Αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» και ελπίδες για φρεγάτες Belh@rra στην Ελλάδα

Η αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κατάπλους στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφιβίου επιθέσεως στον Πειραιά «Dixmude» στις 27 Ιανουαρίου και η συμμετοχή του σε άσκηση των ειδικών δυνάμεων της Ελλάδας, αλλά και το τετ α τετ που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι στις 29 του μηνός με τον Εμανουέλ Μακρόν, επισφραγίζουν το ελληνογαλλικό μέτωπο που στήνεται απέναντι στην Τουρκία.

Η ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, το «Σαρλ Ντε Γκολ», θα αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο έως τον Απρίλιο για να «υποστηρίξει» τις γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συνοδεύεται σε μέρος της αποστολής του από ελληνική φρεγάτα και η συγκεκριμένη κίνηση, σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, εκλαμβάνεται από την Αθήνα ως σαφή στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας. Για πρώτη φορά ένα γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφιβίου επιθέσεως θα συμμετάσχει στη μεγάλη ετήσια διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος». Το γαλλικό σκάφος «Dixmude» θα παρουσιαστεί στους Έλληνες  δημοσιογράφους στον Πειραιά και ακολούθως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβει μέρος στην άσκηση, στην περιοχή της Σκύρου. Μέσα στο 2019 εξάλλου άλλες δύο γαλλικές φρεγάτες είχαν ελλιμενιστεί στον Πειραιά.

Ελλάδα και Γαλλία -η κάθε χώρα για τους δικούς της λόγους- επιδιώκουν η ελληνογαλλική συμμαχία να αναπτυχθεί, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηλύσια Πεδία. Το Παρίσι έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (η Total έχει αναλάβει οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ) και διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην περιοχή με ασκήσεις και αποστολές πλοίων. Και ταυτόχρονα επιθυμεί διακαώς οι διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας για την πώληση των γαλλικών φρεγατών Belha@rra στη χώρα μας να έχουν αίσιο τέλος.

Πληροφορίες: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»