Αχ. Μπουτσιάδης: Η επαυξημένη πραγματικότητα αλλάζει το τοπίο στα χειρουγεία

Η Επαυξημένη και η Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στην βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών τοποθετώντας τον χρήστη σε ένα εικονικό περιβάλλον.

Οι νεότερες γενιές έχουν πρόσβαση στις τεχνολογίες αυτές καθημερινά κυρίως για λόγους διασκέδασης,  φέρνοντας στο μυαλό μας σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες λέξεις αναφέρονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Πρόσφατα ο CEO του Facebook κ. Zuckerberg παρουσίασε τον δικό του εικονικό κόσμο, το Metaverse. Τι αντιπροσωπεύουν ακριβώς οι έννοιες αυτές; Πως χρησιμοποιούνται πλέον στον τομέα της ιατρικής και κυρίως της χειρουργικής;

Γυαλιά Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality Headset). [Εικόνα 1]
Κατά την Εικονική Πραγματικότητα-Virtual Reality ο χρήστης τοποθετεί μια «κάσκα» στο πρόσωπό του [Εικόνα 1] που τον μεταφέρει εξ ολοκλήρου σε ένα άλλο εικονικό περιβάλλον. To περιβάλλον αυτό έχει δημιουργηθεί από προγραμματιστές υπολογιστών και στην χειρουργική χρησιμοποιείται κυρίως για την εκπαίδευση – προσομοίωση των χειρουργείων [Εικόνα 2].

Χρήση Virtual Reality Headset από τον κ. Μπουτσιάδη και προσομοίωση χειρουργείου αρθροπλαστικής ώμου. [Εικόνα 2]
Ο τρόπος λειτουργίας του μοιάζει αυτήν των προσομοιωτών πτήσεων. Νέοι γιατροί και ειδικευόμενοι έχουν την δυνατότητα να εκπαιδεύονται σε εικονικό περιβάλλον αυξάνοντας την ασφάλεια απέναντι στον ασθενή και επαναλαμβάνοντας τις εικονικές επεμβάσεις όσες φορές θέλουν. Μάλιστα, με τα συγκεκριμένα λειτουργικά συστήματα μπορούν να πραγματοποιηθούν χειρουργεία όλων των βαθμών δυσκολίας. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και έμπειροι χειρουργοί θα μπορούσαν να προετοιμαστούν και να «προπονηθούν» σε περιπτώσεις δύσκολων και σπανιότερων περιπτώσεων. Παράλληλα μπορούν να «εκπαιδεύονται» στο ίδιο χειρουργείο εικονικά πολλαπλοί ιατροί από διαφορετικά μέρη. [Εικόνα 3].

Ταυτόχρονη εκπαίδευση πολλαπλών ιατρών από διαφορετικές χώρες σε εικονικό χειρουργείο αρθροπλαστικής ώμου. [Εικόνα 3]
Στην Ελλάδα για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε  στις 25-27 Ιουνίου 2021 σεμινάριο εκπαίδευσης νέων γιατρών-Ορθοπαιδικών χρησιμοποιώντας το ιδιαίτερα πρωτοποριακό λογισμικό Precision OS από τον Καναδά υπό την αιγίδα του Ομίλου εκπαίδευσης και πιστοποίησης D Group.

Το σεμινάριο είχε θέμα “Virtual Reality in Shoulder Surgery. Από την Ανατομία και την Παθολογία της Άρθρωσης του Ώμου μέχρι την Ανάστροφη Αρθροπλαστική.” με επικεφαλής εκπαιδευτή τον Dr Αχιλλέα Μπουτσιάδη, Χειρουργό Ώμου και Γόνατος, Επιμελητή 401 ΓΣΝΑ Αθηνών Συνεργάτης Βιοκλινικής Αθηνών, Υπεύθυνο έρευνας Centre Ostéo-Articulaire des Cèdres, Grenoble, France και μέλος Institute Grenoblois d’ ‘Epaule [Εικόνα 4].

Εικόνα από το σεμινάριο Virtual Reality in Shoulder Surgery με το λογισμικό Precision OS και υπό την αιγίδα του Ομίλου εκπαίδευσης και πιστοποίησης D Group. [Εικόνα 4]
«Μέλημά μας είναι η τόσο η παροχή ύψιστων υπηρεσιών στους ασθενείς όσο και η συνεχής επαφή με την εκπαίδευση και τη νεότερη γενιά. Συνεχώς επενδύουμε στο μέλλον», ανέφερε μετά το σεμινάριο ο δρ Μπουτσιάδης. Mάλιστα η εκπαίδευση με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας συνεχίζεται και σε άλλες αρθρώσεις από την ίδια ομάδα ιατρών (https://dgroupvrorthopedic.com).

Κατά την Επαυξημένη  Πραγματικότητα-Augmented Reality ο χρήστης τοποθετεί και πάλι μια «κάσκα» στο πρόσωπό του, ωστόσο έχει παράλληλη πρόσβαση τόσο στο εικονικό όσο και στο πραγματικό περιβάλλον.

Μεγάλο εύρος πλέον ορθοπαιδικών επεμβάσεων και κυρίως οι αρθροπλαστικές ώμου μπορούν να γίνουν εικονικά χρησιμοποιώντας  την αξονική τομογραφία του ασθενή πριν την κανονική χειρουργική επέμβαση. Το σύνολο της εικονικής επέμβασης μετατρέπεται σε ολογράμματα τα οποία προβάλλονται κατά τη διάρκεια του πραγματικού χειρουργείου μέσα από «γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας» (Augmented Reality) [Εικόνα 5]. Ο χειρουργός  έχει μπροστά του σε πραγματικό χρόνο (real time)  την επέμβαση που πραγματοποίησε «εχθές» στον υπολογιστή του ενώ παράλληλα πραγματοποιεί την αληθή επέμβαση. Καταλαβαίνει κανείς με τις τεχνολογίες αυτές πόσο μειώνεται σημαντικά ο χειρουργικός χρόνος και  οι επιπλοκές και κυρίως πόσο αυξάνεται η ακρίβεια του χειρουργείου. Μάλιστα χρησιμοποιώντας τα «γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας» και την τεχνολογία 5G μπορούν να «συνεργάζονται» παράλληλα στο ίδιο χειρουργείο εικονικά πολλαπλοί ιατροί από διάφορα σημεία του πλανήτη.

Χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας-Augmented Reality από τον κ. Μπουτσιάδη για την πραγματοποίηση ανάστροφης αρθροπλαστικής ώμου. [Εικόνα 5]
Ο κ. Μπουτσιάδης μας αναφέρει πως στο Bioclinic Advanced Shoulder Service γίνεται χρήση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της επαυξημένης πραγματικότητας για την πραγματοποίηση των αρθροπλαστικών του ώμου. Σύμφωνα με τον ίδιο η κατανόηση της παθολογίας του ώμου γίνεται λεπτομερέστερη και η τοποθέτηση των υλικών της αρθροπλαστικής ακριβέστερη. Ο χρόνος διάρκειας του χειρουργείου μπορεί να μειωθεί μέχρι και 50%, το αποτέλεσμα του χειρουργείου μπορεί να προβλεφθεί ως ένα βαθμό και ορισμένοι ασθενείς μπορούν να πάρουν εξιτήριο μέσα σε 24 ώρες.

«Ο χρόνος διάρκειας του χειρουργείου μπορεί να μειωθεί μέχρι και 50%, το αποτέλεσμα του χειρουργείου μπορεί να προβλεφθεί ως ένα βαθμό και ορισμένοι ασθενείς μπορούν να πάρουν εξιτήριο μέσα σε 24 ώρες», τονίζει ο Dr Αχιλλέας Μπουτσιάδης, Χειρουργός Ώμου και Γόνατος.

Δύο νέοι «κόσμοι», η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα ανοίγονται  μπροστά μας και είναι ώρα να τους «εκμεταλλευτούμε» προς όφελος του ασθενή.

 

Ο Αχιλλέας Μπουτσιάδης, MD, PhD είναι: Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Ειδικευθείς στην Χειρουργική του Ώμου και του Γόνατος, Επιμελητής 401 ΓΣΝΑ Αθηνών, Συνεργάτης Βιοκλινικής Αθηνών, Υπεύθυνος Ιατρείου Ώμου Βιοκλινικής Αθηνών (Bioclinic Advanced Shoulder Service-BASS), Διδάκτωρ ΑΠΘ, Υπεύθυνος έρευνας Centre Ostéo-Articulaire des Cèdres, Grenoble, France, Μέλος Institute Grenoblois d’ ‘Epaule, Επιστημονικός Υπεύθυνος του VR Orthopaedic Project in Athens.

www.shoulderandknee.gr
https://dgroupvrorthopedic.com
[email protected]