Αυτές είναι οι 7+1 περιοχές που μπλοκάρουν την άρση του lockdown

Η πληθώρα ενεργών κρουσμάτων, οι στενές επαφές τους, η ανευθυνότητα κάποιων πολιτών, οι αναποτελεσματικοί έλεγχοι και οι αριθμοί των προστίμων σε τουλάχιστον 7 + 1 περιοχές της χώρας, τις έχουν τοποθετήσει στην «κόκκινη» λίστα του επιδημιολογικού χάρτη.

Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Σέρρες, Μαγνησία, Αχαΐα, Λέσβος, Αιτωλοακαρνανία μαζί με την Αττική, καταγράφουν 14.864 ενεργά κρούσματα και 37.158 επαφές, σχεδόν τα μισά από το σύνολο της χώρας.

Την ίδια ώρα οι αστυνομικοί εντοπίζουν ανοικτό καφέ-παντοπωλείο στα… Αγραφα, μπαρ, οπωροπωλείο και «καθιστό» take away σε Χανιά και Ηράκλειο, ενώ ένα γυμναστήριο στην Πρέβεζα φρόντιζε τη… φυσική κατάσταση, αλλά όχι την υγεία, έξι πελατών.

Παρότι υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων, κυρίως στην Αττική, υπάρχουν επτά περιοχές της Ελλάδας που ο αριθμός είναι στάσιμος και ανησυχητικός.

Αυτή η ανησυχία εκφράστηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα καθώς σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Λέσβο, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός συγκριτικά με τον πληθυσμό των περιοχών.

Ιδιαίτερη ήταν η επισήμανση για την πόλη της Πάτρας, εν όψει του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα, με τον κ. Πέτσα να αναφέρει πως όλοι πρέπει να αποφύγουν τον συγχρωτισμό και τις επισκέψεις, προκειμένου να μη γίνει μια μεγάλη γιορτή, εστία υπερμετάδοσης.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, καθώς η Θεσσαλονίκη χθες μετρούσε 6.245 ενεργά κρούσματα και 15.612 στενές επαφές, η Αττική 4.926 κρούσματα και 12.315 επαφές, η Λάρισα 1.327 και 3.317 αντίστοιχα, η Μαγνησία 739 και 1.847, οι Σέρρες 783 και 1.957, η Αιτωλοακαρνανία 252 και 630, η Αχαΐα 314 και 785 και η Λέσβος 278 ενεργά κρούσματα και 695 στενές επαφές τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την περασμένη Κυριακή έως και την Τετάρτη η Θεσσαλονίκη είχε καταγράψει 2.451 νέα κρούσματα, οι Σέρρες 262 κρούσματα, η Λάρισα 551, η Μαγνησία 284, η Αιτωλοακαρνανία 142, η Αχαΐα 129 και η Λέσβος 143 κρούσματα.

Χθες ανακοινώθηκε η παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 7 Δεκεμβρίου 2020, ωστόσο μετά τη σταδιακή άρση του lockdown θα αρχίσει ο «πονοκέφαλος» του… ρεβεγιόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες την εορταστική περίοδο αναμένεται να παραμείνουν οι απαγορεύσεις μετακινήσεων εκτός νομού διαμονής, των συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων, ενώ παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα εκτός από τα φαρμακεία.

Γρίφος παραμένει ο περιορισμός των εσωτερικών μετακινήσεων από «σπίτι σε σπίτι» καθώς είτε θα παραμείνει η αποστολή SMS για τις εσωτερικές μετακινήσεις με εξαίρεση τον προορισμό σε φαρμακείο ή νοσοκομείο τις νυχτερινές ώρες, είτε η απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00-05:00, όπως και κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού.

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος