Αύξηση κρουσμάτων και συναγερμός – Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου – Συνεδριάζουν λοιμωξιολόγοι

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα, μετά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονoϊού στο εσωτερικό της χώρας, τα οποία ήρθαν να εντείνουν την ανησυχία για μια πιθανή νέα έξαρση του φονικού ιού στη χώρα μας.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που τα Βαλκάνια «φλέγονται» και η κατάσταση κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου, εντείνοντας τους φόβους των κυβερνήσεων σχετικά με τις αντοχές των συστημάτων υγείας.

Το τελευταίο -χρονικά- καμπανάκι ήταν η αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Εξ αυτών ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι Σερβικής καταγωγής, ο οποίος κατά την επιστροφή στην πατρίδα του είχε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον κορονoϊό.

Από την ιχνηλάτηση που έγινε στον Σέρβο πολίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν διερχόμενος και δεν έμεινε σε κάποιο κατάλυμα της Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα, Δευτέρα, θα συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Σύσκεψη αύριο στο Μαξίμου

Την καθιερωμένη σύσκεψη με το επιτελείο του για την εξέταση της κατάστασης με τον κορονοϊό, δύο μέρες μετά την λήψη των μέτρων στα σύνορα για την περαιτέρω προστασία της δημόσιας υγείας, θα πραγματοποιήσει αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Κρούσμα σε κορίτσι σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής

Ακόμα, συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής, όταν εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thestival.gr, η ανήλικη πήγε στην κατασκήνωση στις 5 Ιουλίου και μετά από τέσσερις μέρες ανέβασε δέκατα.

Από τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης θεωρήθηκε ύποπτο περιστατικό με βάση τα πρωτόκολλα και έτσι τέθηκε υπό παρακολούθηση για 24 ώρες.

Ο πυρετός δεν έπεσε και κλήθηκαν οι γονείς της. Από την κατασκήνωση τους ζητήθηκε αρνητικό τεστ προκειμένου η μαθήτρια να επιστρέψει στην κατασκήνωση.

Η ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας όπου και διαγνώστηκε θετική.

Η κατασκήνωση ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ χθες το βράδυ και ζητήθηκε να απομονωθούν όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Σήμερα το πρωί κλήθηκαν οι γονείς των παιδιών που ήταν μαζί με την ανήλικη στην ίδια σκηνή προκειμένου να τα πάρουν από την κατασκήνωση και να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Κρούσμα κορονοϊού και σε γκρουπ τουριστών στην Αιδηψό

Ακόμα μια εστία εντοπίστηκε στην Αιδηψό, με μια Ρουμάνα τουρίστρια να βρίσκεται θετική στον φονικό ιό.

Σύμφωνα με το EviaZoom.gr, η 66χρονη είναι μέλος του γκρουπ των τουριστών που ταξίδεψαν από τον Προμαχώνα προς τα Λουτρά Αιδηψού για να κάνουν διακοπές και να μείνουν σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Οι συγκεκριμένοι τουρίστες υποβλήθηκαν σε τεστ κορονοϊού στις 8 Ιουλίου στον Προμαχώνα και στη συνέχεια συνέχισαν το ταξίδι τους, χωρίς ωστόσο να έχουν βγει τα αποτελέσματα.

Το πρωί της Κυριακής (12-07-2020) έγινε γνωστό ότι βγήκε θετική η 66χρονη Ρουμάν, η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα και επιτηρείται από αστυνομικούς του Α.Τ. Αιδηψού που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο ξενοδοχείο.

Σήμερα το πρωί (13-07-2020) αναμένεται να βρεθεί στη περιοχή κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με ειδικό βαν για να την παραλάβει.