• Ταυτότητα
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021
Συνεχής ροή ενημέρωσης
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΜΟΝΟ ΣΤΟ NEWSIQUE
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • MEDIA
    • SPORTS
    • CELEBRITIES
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΜΟΝΟ ΣΤΟ NEWSIQUE
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • MEDIA
    • SPORTS
    • CELEBRITIES
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Συνεχής ροή ενημέρωσης

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Από πότε θα ισχύει – Στράτευση και των γυναικών;

Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης
22/01/2021
Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Από πότε θα ισχύει – Στράτευση και των γυναικών;
Share on FacebookShare on Twitter

Ποιοι λόγοι ωθούν στην δωδεκάμηνη στρατιωτική θητεία – Το έλλειμμα των κληρωτών και η σύγκριση με την Τουρκία

Δωδεκάμηνη θα είναι από το Μάιο η στρατιωτική θητεία για τους νέους, καθώς, όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση της λόγω σημαντικών κενών προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις.

Διαβάζονται περισσότερο τώρα…

Lockdown έως τον Απρίλιο: Παράταση στην… παράταση

Survivor spoiler 7/3: Αυτή η ομάδα κερδίζει σήμερα το έπαθλο φαγητού

Τα ερωτικά γράμματα του Λιγνάδη: «Με φίλησες πριν τα Χριστούγεννα. Μάλιστα χωρίς γλώσσα»

«Έκρηξη» με 3.000 κρούσματα στην Ελλάδα – Δείτε πότε

Νέο ΣΟΚ για τον Πέτρο Φιλιππίδη: «Θα σε γ@@@, δεν θα μου ξεφύγεις»!

SMS 13033 – Κωδικός 4: «Η θα σας πιστέψω ή θα σας γράψω»

Έτσι, η θητεία στο Στρατό Ξηράς αυξάνεται κατά 3 μήνες και εξισώνεται σε διάρκεια μ’ αυτήν στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Το εννιάμηνο θα ισχύει μόνο σε όσους υπηρετούν στις μονάδες πρώτης γραμμής των Ελληνοτουρκικών (θαλάσσιων και επίγειων) συνόρων.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας πήρε σήμερα τις σχετικές αποφάσεις τις οποίες θα εισηγηθεί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος αναμένεται αύριο να κάνει τις τελικές ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε ανοίξει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ είχε δηλώσει ότι εξετάζει τόσο την αύξηση της θητείας όσο και την υποχρέωση στράτευσης στα 18, θέμα για το οποίο, όπως είχε διευκρινίσει θα μπει στο δημόσιο διάλογο!

Στις αποφάσεις αυτές οδήγησε, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα κληρωτών οπλιτών, που οφείλεται κυρίως στην υπογεννητικότητα και δευτερευόντως στην αποφυγή της στράτευσης, με νόμιμο κυρίως τρόπο.

Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο αριθμός των κληρωτών την τελευταία δεκαετία δεν υπερβαίνει τις 40.000 άτομα το χρόνο. Αν ο αριθμός αυτός προστεθεί στους 80.000 του μόνιμου ή πολυετούς θητείας προσωπικού (Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, ΕΠΟΠ) και των τριών όπλων τότε φτάνουμε στη δύναμη του 120.000, που είναι μικρότερος από το 50% της δύναμης στην οποία υπολογίζεται η πλήρης ανάπτυξη όλων των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων (280.000 άτομα).

Οι δυσκολίες αυτές εξηγούνται από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: σύμφωνα μ’ αυτά, το διάστημα 1994-1999 στην Ελλάδα γεννιόνταν περίπου 50.000 άρρενες. Το διάστημα 2000-2014 ο αριθμός αυτός έπεσε στις 42.000 και αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο στο διάστημα 2014-2020! Όταν το 2002 μειώθηκε η θητεία για τον Στρατό κατά 6 ολόκληρους μήνες (από τους 18 μήνες στους 12), επήλθε μείωση της οροφής του Στρατού από 126.000 σε 93.000 άτομα! Το 2005 έγινε νέα μείωση της θητείας κατά έναν μήνα (στους 11 μήνες), κάτι που μείωσε την ήδη ελλειμματική δύναμη του Στρατού κατά περίπου 5.000 άνδρες.
Την ίδια ώρα υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις αποφεύγει να υπηρετήσει, επικαλούμενος λόγους υγείας, σπουδών, μετεγκατάστασης στο εξωτερικό ή οικογενειακούς, κάτι που εντείνει το πρόβλημα.

Στράτευση των γυναικών;

Κυβερνητικοί κύκλοι αναζητούν τη στιγμή στην οποία θα ρίξουν στο δημόσιο διάλογο την εθελοντική στράτευση των γυναικών, καθώς σχετικές εισηγήσεις έχουν υποβληθεί από το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ.

Η δυνατότητα στράτευσης των γυναικών, πάνω σε εθελοντική βάση είναι νομοθετημένη ήδη από το 1978, στη λογική ότι νεαρές γυναίκες μπορούν να εκπαιδευθούν ώστε σε περίπτωση πολέμου να καλύψουν άοπλες, βοηθητικές ειδικότητες, απελευθερώνοντας έτσι ανθρώπινο δυναμικό που σήμερα δεσμεύεται σε αυτές (διοικητική υποστήριξη, διαβιβάσεις, υγειονομικό, σίτιση, εφοδιασμός κλπ).

Ωστόσο, πρόκειται για ένα καυτό θέμα το οποίο μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί να πάρει το ρίσκο για να το ρίξει στην ελληνική κοινωνία.

Τι αποφασίστηκε

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση που πήρε σήμερα το ΚΥΣΕΑ, εφαρμόζεται «διζωνικό» σύστημα και καθορίζεται διάρκεια θητείας 9 μηνών, για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες είτε εδρεύουν στην περιοχή της Θράκης είτε στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής. Το ίδιο ισχύει επίσης και για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ. Το συγκεκριμένο καθεστώς ισχύει ήδη σήμερα για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Π.Α και το Π.Ν.

Οι στρατιώτες μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ.) θα υπηρετούν πλέον 8 μήνες από 6 μήνες που είναι σήμερα.

Ως προς τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα). Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της  Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.

Να επισημάνουμε πως οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν αφορούν τους οπλίτες που κατατάχθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, καθώς και όλους εκείνους που πρόκειται να επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της.

Τα νούμερα της Τουρκίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman , οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν δύναμη 736.000 η οποία αναλύεται ως εξής :

  • Αξιωματικοί 46.000 (μαζί με τους εφέδρους). Οι Ανώτατοι Αξιωματικοί (Ταξίαρχοι, Αρχιπλοίαρχοι και άνω) είναι 220 στον Στρατό Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία 110 και στην Στρατοχωροφυλακή 30.
  • 100.000 είναι Μόνιμοι Υπαξιωματικοί.
  • 70.000 Επαγγελματίες Οπλίτες.
  • 470.000 Κληρωτοί Οπλίτες, από τους οποίους υπηρετούν, στον Στρατό Ξηράς 240.000, Ναυτικό και Αεροπορία από 30.000 (σύνολο 60.000) και οι 170.000 στην Στρατοχωροφυλακή.
  • 50.000 Πολιτικοί Υπάλληλοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsique.gr




Follow @newsique_gr



Tags: ΘΗΤΕΙΑΣΤΡΑΤΟΣΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Διαβάστε Ακόμα

Στις φυλακές Τρίπολης ο Λιγνάδης

Υπόθεση Λιγνάδη: Ραγδαίες εξελίξεις στις καταγγελίες – Σοκαριστική εξομολόγηση της Λ. Κονιόρδου

08/03/2021
Μεγάλη φωτιά στο Περιστέρι – Εκκενώθηκαν σπίτια

Τραγωδία: Κάηκε ζωντανός στο σπίτι του

07/03/2021
Ν. Σμύρνη: Εικόνες-ντροπή με ξύλο της ΕΛ.ΑΣ. σε πολίτη – Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι – Διατάχθηκε έρευνα

Ν. Σμύρνη: Εικόνες-ντροπή με ξύλο της ΕΛ.ΑΣ. σε πολίτη – Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι – Διατάχθηκε έρευνα

07/03/2021
Ν. Σμύρνη: Νέο βίντεο-ντροπή από το ξύλο αστυνομικού σε πολίτη

Ν. Σμύρνη: Νέο βίντεο-ντροπή από το ξύλο αστυνομικού σε πολίτη

07/03/2021
Νέα Σμύρνη: Συγκλονίζουν οι εικόνες με κοριτσάκι μετά από ρίψη χημικών

Νέα Σμύρνη: Συγκλονίζουν οι εικόνες με κοριτσάκι μετά από ρίψη χημικών

07/03/2021
21χρονος νεκρός σε διαμέρισμα πολυκατοικίας

Τηλεφώνημα για βόμβα σε αστυνομικό τμήμα

07/03/2021



Follow Newsique


Follow @newsique_gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άγριες Μέλισσες spoiler: Αποκλειστικό – Γάμος έκπληξη στο Διαφάνι

Άγριες Μέλισσες spoiler: Αποκλειστικό – Γάμος έκπληξη στο Διαφάνι

06/03/2021 | 22:00

Φιλιππίδης: Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του

Νέο ΣΟΚ για τον Πέτρο Φιλιππίδη: «Θα σε γ@@@, δεν θα μου ξεφύγεις»!

07/03/2021 | 11:53

SMS 13033: Τι ισχύει με τον κωδικό 6 και τον χρονικό προσδιορισμό

Lockdown έως τον Απρίλιο: Παράταση στην… παράταση

07/03/2021 | 11:35

Νέα Σμύρνη: Συγκλονίζουν οι εικόνες με κοριτσάκι μετά από ρίψη χημικών

Νέα Σμύρνη: Συγκλονίζουν οι εικόνες με κοριτσάκι μετά από ρίψη χημικών

07/03/2021 | 20:13

Βίντεο σοκ: Αστυνομικοί χτυπούν πολίτη στη Νέα Σμύρνη ενώ όλοι φωνάζουν να σταματήσουν

Βίντεο σοκ: Αστυνομικοί χτυπούν πολίτη στη Νέα Σμύρνη ενώ όλοι φωνάζουν να σταματήσουν

07/03/2021 | 16:42


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Survivor spoiler ασυλία 8/3: Αυτή η ομάδα κερδίζει την ασυλία απόψεSurvivor spoiler ασυλία 8/3: Αυτή η ομάδα κερδίζει την ασυλία απόψε
  • Υπόθεση Λιγνάδη: Ραγδαίες εξελίξεις στις καταγγελίες – Σοκαριστική εξομολόγηση της Λ. Κονιόρδου
  • Masterchef: Ο Αποστολάκης «έδειχνε» ενδιαφέρον, οι τηλεθεατές τον πήραν χαμπάρι!
  • Τραγωδία: Κάηκε ζωντανός στο σπίτι του
  • Αλ. Τσίπρας: Το μεσημέρι ξύλο και αυταρχισμός και το βράδυ προπαγάνδα

Facebook Youtube Twitter Instagram
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Διαφήμιση
  • RSS
  • Μέλος του topics.gr
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
info@newsique.gr

© 2020 newsique.gr

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΜΟΝΟ ΣΤΟ NEWSIQUE
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΡΘΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • MEDIA
    • SPORTS
    • CELEBRITIES
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

© 2020 newsique.gr