Τη θέση ότι «η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση ως μια ευκαιρία για να αλλάξει συνολικά τον χάρτη της αγοράς εργασίας», διατυπώνει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην “Αυγή της Κυριακής”.
Αναφέρει πως «τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι μόνο ανεπαρκή σε ποσότητα, αλλά εσφαλμένα σε ποιότητα, αφού όλα υποστηρίζονται από τις αναστολές συμβάσεων εργασίας και την εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή τις απολύσεις και τις ραγδαίες μειώσεις μισθών». Αυτό, όπως αναφέρει, γίνεται για δύο λόγους: «Ο ένας είναι η εσφαλμένη λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’» και ο δεύτερος είναι «η συνειδητή πολιτική επιλογή για μια συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του 2012«. Δηλαδή, προσθέτει, «θα επιβιώσουν κάποιοι λίγοι, θα συμπιεστούν οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίες και οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις».
Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι «αν το κράτος δεν διασφαλίσει αυτή τη στιγμή μέσω άμεσης δημοσιονομικής παρέμβασης τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς των εργαζομένων, μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα βρεθούμε μπροστά σε ένα ανεξέλεγκτο κύμα ανεργίας και σε μια δραματική πτώση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, που συνεπακόλουθα θα βυθίσει την αγορά». Προσθέτει δε, ότι παράλληλα, αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, δεν ενισχυθούν με μια άμεση μη επιστρεπτέα επιδότηση από το κράτος, όταν τελειώσει η καραντίνα, δεν θα έχουν καν ένα ελάχιστο κεφάλαιο κίνησης για να διατηρηθούν στη ζωή και θα οδηγηθούν σε λουκέτα.