Αδιανόητα πράγματα: Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο!

Απειλή πολέμου διατυπώνει ευθέως η Τουρκία εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας μετά τα όσα συνέβησαν και με το γαλλικό ερευνητικό Nautical Geo τις προηγούμενες εβδομάδες, το οποίο διεξήγαγε απολύτως νόμιμες έρευνες κοντά στην Κρήτη. Η Άγκυρα ανέβασε κι άλλο τους τόνους.

Αυτή τη φορά η Τουρκία απειλεί με απάντηση στο «πεδίο» αν η Λευκωσία ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Επίσης, κατηγορεί την Ελλάδα πώς «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Συγκεκριμένα σε νέα του ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μέσω του εκπροσώπου του Ταναζού Μπιλγκίτς.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε συγκεκριμένα: «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο .Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό. εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Aπειλές, έστω και πιο συγκαλυμμένες, είχε διατυπώσει προηγουμένως και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι διαπραγματεύσιμα.

Την γενικότερη προκλητική τακτική της Άγκυρας καυτηρίασε νωρίτερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προτού εκδοθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά τη συμμετοχή του στη σύνοδο Υπουργών στην Τρίπολη της Λιβύης, για την ειρήνευση στη χώρα της Βόρειας Αφρική. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις «φιλότιμες» προσπάθειες της Τουρκίας να αποκλείσει την Ελλάδα από τις διεργασίες στη Λιβύη οι οποίες απέτυχαν, ενώ στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντπεϊμπά έθεσε το ζήτημα του παράνομου και ανυπόστατου τουρκο- λιβυκού μνημονίου.

Δένδιας: Η Ελλάδα επιστρέφει στη Λιβύη παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας

Στη Λιβύη υπήρξε συνάντηση και των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ, που κράτησε 20 λεπτά. Σε αυτήν έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα προόδου της θετικής ατζέντας σε οικονομία, μεταφορές κλπ ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο στην Αθήνα εντός Νοεμβρίου.

Χθες, επίσης, υπήρξε συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στον οποίο έθεσε το ζήτημα της ανάγκης να τηρεί η Άγκυρα τις αρχές καλής γειτονίας.