ΑΑΔΕ: Αναζητεί φορολογούμενους για να τους επιστρέψει 173 εκατ. ευρώ και δεν τους βρίσκει

Σε αναζήτηση 212.000 φορολογουμένων βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να τους επιστρέψει 173 εκατ. ευρώ αλλά… δεν τους βρίσκει.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να αποδώσει σε φορολογούμενους τα ποσά από επιστροφές φόρων λόγω εξωγενών παραγόντων όπως η μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως το συνολικό ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων έχει φθάσει στα 605 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 233 εκατ. ευρώ προκύπτουν από επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 372 εκατ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες, αφού δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης ΑΦΕΚ.

Εκ των 233 εκατ. ευρώ, τα 173 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να επιστραφούν, όπως προαναφέρθηκε, ενώ το πραγματικό ποσό που έχει ξεπεράσει το όριο των 90 ημερών ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα η ΑΑΔΕ έχει πατήσει γκάζι στις διαδικασίες επιστροφής τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του ΦΠΑ μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο των επιστροφών χάρη στη χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων, ενώ υποστηρίζεται ότι θα μειωθεί και το ποσό των αζήτητων επιστροφών φόρων, καθώς και των εικονικών ποσών.

Ώθηση σε αυτό αναμένεται να δώσει και η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ η οποία θα περιορίσει από τις αρχές του έτους τις πιθανότητες φοροδιαφυγής.

Επιπλέον από φέτος, η ΑΑΔΕ για να αποφύγει την συσσώρευση ποσών στα αζήτητα, όρισε ως υποχρεωτική τη δήλωση IBAN πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογούμενους για τους οποίους προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος.