«Ο τρόπος που διαχειρίζεται η κυβέρνηση την εξωτερική πολιτική δείχνει ότι δεν υπάρχει πυξίδα και σχεδιασμός», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στον Σκάι.
Η βουλευτής έθεσε το ερώτημα αν ο κ. Βορίδης, με τον οποίο βρίσκονταν μαζί στο πάνελ της τηλεοπτικής εκπομπής, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν παράνομες ενέργειες από την Τουρκία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Βορίδη ότι δεν υπάρχει παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, η κ. Αχτσιόγλου ρώτησε ευθέως: “Δηλαδή ένα ερευνητικό πάει πάνω κάτω τόσο καιρό, συνοδεία πολεμικών πλοίων, ασκώντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας; Αυτό μας λέτε; Έχετε δει ξανά κράτος να βγάζει NAVTEX για να ασκήσει το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας; Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο».
Η κ. Αχτσιόγλου είπε πως «το ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως δεν υπάρχει παράνομη ενέργεια και παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος δίνει όλο το περιθώριο στην τουρκική πλευρά να συνεχίσει αυτό που κάνει και να το εξελίξει». Πρόσθεσε, απευθυνόμενη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι «πριν από λίγες μέρες, η κ. Μπακογιάννη είπε πως δεν την ενδιαφέρει αν γίνονται έρευνες από το “Ορούτς Ρέις”» και «σήμερα, λέτε ότι το πλέον κρίσιμο και αυτό που καθορίζει την παραβίαση είναι το αν γίνονται έρευνες».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «υπάρχει μία αμφισημία διαρκώς από την κυβέρνηση η οποία δεν δικαιολογείται για τη σοβαρότητα της κατάστασης» και ότι «η κυβέρνηση για πάνω από 6 μήνες κράτησε στάση αδράνειας και ανοχής». Πρόσθεσε ότι «σκόπιμα δεν ενεργοποίησε το πλαίσιο κυρώσεων που παρέλαβε γιατί δεν ήθελε να ταράξει τον Ερντογάν, πιστεύοντας ότι θα έχει έλεγχο των προσφυγικών ροών, εάν δεν βάζει το ζήτημα των κυρώσεων στο τραπέζι. Τούτο ενθάρρυνε την τουρκική πλευρά να παροξύνει την προκλητικότητά της».
Αναφορικά με το «απαράδεκτο συμβάν» στο ριάλιτι «Big Brother» του Σκάι, είπε ότι πρόκειται για «ένα περιστατικό αναπαραγωγής κουλτούρας βιασμού και πρόκλησης σε εγκληματικές ενέργειες, απολύτως καταδικαστέο» και ότι «θα έπρεπε ήδη ο σταθμός να έχει αποφασίσει τη διακοπή της εκπομπής αυτής. Το ΕΣΡ θα έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει». Τόνισε ότι «δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές» και πως «υπάρχει ευθύνη συνολική στον σταθμό, να βλέπει τι περιεχόμενο προβάλλει και να το ελέγχει».