Άδεια ειδικού σκοπού για γονείς – Τι ισχύει για το επίδομα 500 ευρώ

Άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς εξήγγειλε την Τετάρτη (11/03) η κυβέρνηση μέχρι τις 10 Απριλίου. Για κάθε 4 ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

«Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει το 1/3 των αποδοχών του και τα 2/3 θα καλυφθούν από τους εργοδότες, ενώ για τους εργαζόμενους του Δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών», σημείωσε σχετικά ο κ. Πέτσας.

Αν ο ένας εργαζόμενος γονέας λάβει άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτόχρονα. Θα εξαιρούνται περιπτώσεις που ο σύζυγος ή η σύζυγος νοσηλεύεται ή έχει προσβληθεί από κορωνοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

Διευκρινίσεις περιμένουν οι εργαζόμενοι σχετικά με το τι θα γίνει με περιπτώσεις που και οι δύο γονείς είναι επιταγμένοι, τι γίνεται σε περίπτωση προληπτικής καραντίνας, και αν το παιδί τους έχει προσβληθεί από τον ιό.

Θέματα ανακύπτουν με το τι θα γίνει εάν μια επιχείρηση βάλει «λουκέτο» με κρατική εντολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA το υπουργείο εργασίας έχει εξασφαλίσει για δύο μήνες κονδύλι 100 εκατ. Το σενάριο το οποίο φαίνεται πως προωθείται είναι να μπει σε λειτουργία

έκτακτο επίδομα 500 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχει μπει κρατικό «λουκέτο», όπως στην περίπτωση των φροντιστηρίων, των παιδότοπων και των ιδιωτικών σχολείων.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης την δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο εργασίας, ή εργασία εξ αποστάσεως, ή στο δημόσιο εκ περιτροπής εργασία.