Γεννημένοι σε ένα μικρό χωριουδάκι της Γερμανίας ο Γιάκομπ (Jacob Ludwig Carl Grimm) στις 4 Ιανουαρίου του 1785 και ο Βίλχεμ (Wilhelm Carl Grimm) στις 24 Φεβρουαρίου του 1786, έδειξαν από μικροί την αγάπη τους για τις γερμανικές λαϊκές αφηγήσεις και παραδόσεις.
Αδερφοί Γκριμ: Και οι δύο σπούδασαν δικηγόροι ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα τους.Φίλιππου Βίλχελμ Γκριμ.
Οι γονείς τους θα αποκτήσουν άλλα επτά παιδιά, από τα οποία κάποια δεν θα ζήσουν. Ο πατέρας τους πεθαίνει το 1796, σε ηλικία σαράντα τεσσάρων ετών και το 1798, οι έφηβοι Τζέικομπ και Βίλχελμ μετακομίζουν στο Κάσσελ, την πόλη καταγωγής της μητέρας τους. Εκεί, φιλοξενούνται από τη θεία τους ώστε να φοιτήσουν στο γυμνάσιο και έπειτα στο πανεπιστήμιο.
Οι λαϊκές αφηγήσεις και παραδόσεις τους τραβούσαν από νωρίς το ενδιαφέρον και εκείνοι προσπαθούσαν να γράψουν με ακρίβεια στο χαρτί όσα οι άλλοι τους μετέφεραν.
Από αυτές τις ιστορίες εμπνεύστηκαν και έγραψαν περισσότερα από 200 παραμύθια, τα οποία σήμερα είναι γνωστά ως Παραμύθια Γκριμ.
Στις 20 Δεκεμβρίου 1812 κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος των παραμυθιών τους, ο οποίος προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Και αυτό γιατί ορισμένα από τα παραμύθια θεωρήθηκαν ακατάλληλα για παιδιά. Ο τόμος, υπό το όνομα “Kinder – und Hausmärchen” (“Παιδικά και Οικογενειακά Παραμύθια”), περιείχε 86 ιστορίες, αμιγώς λαϊκές-παραδοσιακές.
Τα παραμύθια που γνωρίζουμε σήμερα, αυτά που συνεχώς ανατυπώνονται, μεταφράζονται σ’ όλες τις γλώσσες και έχουν γίνει διάσημα, δεν είναι εκείνα που δημοσιεύτηκαν το 1812. Τα γνωστά σ’ όλους μας παραμύθια με τη σημερινή τους μορφή δημοσιεύονται στην έκδοση του 1857, η οποία είχε ελάχιστες, ίσως και καμία, ομοιότητες με την αρχική έκδοση του 1812. Μέσα στα 45 χρόνια και τις 6 εκδόσεις που μεσολάβησαν ανάμεσα στην αρχική έκδοση του 1812 και στην τελική του 1857, οι αδερφοί Γκριμ διόρθωσαν και, σε αρκετές περιπτώσεις, ξαναέγραψαν πλήρως τις ιστορίες ώστε να είναι κατάλληλες για παιδιά.
Μετά την πρώτη εκείνη έκδοση ακολούθησαν άλλες 70 ιστορίες σε ένα δεύτερο τόμο, που εκδόθηκε το 1814. Μέχρι το 1857 επτά εκδόσεις των παραμυθιών είχαν εκδοθεί και περιείχαν συνολικά 211 παραμύθια. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν γνωστά παραμύθια όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, Ο Βασιλιάς Βάτραχος, Χάνσελ και Γκρέτελ (βρίσκεται στη λίστα με τα βιβλία με περισσότερα από 100 εκατομ. αντίτυπα), Ραπουνζέλ, Ο γενναίος ραφτάκος, ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια, Η Ωραία Κοιμωμένη, η Σταχτοπούτα και άλλα.
To παραμύθι Χάνσελ και Γκρέτελ δεν είναι τυχαία γραμμένο. Το 1796 ο πατέρας των Γκριμ πεθαίνει και τα μεγαλύτερα αγόρια θα πρέπει να σηκώσουν όλα τα οικογενειακά βάρη. Για πολύ καιρό ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το 1805, 7 χρόνια πριν τον πρώτο τόμο, ο Βίλχελμ θα γράψει γράμμα στη θεία του, που αργότερα έμεινε μαζί της, λέγοντας για την κατάσταση στο σπίτι τους: «5 άνθρωποι τρώνε 3 μερίδες και μία φορά την ημέρα».
Οι αδερφοί Γκριμ είχαν μια διαφορά με άλλους παραμυθάδες καθώς σκοποί τους ήταν η καταγραφή και η ανάδειξη της πλούσιας λαϊκής παράδοσης. Τα παραμύθια τους αγαπήθηκαν πολύ από εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο και ιστορίες όπως της Ραπουνζέλ, του Χάνσελ και της Γκρέτελ και της Σταχτοπούτας έγιναν παγκοσμίως τα απόλυτα κλασικά παραμύθια.
Οι αδερφοί Γκριμ το 1838 εργάστηκαν στη σύνταξη του λεξικού της Γερμανικής Γλώσσας “Deutsches Wörterbuch.
Ο Γιάκομπ Γκριμ δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ο Βίλχελμ παντρεύτηκε την Ενριέτα Δωροροθέα Wild, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ο Βίλχελμ πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου του 1859. Ο Γιάκομπ στις 20 Σεπτεμβρίου του 1863.