματος με το που θα λάβουν το διαγώνισμα, καθώς το μάθημα ανοίγει με την εξέτασή του την αυλαία των Πανελλαδικών στις 15 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά που συνεξετάζεται το μάθημα της Γλώσσας με τη Λογοτεχνία και με την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς και δεδομένου ότι το μάθημα εξετάζεται και από μαθητές που προέρχονται από τα επιστημονικά πεδία των Θετικών Επιστημών (πολυτεχνικές σχολές) και των Επιστημών Υγείας (ιατρικές), κρίθηκε απαραίτητη η ενίσχυση του ενός σκέλους του διαγωνίσματος με ελαφρώς μεγαλύτερη μοριοδότηση έναντι του άλλου. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη από τις επιδόσεις των μαθητών πως η συγκεκριμένη αλλαγή θα επηρεάσει τους τελικούς βαθμούς.

Ακόμη μία σημαντική αλλαγή αφορά στην προσθήκη του μαθήματος της Κοινωνιολογίας. Φέτος, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, η εξέταση του μαθήματος θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων, με πέντε υποερωτήματα και 50 μονάδες ανά ομάδα. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα ευρείας ανάπτυξης και απαιτεί ικανότητες συνθετικής ανάλυσης και διασύνδεσης γνώσεων. Στα υπόλοιπα μαθήματα δεν παρατηρούνται αλλαγές σχετικά με τα ζητούμενα και τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, όμως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν φέτος.

Μείωση ύλης

Η μείωση της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που αποφασίστηκε λόγω της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων για δύο μήνες, αλλάζει τα δεδομένα του διαγωνίσματος. Η πρωτοβουλία για «ψαλίδι» στην ύλη ήταν μια ανακουφιστική απόφαση για τους μαθητές, όμως εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν συνεπάγεται και ευκολότερα θέματα. Η μειωμένη ύλη δεν άλλαξε μόνο τη ροή της μελέτης, αλλά θα αλλάξει και τη φιλοσοφία πολλών μαθημάτων στα διαγωνίσματα. Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να απευθυνθούν σε θέματα παλαιότερων ετών, καθώς αυτά έχουν συνταχθεί με τελείως διαφορετικό όγκο ύλης από αυτόν που έχουν να διαχειριστούν φέτος. Η περικοπή σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 1/3 της συνολικής ύλης. Η βαθμολόγηση των φετινών υποψηφίων επηρεάζεται και από το γεγονός ότι καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας, που μέχρι πέρσι πριμοδοτούσαν τις επιδόσεις σε μαθήματα ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από το οποίο προέρχεται ο κάθε υποψήφιος.

Ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού μορίων λόγω της εξάλειψης των συντελεστών βαρύτητας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και σε μια πλασματική και πολύ μικρή άνοδο των βάσεων, ακόμα και αν οι επιδόσεις των μαθητών είναι ακριβώς ίδιες με πέρσι. Φυσικά πρόκειται για μια τεχνική αλλαγή που δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία των εξετάσεων αλλά και στη μάχη των υποψηφίων για μία θέση στην πρώτη τους επιλογή. Τα περισσότερα δεδομένα για την υλοποίηση των πανελλαδικών εξετάσεων βρίσκονται στα χέρια των μαθητών και πλέον ζητούμενο αποτελεί το επίπεδο δυσκολίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και το πώς θα ανταπεξέλθουν οι υποψήφιοι σε αυτά, δεδομένου ότι φέτος ήταν μια διαφορετική χρονιά, καθώς λόγω κορονοϊού ανετράπη η καθημερινότητά τους. Πριν από λίγες μέρες, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε και τον αριθμό εισακτέων, ο οποίος δεν παρουσιάζει καμία μεταβολή σε σχέση με πέρσι.

77.970 επιτυχόντες

Ο συνολικός αριθμός των προσφερόμενων θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια παραμένει και φέτος υψηλός, με 77.970 επιτυχόντες να βρίσκουν μια θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα και περίπου το 80% των υποψηφίων να επιτυγχάνει την εισαγωγή του. Ο αριθμός εισακτέων δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εκτιμήσεις στην πορεία των βάσεων, καθώς παραμένει ο ίδιος και όπως όλα δείχνουν οι επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τον νέο χάρτη των βάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τον πληθυσμό των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, ανταγωνιστικό αναμένεται να είναι και φέτος το περιβάλλον για τους υποψηφίους του 1ου επιστημονικού πεδίου (Ανθρωπιστικών Σπουδών) και του 3ου επιστημονικού πεδίου (Επιστημών Υγείας), λόγω της υψηλής ζήτησης για περιορισμένο αριθμό θέσεων, ενώ για το 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών) και το 4ο επιστημονικό πεδίο (Πληροφορικής και Οικονομίας) επικρατούν συνθήκες σχεδόν «ελεύθερης πρόσβασης» καθώς υπάρχει πληθώρα θέσεων για τους υποψηφίους των δύο παραπάνω πεδίων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σχολεία: Πότε θα κλείσουν για τα Χριστούγεννα
14 Δεκεμβρίου, 2024
Αντίνοος Αλμπάνης: Είμαι καλά συμφιλιωμένος με την αποτυχία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Νέος τραυματισμός για τον Τζοέλ Εμπίντ
14 Δεκεμβρίου, 2024
Ν. Κορέα: Τι προβλέπεται μετά την απόφαση για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν
14 Δεκεμβρίου, 2024
Πέθανε ο στιχουργός Νίκος Βρεττός
14 Δεκεμβρίου, 2024
Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 41χρονου στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Γκίλφοϊλ: Όταν η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ χαρακτήριζε τεμπέληδες τους Έλληνες
14 Δεκεμβρίου, 2024
«Το παιδί χανόταν αλλά εκείνη δεν έκλαιγε», λέει η κουμπάρα της Ειρήνης Μουρτζούκου
14 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από την αεροπορική βάση της στη Συρία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο – Τουλάχιστον επτά νεκροί
14 Δεκεμβρίου, 2024