Ôï äéÜóôçìá áðü 28 Éáíïõáñßïõ Ýùò 22 Öåâñïõáñßïõ 2019, ç ÓôñáôéùôéêÞ Ó÷ïëÞ Åõåëðßäùí (ÓÓÅ), åêôÝëåóå áñéèìü âïëþí êáé äéåîÞãáãå áóêÞóåéò óå üëç ôçí åëëçíéêÞ åðéêñÜôåéá, óôï ðëáßóéï ôçò ÷åéìåñéíÞò åêðáßäåõóçò. Åéäéêüôåñá, ïé ÅõÝëðéäåò ôçò Éçò êáé ÉÉáò ÔÜîçò åêôÝëåóáí âïëÝò öïñçôïý ïðëéóìïý, áóêÞèçêáí óôç ñßøç ÷åéñïâïìâßäáò êáé ïðëïâïìâßäáò êáé äéåîÞãáãáí ÔáêôéêÝò ÁóêÞóåéò ÌåôÜ ÓôñáôåõìÜôùí (ÔÁÌÓ) óôï Ðåäßï ÁóêÞóåùí Õìçôôïý. Ïé ÅõÝëðéäåò ôçò ÉÉÉçò ÔÜîçò åêôÝëåóáí âïëÝò ìå üëìïõò êáé ðïëõâüëï çìÝñá êáé íý÷ôá áðü ÔåèùñáêéóìÝíï ¼÷çìá ÌåôáöïñÜò Ðñïóùðéêïý (ÔÏÌÐ) óôï РÁõëþíá ÁôôéêÞò. ÅðéðëÝïí, óõíåêðáéäåýôçêáí ìå ôìÞìáôá ôçò Áåñïðïñßáò Óôñáôïý êáé ôùí Åéäéêþí ÄõíÜìåùí óôç äéåîáãùãÞ áåñïêßíçôùí êáé áìößâéùí åðé÷åéñÞóåùí. Ïé ÅõÝëðéäåò ôçò ÉVçò ÔÜîçò äéåîÞãáãáí ÔÁÌÓ üëåò ôéò öÜóåéò ôùí åðé÷åéñÞóåùí, åêðáéäåýôçêáí óå áíôéêåßìåíá ïñåéíïý áãþíá óôï ÊÝíôñï Åêðáßäåõóçò Ïñåéíïý Áãþíá êáé ×éïíïäñüìùí (ÊÅÏÁ×) óôïí ¼ëõìðï. ÅðéðëÝïí, ÅõÝëðéäåò üëùí ôùí ÔÜîåùí åêðáéäåýôçêáí óôï Ó÷ïëåßï Ðáñï÷Þò Á´ Âïçèåéþí Ðåäßïõ ÌÜ÷çò (TCCC). (EUROKINISSI/ÃÅÓ)

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Πότε και γιατί – Όλα τα δεδομένα

Τα επίπεδα προσέλευσης των νέων για κατάταξη στον Στρατό, στην ΕΣΣΟ του Ιουνίου, αλλά και το ποσοστό κάλυψης των 2.000 θέσεων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που έχουν προκηρυχθεί και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων – με τις διαδικασίες πρόσληψης να ξεκινούν από τον Ιούλιο – αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο για το αν υπουργείο Αμυνας και κυβέρνηση θα επαναφέρουν τη συζήτηση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ».

Στο Πεντάγωνο έχει διατυπωθεί ο προβληματισμός πως λόγω της πανδημίας μπορεί η προσέλευση νέων στην ΕΣΣΟ του Ιουνίου να είναι πολύ χαμηλή. Ταυτόχρονα οι προσλήψεις των 2.000 ΟΒΑ και για τα τρία Οπλα που θα αποτελούσαν τονωτική ένεση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης στον Στρατό πήγαν πιο πίσω. Η υποβολή δικαιολογητικών θα τελείωνε κανονικά τέλη Απριλίου αλλά τώρα έχει παραταθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου. Υπό αυτά τα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας να περιμένει πρώτα να διαπιστώσει τι προσέλευση θα υπάρχει από νεοσυλλέκτους στην ΕΣΣΟ του Ιουνίου, αλλά και στη συνέχεια μέσα στο καλοκαίρι αν θα υπάρχουν μαζικές αιτήσεις για την κάλυψη των θέσεων οπλιτών ΟΒΑ.

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Πότε και γιατί – Όλα τα δεδομένα

Αν δηλαδή το ενδιαφέρον δεν είναι μαζικό δεν αποκλείεται να κριθεί σκόπιμο πάντα σε συνεργασία με τα Επιτελεία να ανοίξει η συζήτηση για αύξηση της θητείας. Σήμερα η θητεία των φαντάρων είναι 9μηνη στον Στρατό Ξηράς και 12μηνη στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. Τα τελευταία χρόνια παγίως οι αρχηγοί των Επιτελείων εισηγούνται σε συνδυασμό με άλλες προτάσεις για να ανασχεθεί η γήρανση και η μείωση του προσωπικού στις Ενοπλες Δυνάμεις και το μέτρο της αύξησης της θητείας ή καλύτερα της εξίσωσης της θητείας σε όλους τους κλάδους.

Προτείνουν δηλαδή να αυξηθεί η θητεία στον Στρατό Ξηράς κατά 3 μήνες και όλοι να υπηρετούν 12μηνο.

Πληροφορίες εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»