Α. Πάτσης: «Συγκέντρωση» βουλευτή της ΝΔ, χωρίς μάσκες σε κλειστό χώρο, ώρες πριν το lockdown!

Αίσθηση προκαλεί η ανάρτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Πάτση, σύμφωνα με την οποία στις 6 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, πραγματοποίησε «συγκέντρωση» στην εκλογική του περιφέρεια, τα Γρεβενά.

Μιάμιση ημέρα, δηλαδή, ΜΕΤΑ το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά το οποίο ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η χώρα μπαίνει σε νέο lockdown και ελάχιστες ώρες πριν αυτό εφαρμοστεί. Μάλιστα, στις φωτογραφίες που ανάρτησε ο ίδιος ο κ. Πάτσης, εμφανίζονται τουλάχιστον 15 άτομα σε κλειστό χώρο, στη συντριπτική τους πλειονότητα χωρίς μάσκες, ενώ ούτε ο ίδιος ο βουλευτής φορά μάσκα (το «εμβόλιο πριν το εμβόλιο», όπως το έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός).

Υπενθυμίζουμε πως το νέο γενικό lockdown τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο στις 7 Νοεμβρίου και ώρα 6 το πρωί, ενώ ανακοινώθηκε δια στόματος Πρωθυπουργού την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Μπορεί, λοιπόν -τυπικά- να μην ήταν σε ισχύ το lockdown, την ώρα που πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του κ. Πάτση στα Γρεβενά, το βράδυ της Παρασκευής 6 του μηνός, ωστόσο η κατάσταση με την πανδημία ήταν ήδη δραματική, ενώ είχαν ανακοινωθεί νέα σκληρά μέτρα. Επιπλέον, αυτή καθαυτή η ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ στα κοινωνικά δίκτυα έγινε 7 ώρες ΜΕΤΑ την έναρξη του lockdown, στέλνοντας στην κοινωνία ένα μήνυμα που κάποιοι χαρακτηρίζουν ως τουλάχιστον «προβληματικό».

Ως προς την τήρηση των περιοριστικών μέτρων, όσοι βρίσκονται στην αίθουσα δεν «παρανομούν» με την τυπική του όρου έννοια, καθώς σύμφωνα με την ΚΥΑ που βρισκόταν σε εφαρμογή εκείνη τη στιγμή (και για λίγες ακόμη ώρες μέχρι καφέ και εστιατόρια να κλείσουν τελείως), δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε «καθήμενους σε χώρο εστίασης». Βεβαίως, επί της ουσίας, είναι ξεκάθαρο από τις φωτογραφίες ότι το καφενείο που επέλεξε ο κ. Πάτσης για να κάνει «συγκέντρωση» ελάχιστες ώρες πριν το lockdown, δεν λειτουργεί εκείνη τη στιγμή ως «χώρος εστίασης» (αφού τα τραπέζια μπροστά στους συγκεντρωθέντες είναι -με ελάχιστες εξαιρέσεις- απολύτως άδεια!), αλλά ως τόπος πολιτικής ομιλίας.

Κατόπιν τούτων, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Μήπως θα όφειλε ο κυβερνητικός βουλευτής να δώσει ο ίδιος το παράδειγμα, αλλά και να ζητήσει από τον συγκεντρωμένο κόσμο να φορέσει μάσκες, όταν η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού;
  2. Μήπως θα όφειλε ο βουλευτής Γρεβενών να προτιμήσει, έστω, έναν ανοιχτό χώρο, με ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις και μάσκες;
  3. Μήπως θα όφειλε ο κ. Πάτσης να σεβαστεί τις εξαγγελίες Μητσοτάκη και το lockdown που ερχόταν σε λίγες ώρες και να μην πραγματοποιήσει καν τη συγκέντρωση, δεδομένου ότι -όπως ξεκάθαρα φαίνεται στις φωτογραφίες- στο καφενείο συγκεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, και ηλικιωμένοι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΑΚΗ

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και η ΝΔ έχουν «σηκώσει» πολύ ψηλά στην πολιτική επικαιρότητα την υπόθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη: «Ο ιατρός και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας και παρακινεί τους πολίτες να παρανομούν. Αν αυτό δεν αποτελεί κεντρική γραμμή από τον κ. Τσίπρα, τότε οφείλει άμεσα να διαγράψει τον κ. Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

Αραγε, τι έχει να πει το κυβερνόν κόμμα για τον κυβερνητικό βουλευτή, Ανδρέα Πάτση, που στέλνει το ακριβώς ανάποδο μήνυμα από τον Πρωθυπουργό και, μάλιστα, ΑΦΟΥ ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το lockdown;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΣΗ

Στο μεταξύ, με νέα του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Πάτσης προσπαθεί να δικαιολογηθεί για την εικόνα που εξέπεμψε:

«Την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφτηκα την αγαπημένη εκλογική μου περιφέρεια, τα Γρεβενά.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα – και πριν την εφαρμογή του καθολικού lockdown από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου – ο Νομός Γρεβενών βρισκόταν στο επίπεδο 1.

Κατά την παρουσία μου εκεί συνομίλησα με συμπολίτες μου, από όπου και οι σχετικές φωτογραφίες που ανήρτησα σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, τηρήθηκαν όλα τα ενδεδειγμένα από τους επιστήμονες μετρα προφύλαξης για το επίπεδο 1 τότε, όπως η τήρηση των αποστάσεων.

Αν παρόλα αυτά δημιουργήθηκαν εσφαλμένες εντυπώσεις ζήτω συγνώμη.

Είναι αυτονόητο ότι όχι μόνο συντάσσομαι απόλυτα με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και τα μέτρα της Κυβέρνησής μας ενάντια στην πανδημία, αλλά και ότι καταβάλλω κάθε προσπάθεια ώστε να κυριαρχήσουν η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε με επιτυχία και αυτό το δεύτερο μεγάλο κύμα της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών».