Αυτά είναι τα ακραία σενάρια: Μόνο δύο κωδικοί για εξόδους

Σχέδιο για κλιμάκωση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην περίπτωση που τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας κρίνουν ότι η πανδημία παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και χρειάζονται πρόσθετα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

Η ισχύουσα απαγόρευση της κυκλοφορίας λήγει στις 6 Απριλίου και πλέον το ερώτημα δεν είναι εάν θα δοθεί παράταση καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο αλλά εάν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα. Οι πολίτες έχουν συμμορφωθεί στους περιορισμούς της κυκλοφορίας και έτσι η κλιμάκωση θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Εάν καταγραφεί ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων τότε μόνο θα τεθεί σε εφαρμογή το plan b. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αυστηρό μοντέλο απαγόρευσης των μετακινήσεων που προβλέπει ότι από τους έξι κωδικούς που έχουν δοθεί στους πολίτες για την έξοδο από το σπίτι θα παραμείνουν σε ισχύ μόνον οι δύο.

Ο πρώτος κωδικός για τη μετάβαση σε φαρμακείο και την επίσκεψη σε γιατρό και ο δεύτερος κωδικός για τα σούπερ μάρκετ. Κόβονται δηλαδή οι μετακινήσεις σε τράπεζες, σε τελετές, κηδείες, βαφτίσεις, γάμους, για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κίνηση με κατοικίδιο ζώο όπως και οι επισκέψεις σε ανθρώπους που ζουν μόνοι και χρειάζονται βοήθεια. Για την τελευταία περίπτωση θα υπάρχουν ειδικές άδειες που θα δίνονται με πολύ αυστηρούς όρους για τους πολίτες που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και ζουν μόνοι.

Οσον αφορά τις βεβαιώσεις μετακινήσεων τύπου Α για εργαζομένους ουσιαστικά καταργούνται για την πλειονότητα των πολιτών. Και αυτό γιατί προβλέπεται κλείσιμο των επιχειρήσεων με εξαίρεση τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία όπως και στις κρίσιμες υποδομές.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα επαρκούν για την εφαρμογή των μέτρων θα συνδράμει στους ελέγχους και ο Στρατός.

Περισσότερα στο «Εθνος» που κυκλοφορεί την Κυριακή.