Αφρικανική σκόνη: Πότε θα καθαρίσει ο ουρανός

Συγκλονιστικές ήταν οι χθεσινές εικόνες σε πολλές περιοχές της χώρας από την αφρικανική σκόνη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η μεταφορά αφρικανικής σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας βαθμιαία από το πρωί θα αρχίσει να μειώνεται. Επισημαίνεται όμως ότι αξιόλογη μείωση των συγκεντρώσεων προβλέπεται από το μεσημέρι και μετά οπότε και θα περιοριστεί στα ανατολικά.

Όπως αναφέρει πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ, στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές και εκ νέου τις νυχτερινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι στην ανατολική νησιωτική χώρα θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί 7 με 8, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στα νότια 6 τοπικά έως 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά.

Προσοχή εφιστούν οι γιατροί

Όσο η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε ανθρώπους με ήδη επιβαρυμένο ιστορικό.

«Σαφώς και η παρουσία αυξημένων σωματιδίων σκόνης επιφέρει διάφορα προβλήματα τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο καρδιαγγειακό με την έννοια ότι διεγείρει την ανάπτυξη φλεγμονής σε συστήματα τα οποία ήδη πάσχουν με αποτέλεσμα να έχουμε εξάρσεις», είπε η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος και εντατικολόγος της ΜΕΘ «Σωτηρία».

Καλό θα ήταν, μέχρι να αποχωρήσει το φαινόμενο, άνθρωποι με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια χρόνια προβλήματα να προσέχουν. Εννοούμε ότι θα πρέπει να αποφεύγουν την παρουσία τους στους εξωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, να παραμένουν όσο γίνεται στους εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε η Σοφία Πουρίκη.

Και αν η σκόνη απομακρυνθεί για λίγο, φαίνεται πως θα επιστρέψει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αφρικανική σκόνη θα υποχωρήσει από την Πέμπτη, ωστόσο δια δύο ακόμα ημέρες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Διπλωματικές πηγές: Στις 17 και 18 Μαρτίου η Πενταμερής για το Κυπριακό
11 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Άστατος στα δυτικά, επιστρέφει ο χειμώνας το Σαββατοκύριακο
11 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια επίπεδα – Τι συνιστούν οι ειδικοί
11 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός εντοπίστηκε 90χρονος μετά από φωτιά στο σπίτι του στο Αγρίνιο
11 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθησαν 2 νεαροί για κλοπή δικύκλου και διακίνηση ναρκωτικών στο Νέο Ψυχικό
11 Φεβρουαρίου, 2025
Συναγερμός για την εξαφάνιση 78χρονης στα Δολιανά Πωγωνίου – Silver Alert σε ισχύ
11 Φεβρουαρίου, 2025
Στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού η παλιά δόξα του Ολυμπιακού Σάββας Παπάζογλου
11 Φεβρουαρίου, 2025
Κερατσίνι: Έληξε το θρίλερ με τον άνδρα που είχε «ταμπουρωθεί» στο σπίτι του – Είχε δραπετεύσει από ψυχιατρικό ίδρυμα
11 Φεβρουαρίου, 2025
Κερατσίνι: Άντρας βρίσκεται «ταμπουρωμένος» σε σπίτι – Δεν αφήνει τη μητέρα και την αδελφή του να φύγουν
11 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε ο Θεόδωρος Χαριτόπουλος, «δεξί χέρι» του Κωνσταντίνου Καραμανλή
11 Φεβρουαρίου, 2025