«Αυτές είναι οι κυρώσεις που επιδιώκει η Ελλάδα να επιβληθούν στην Τουρκία»

«Ο Ερντογάν προειδοποιεί την ΕΕ για “τύφλωση” καθώς η Ελλάδα επιδιώκει κυρώσεις» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στην του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς την ΕΕ να «απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση». Την ίδια στιγμή η Ελλάδα πιέζει για κυρώσεις κατά της Άγκυρας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρείας κλίμακας κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη δήλωση Ερντογάν ότι η ΕΕ «δεν πρέπει να επιτρέπει να χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός από την Κύπρο και την Ελλάδα». Η δήλωση αυτή δημοσιεύτηκε τη στιγμή που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με θέμα τις σχέσεις της Ευρώπης των 27 με την Τουρκία και με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η Ελλάδα ελπίζει να δεσμεύσει να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

«Η Ελλάδα θέλει οι ηγέτες της ΕΕ, την Πέμπτη, να δώσουν στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, μια “σαφή εντολή” ώστε να παρουσιάσει μέτρα τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων του εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιρειών από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, σύμφωνα με σημείωμα που κυκλοφόρησε πριν από τη συνάντηση και περιήλθε στη γνώση του Bloomberg News.

«Μια τόσο σοβαρή δράση είχε προηγουμένως αποτύχει να τύχει της ομόφωνης υποστήριξης των κυβερνήσεων της ΕΕ. Ο Μπόρελ είπε ότι η συνάντηση των κορυφαίων διπλωμάτων του μπλοκ της Δευτέρας (ΥΠΕΞ) κατέδειξε την ευρεία άποψη ότι “η κατάσταση δεν είναι θετική”, ενώ αρνήθηκε να εικάσει για το τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες του μπλοκ» αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ η ΕΕ συντάσσεται με την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι επιφυλακτική ότι μια κλιμάκωση των κυρώσεων στην Τουρκία θα βλάψει σοβαρά τους δεσμούς με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο και με μια χώρα στην οποία βασίζεται το μπλοκ για να σταματήσει τη μετανάστευση στη Μέση Ανατολή.

Επισημαίνοντας τα διακυβεύματα, η Ελλάδα μπορεί αυτή την εβδομάδα να απαιτήσει από τη Γερμανία να ακυρώσει μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πουλήσει στην Τουρκία προηγμένα υποβρύχια, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση κινδυνεύει να μετατοπίσει το ισοζύγιο ισχύος σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, τον Φεβρουάριο, η ΕΕ επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση σε δύο εργαζόμενους της Turkish Petroleum Corp ως απάντηση στις τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο. Μια πρόταση της Κύπρου για συμπερίληψη τουρκικών οντοτήτων και προσθήκη ατόμων σε αυτήν τη μαύρη λίστα καθυστερεί από τον Ιούνιο.

Μια επιλογή για τους ηγέτες της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα είναι να προωθήσουν την κυπριακή πρόταση. Μια άλλη, είναι να συγκεκριμενοποιηθούν οι δυνατότητες για ευρύτερες, επικεντρωμένες στην οικονομία, κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που κατέθεσε ο Μπορέλ στα τέλη Αυγούστου.

Οι αρχηγοί των κρατών – μελών δεσμεύτηκαν στις 1-2 Οκτωβρίου να «λάβουν τις αποφάσεις το αργότερο» τον Δεκέμβριο.

-Ad-