Α-δέξιες (Συν) αθροίσεις

Η μεν κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ήταν αυτή που ζήτησε να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις, οι δε επιστήμονες απαντούν ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα για μία απόφαση που προκαλεί σάλο και αντιδράσεις, καθώς ερεθίζει κάποιες από τις πιο ευαίσθητες χορδές των δημοκρατικών πολιτών.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί με την διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, που απαγορεύει, λόγω Κορονοϊού, κάθε συνάθροιση άνω των 100 ατόμων!

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου πήρε σβάρνα τα κανάλια για να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης και να διευκρινίσει ότι η απαγόρευση δεν σχετίζεται με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης ούτε με κάποια άλλη προγραμματισμένη εκδήλωση.

Οι αντιδράσεις όμως συνεχίστηκαν και επέβαλαν ουσιαστικά στο Αρχηγείο να επανέλθει με μεθοδευμένες διαρροές. «Δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ.», διευκρινίστηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Το Αρχηγείο ανέφερε ακόμη ότι «ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη Απόφαση, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων».

Κοινός τόπος όλων των παραπάνω ήταν το ρίξιμο της ευθύνης στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, με το σταθερό ρεφρέν ότι οι ειδικοί επιστήμονες ήταν αυτοί που επέβαλαν το μέτρο…

Η αδεξιότητα των χειρισμών αποκαλύφθηκε όταν το λόγο πήραν κάποια από τα μέλη της επιτροπής. Ο κ. Βατόπουλος, ερωτώμενος σχετικά τόνισε: «Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως εν μέσω πανδημίας, με τη χώρα να μετρά πλέον σχεδόν 6.000 νεκρούς και το ΕΣΥ ακόμα υπό πίεση ενόψει και του επερχόμενου τρίτου κύματος, όλα τα μέτρα προστασίας και η αποφυγή συνωστισμού είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Ο Χαράλαμπος Γώγος, σημείωσε πως το ζήτημα έφτασε στην επιτροπή ως ερώτημα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο κ. Γώγος συμπλήρωσε πως, στη διάρκεια της πανδημίας, για «πρώτη φορά επιτρέπονται μέχρι 100 άτομα». «Εμείς επιτρέψαμε συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα μετά από ερώτημα της πολιτείας», δήλωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία περισσότερο σαν ζήτημα δημόσιας τάξης, παρά ως ζήτημα δημόσιας υγείας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται πάντα η ΝΔ είναι να επιβάλει περιοριστικά μέτρα, τα οποία αμφισβητούν και δημοκρατικά δικαιώματα, αντί να σκεφτεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας», σημείωσε.

«Η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής» υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου.