Αφορολόγητο: Μείωση έως 3.000 ευρώ με… τρικ!

Η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει την απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, τη μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους στις 6.500 ευρώ προετοιμάζει η κυβέρνηση μέσω ενός ειδικού τρικ, επαναφέροντας σε ισχύ και πάλι όσα το ΔΝΤ είχε επιβάλει πριν από μερικά χρόνια αλλά κατάργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λόγω της θετικής οικονομικής πορείας της χώρας και της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς τη λήψη έκτακτων μέτρων.

Το υπουργείο Οικονομικών και ο Χρήστος Σταϊκούρας επεξεργάζονται σχέδιο βάσει του οποίου το βασικό αφορολόγητο από 8.636 ευρώ (για ένα άτομο χωρίς παιδιά, με κλιμάκωση μέχρι τις 9.500 ευρώ περίπου, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) θα μειωθεί στις 6.500 ευρώ περίπου. Η δυνατότητα να φτάνει ο φορολογούμενος τα ισχύοντα σήμερα υψηλότερα αφορολόγητα θα υφίσταται εάν και μόνο η κατανάλωση μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών είναι ιδιαιτέρως αυξημένη σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα επίπεδα (10% για εισοδήματα μέχρι 10.000, 15% για 10.000-30.000 και 20% για 30.000 και άνω, με μέγιστο ποσό δαπάνης τις 30.000 ευρώ). Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για το επιπλέον ποσοστό δαπανών μέσω κάρτας.

Τα προαναφερθέντα όρια είναι ήδη υψηλά και παρά τα υποστηριζόμενα από το υπ. Οικονομικών για ήδη μεγαλύτερο δηλούμενο ποσοστό κατανάλωσης με αποδείξεις από το προβλεπόμενο, οι επιπτώσεις σε ορισμένες κατηγορίες (κυρίως αγρότες και χαμηλόμισθοι) θα είναι τραγικές καθώς η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης της κατανάλωσης εκ μέρους τους είναι σχεδόν μηδενική.