Αχτσιόγλου για ΝΔ: «Επικίνδυνο να προσπαθείς να παρουσιάσεις τη νεοφιλελεύθερη πολιτική σου ως “κοινή λογική”»

Η βουλευτής Επικρατείας και τοµεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο «Έθνος», χαρακτήρισε το στίγµα της κυβέρνησης «σαφές νεοφιλελεύθερο», Επίσης, περιγράφει τις κρίσιµες µάχες σε Ασφαλιστικό και εργασιακά και δηλώνει ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση βρίσκεται σε εγρήγορση.

Έχουν περάσει τρεις εβδοµάδες από τις εθνικές εκλογές. Πώς προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόµενη µέρα;

Κατ’ αρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει µια απολύτως δεσµευτική υποχρέωση να ανταποκριθεί στο καθήκον που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός, ασκώντας προγραµµατική και µαχητική αντιπολίτευση, τόσο µε την παρουσία του στη Βουλή όσο και µε τη δράση του στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, οφείλουµε να ανταποκριθούµε και σε ακόµα ένα δεσµευτικό καθήκον. Να ανοίξουµε το κόµµα µας στην κοινωνία και να εντάξουµε µαζικά και ενεργά στις γραµµές του όσο το δυνατόν µεγαλύτερο µέρος των αριστερών, προοδευτικών και δηµοκρατικών πολιτών. Να ενισχύσουµε τους δεσµούς µας µε τους µαζικούς φορείς, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους επιστηµονικούς και επαγγελµατικούς συλλόγους, τα κοινωνικά κινήµατα. Ξεκινάµε και θα προχωρήσουµε τη διαδικασία αυτή βασισµένοι στη δηµοκρατική συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, στην αριστερή ιδεολογική ταυτότητα και φυσιογνωµία του. Ταυτόχρονα, µε εµπιστοσύνη στην προοδευτική δυναµική της κοινωνίας, συντονίζουµε τα βήµατά µας µε τις προσδοκίες και τα αιτήµατα των πολιτών για ριζικές τοµές, αλλαγές και ρήξεις που θα βελτιώσουν τη ζωή τους.

Μετά και το αποτέλεσµα των εκλογών θεωρείτε πως έχει «κλειδώσει» ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως η µεγάλη παράταξη του προοδευτικού χώρου;

Το αποτέλεσµα των εκλογών επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον προοδευτικό πόλο. Αυτό είναι δεδοµένο. Παράλληλα, είναι καθαρό ότι η Προοδευτική Συµµαχία, µε κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να δυναµώσει και να εκφράσει ακόµα µεγαλύτερο τµήµα του ελληνικού λαού. Αυτό τον στόχο υπηρετεί και το άνοιγµα του ΣΥΡΙΖΑ, η εξέλιξή του προς ένα σύγχρονο και µαζικό αριστερό, προοδευτικό κόµµα. Οµως τίποτα δεν είναι «κλειδωµένο». Σε ό,τι µας αφορά, είναι επιθυµία και καθήκον µας να δηµιουργήσουµε ένα σταθερό και ακλόνητο σηµείο αναφοράς των προοδευτικών δυνάµεων, του κόσµου της εργασίας και των λαϊκών στρωµάτων. Και αυτό είναι µια διαρκής προσπάθεια. Περνάει µέσα από την άσκηση αντιπολίτευσης που υπερασπίζεται τις κατακτήσεις και στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζοµένων, µέσα από τη σύγκρουση µε νεοφιλελεύθερες, αντικοινωνικές και αντιδηµοκρατικές πολιτικές, µέσα από το µέτωπο ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασισµό, µέσα από την κατάθεση προτάσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η κυβέρνηση της Ν∆ έχει ένα σαφές νεοφιλελεύθερο στίγµα, εµπλουτισµένο µε ακροδεξιά στοιχεία. Και το πιο σοβαρό είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του οµιλία στη Βουλή ως πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι επιλογές του δεν έχουν ιδεολογικό στίγµα, αλλά είναι αυτονόητες αλήθειες. Αυτό, κατά τη γνώµη µου, είναι και το πιο επικίνδυνο. Να προσπαθείς να παρουσιάσεις τη νεοφιλελεύθερη πολιτική σου ως «κοινή λογική». Η τοποθέτηση του πρώην γενικού διευθυντή του ΣΕΒ σε ρόλο συντονιστή του κυβερνητικού έργου δεν είναι µια κίνηση µε σαφές ιδεολογικό πρόσηµο; Η κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΕΠΕ, του Σ∆ΟΕ και η ακύρωση της εγκυκλίου για χορήγηση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και µετανάστες δεν έχουν σαφές ιδεολογικό πρόσηµο; Το δόγµα «νόµος και τάξη», η ραγδαία µείωση της φορολογίας των κερδών των µεγάλων επιχειρήσεων ως µόνο στην πραγµατικότητα οικονοµικό µέτρο ανακούφισης για τα επόµενα δύο χρόνια και ο χαρακτηρισµός των µεταναστευτικών ρευµάτων ως η µεγαλύτερη απειλή που επικρέµαται πάνω από τους πολίτες δεν είναι τοποθετήσεις µε σαφές ιδεολογικό στίγµα; Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει δώσει το στίγµα της. Και στη βάση αυτού θα την αντιµετωπίσουµε.

Μετά και τις προγραµµατικές δηλώσεις περιµένετε σφοδρή σύγκρουση στο πεδίο του Ασφαλιστικού και των εργασιακών µε την κυβέρνηση;

Στις προγραµµατικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί κρύφτηκαν πίσω από ένοχες σιωπές για κρίσιµα ζητήµατα. Κυρίως δεν απάντησαν σχετικά µε το πώς θα καλύψουν το κενό των 1,8 δισ. του 2020. Τι θα κόψουν, δηλαδή, για να µειώσουν τη φορολογία των επιχειρήσεων. Στα εργασιακά η υποβάθµιση του ΣΕΠΕ συνιστά πλήγµα για την καταπολέµηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και στέλνει µήνυµα ενθάρρυνσης φαινοµένων εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Θα αντιπαρατεθούµε αποφασιστικά σε αυτή την εξέλιξη και θα καταθέσουµε νοµοθετική πρόταση για την αναβάθµιση και την ενίσχυση του ΣΕΠΕ. Στο Ασφαλιστικό τα πράγµατα είναι ακόµη πιο σοβαρά. Η στάση του πρωθυπουργού να µην απαντά στο τι προτίθεται να πράξει, όσες φορές και να κλήθηκε, είναι, αν µη τι άλλο, προσβλητική για τους πολίτες και τη δηµοκρατία. Λέει ότι θα καταργήσει το υφιστάµενο πλαίσιο, αλλά δεν λέει µε τι θα το αντικαταστήσει. Θα επιστρέψει τους ελεύθερους επαγγελµατίες στις κλάσεις αυξάνοντας τις εισφορές τους; Θα ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ή και την κύρια -σύµφωνα µε στελέχη της Ν∆- ασφάλιση; Αν το κάνει, αυτό θα σηµαίνει τεράστιο έλλειµµα στον προϋπολογισµό και άρα θέτει σε διακινδύνευση τις σηµερινές συντάξεις αλλά και των εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισµένοι. Τα ζητήµατα αυτά δεν µπορούν να µένουν αναπάντητα πίσω από σιωπές και µισόλογα. Και ύστερα υπάρχουν οι ψευδείς ειδήσεις που η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διακινεί ήδη από τις πρώτες µέρες αναφορικά µε τις εκκρεµείς συντάξεις. Στα τέλη Ιουνίου τα ίδια τα Ταµεία είχαν ανακοινώσει ότι οι ληξιπρόθεσµες εκκρεµότητες συνολικά (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) ήταν 107.000, µειωµένες κατά 72% σε σχέση µε το 2015. Προφανώς ο υπουργός φουσκώνει τα νούµερα για να παρουσιάσει «έργο» όταν ολοκληρώσει τη θητεία του, προεξοφλώντας τις επιδόσεις του.

Ανησυχώ. Την προηγούµενη τετραετία υλοποιήσαµε µία σειρά µέτρων που νοµίζω ότι ανέβασαν τον πήχη προστασίας της εργασίας: η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου µισθού, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγµατεύσεων και η επέκταση των κλαδικών συµβάσεων εργασίας, µέτρα καταπολέµησης της αδήλωτης, υποδηλωµένης και απλήρωτης εργασίας, µέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωµή των υπερωριών, µέτρα προστασίας των εργαζοµένων στις εργολαβίες, η ενίσχυση και η αναβάθµιση του ΣΕΠΕ. Η Ν∆ ως αντιπολίτευση τότε, υιοθετώντας απολύτως τη γραµµή του ΣΕΒ σε κάθε θέµα, αντιδρούσε στα µέτρα αυτά θεωρώντας ότι θέτουν εµπόδια στην επιχειρηµατικότητα. Με το πού ανέλαβε την κυβέρνηση ξεκίνησε µια αντίστροφη πορεία µε την υποβάθµιση του ΣΕΠΕ. Είναι, επίσης, ενδεικτικό ότι δεν έχει πει κουβέντα για την προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των µισθών στη βάση των τριετιών. Εκτός και αν η σιωπή τους δηλώνει ότι ταυτίζονται µε τις θέσεις του ΣΕΒ. Είµαι ανήσυχη, λοιπόν, αλλά από την πλευρά µας είµαστε σε εγρήγορση και έχουµε πια χτίσει ισχυρούς δεσµούς µε την κοινωνία για να µαταιώσουµε κάθε προσπάθεια υποβάθµισης εργατικών δικαιωµάτων και κατακτήσεων.