Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Από πότε θα ισχύει – Στράτευση και των γυναικών;

Ποιοι λόγοι ωθούν στην δωδεκάμηνη στρατιωτική θητεία – Το έλλειμμα των κληρωτών και η σύγκριση με την Τουρκία

Δωδεκάμηνη θα είναι από το Μάιο η στρατιωτική θητεία για τους νέους, καθώς, όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση της λόγω σημαντικών κενών προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις.

Έτσι, η θητεία στο Στρατό Ξηράς αυξάνεται κατά 3 μήνες και εξισώνεται σε διάρκεια μ’ αυτήν στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Το εννιάμηνο θα ισχύει μόνο σε όσους υπηρετούν στις μονάδες πρώτης γραμμής των Ελληνοτουρκικών (θαλάσσιων και επίγειων) συνόρων.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας πήρε σήμερα τις σχετικές αποφάσεις τις οποίες θα εισηγηθεί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος αναμένεται αύριο να κάνει τις τελικές ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε ανοίξει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ είχε δηλώσει ότι εξετάζει τόσο την αύξηση της θητείας όσο και την υποχρέωση στράτευσης στα 18, θέμα για το οποίο, όπως είχε διευκρινίσει θα μπει στο δημόσιο διάλογο!

Στις αποφάσεις αυτές οδήγησε, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα κληρωτών οπλιτών, που οφείλεται κυρίως στην υπογεννητικότητα και δευτερευόντως στην αποφυγή της στράτευσης, με νόμιμο κυρίως τρόπο.

Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο αριθμός των κληρωτών την τελευταία δεκαετία δεν υπερβαίνει τις 40.000 άτομα το χρόνο. Αν ο αριθμός αυτός προστεθεί στους 80.000 του μόνιμου ή πολυετούς θητείας προσωπικού (Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, ΕΠΟΠ) και των τριών όπλων τότε φτάνουμε στη δύναμη του 120.000, που είναι μικρότερος από το 50% της δύναμης στην οποία υπολογίζεται η πλήρης ανάπτυξη όλων των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων (280.000 άτομα).

Οι δυσκολίες αυτές εξηγούνται από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: σύμφωνα μ’ αυτά, το διάστημα 1994-1999 στην Ελλάδα γεννιόνταν περίπου 50.000 άρρενες. Το διάστημα 2000-2014 ο αριθμός αυτός έπεσε στις 42.000 και αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο στο διάστημα 2014-2020! Όταν το 2002 μειώθηκε η θητεία για τον Στρατό κατά 6 ολόκληρους μήνες (από τους 18 μήνες στους 12), επήλθε μείωση της οροφής του Στρατού από 126.000 σε 93.000 άτομα! Το 2005 έγινε νέα μείωση της θητείας κατά έναν μήνα (στους 11 μήνες), κάτι που μείωσε την ήδη ελλειμματική δύναμη του Στρατού κατά περίπου 5.000 άνδρες.
Την ίδια ώρα υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις αποφεύγει να υπηρετήσει, επικαλούμενος λόγους υγείας, σπουδών, μετεγκατάστασης στο εξωτερικό ή οικογενειακούς, κάτι που εντείνει το πρόβλημα.

Στράτευση των γυναικών;

Κυβερνητικοί κύκλοι αναζητούν τη στιγμή στην οποία θα ρίξουν στο δημόσιο διάλογο την εθελοντική στράτευση των γυναικών, καθώς σχετικές εισηγήσεις έχουν υποβληθεί από το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ.

Η δυνατότητα στράτευσης των γυναικών, πάνω σε εθελοντική βάση είναι νομοθετημένη ήδη από το 1978, στη λογική ότι νεαρές γυναίκες μπορούν να εκπαιδευθούν ώστε σε περίπτωση πολέμου να καλύψουν άοπλες, βοηθητικές ειδικότητες, απελευθερώνοντας έτσι ανθρώπινο δυναμικό που σήμερα δεσμεύεται σε αυτές (διοικητική υποστήριξη, διαβιβάσεις, υγειονομικό, σίτιση, εφοδιασμός κλπ).

Ωστόσο, πρόκειται για ένα καυτό θέμα το οποίο μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί να πάρει το ρίσκο για να το ρίξει στην ελληνική κοινωνία.

Τι αποφασίστηκε

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση που πήρε σήμερα το ΚΥΣΕΑ, εφαρμόζεται «διζωνικό» σύστημα και καθορίζεται διάρκεια θητείας 9 μηνών, για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες είτε εδρεύουν στην περιοχή της Θράκης είτε στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής. Το ίδιο ισχύει επίσης και για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ. Το συγκεκριμένο καθεστώς ισχύει ήδη σήμερα για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Π.Α και το Π.Ν.

Οι στρατιώτες μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ.) θα υπηρετούν πλέον 8 μήνες από 6 μήνες που είναι σήμερα.

Ως προς τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα). Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της  Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.

Να επισημάνουμε πως οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν αφορούν τους οπλίτες που κατατάχθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, καθώς και όλους εκείνους που πρόκειται να επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της.

Τα νούμερα της Τουρκίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman , οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν δύναμη 736.000 η οποία αναλύεται ως εξής :

-Ad-
  • Αξιωματικοί 46.000 (μαζί με τους εφέδρους). Οι Ανώτατοι Αξιωματικοί (Ταξίαρχοι, Αρχιπλοίαρχοι και άνω) είναι 220 στον Στρατό Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία 110 και στην Στρατοχωροφυλακή 30.
  • 100.000 είναι Μόνιμοι Υπαξιωματικοί.
  • 70.000 Επαγγελματίες Οπλίτες.
  • 470.000 Κληρωτοί Οπλίτες, από τους οποίους υπηρετούν, στον Στρατό Ξηράς 240.000, Ναυτικό και Αεροπορία από 30.000 (σύνολο 60.000) και οι 170.000 στην Στρατοχωροφυλακή.
  • 50.000 Πολιτικοί Υπάλληλοι.