Αυτές τις δηλώσεις πρέπει να τις διαβάσετε (και να τις ακούσετε)

Χθες κυκλοφόρησε άρθρο στο διαδίκτυο, που παρουσίαζε το newsique.gr ως μια σελίδα «με fake news στο Facebook», που έστησε ένας δημόσιος υπάλληλος, αποσπασμένος σε γραφείο υπουργού.
Αφού αποσαφηνιστεί το έλασσον, ότι δηλαδή την απόλυτη ευθύνη για το newsique φέρει ο υπογράφων, και πως τίποτα από τα υπόλοιπα δεν ισχύει, ας περάσουμε γρήγορα γρήγορα στο μείζον, που είναι η αναφορά σε fake news.

Μα, σε ποια ακριβώς fake news αναφέρονται;

Στο άρθρο διαβάζουμε: «Η τόσο εξόφθαλμη διασπορά fake news που καταρρίπτονται με ένα google search, πώς ακριβώς θα ανατάξει την ήδη απελθούσα συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, προσωπικά;»

Ενδιαφέρων αχταρμάς σκέψης. Που όμως συνθλίβεται μπροστά στο συναδελφικό μεγαλείο: Είναι το πρώτο καταγγελτικό δημοσίευμα στην Ιστορία, που δεν επικαλείται ούτε ένα παράδειγμα! Δεν αναφέρεται σε τίποτα συγκεκριμένο, για να αποδείξει την καταγγελία του! Καμία συγκεκριμένη δήλωση, από αυτές που προβάλλουμε στα βίντεό μας, δεν μας υποδεικνύεται ως παραποιημένη. Σκαστό χαρακτηριστικό στοιχείο συκοφάντη, αυτό.

Αρα, σε τι να απαντήσουμε; Για ποιο από όσα λέμε να απολογηθούμε; Ας ρωτήσουμε τον καταγγέλλοντα. Μα, δεν τον βρίσκουμε, ποιος είναι; Οσο και να ψάξαμε στο site που μας καταγγέλλει, δεν βρήκαμε ταυτότητα. Και την καταγγελία την υπογράφει ένας «Ειδικός Εκκαθαριστής».

Επειδή, όμως, στο newsique υπάρχουν δημοσιογράφοι και όχι «ειδικοί εκκαθαριστές» και επειδή τα βίντεο του newsique έχουν υπογραφή, το ελάχιστο που σκεφτήκαμε να κάνουμε, προκειμένου να αποδείξουμε την αθωότητά μας στον κόσμο που διάβασε το συκοφαντικό δημοσίευμα, είναι να παρουσιάσουμε εδώ όλες τις επίμαχες δηλώσεις και να προκαλέσουμε τον καταγγέλλοντά μας αρχικά και όποιον άλλον το επιθυμεί στη συνέχεια (είτε είναι γαλάζιο τρολ είτε δεν είναι) να μας αποδείξει το αντίθετο. Ορίστε, λοιπόν, ξεκινάμε…

1 εκ. προβολές σε μια βδομάδα

Είναι σαφές ότι η αιτία του συκοφαντικού δημοσιεύματος είναι το «Αυτό το βίντεο πρέπει να το δείτε» που, τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, πρέπει να έχει φτάσει το ένα εκατομμύριο προβολές. Σ’ αυτό το βίντεο, λοιπόν, εμείς λέμε ότι:

1) Στις 2 Φεβρουαρίου 2016, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει συνέντευξη στον ΣΚΑΙ και λέει ότι είναι ΥΠΕΡ της μείωσης των συντάξεων. Όταν του θέτουν το ζήτημα, λέει συγκεκριμένα «δεν το έκρυψα, δεν το έκρυψα»! (Αξέχαστο). Υπάρχει κάποιος που να υποστηρίζει το αντίθετο; Οτι δεν το είπε, δηλαδή;

2) Στις 7 Ιουνίου 2018, πριν ο Τσίπρας πετύχει την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έλεγε ότι οι συντάξεις ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να μην περικοπούν. Όπως άλλωστε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, είπε αργότερα ότι η ΝΔ έχει ενσωματώσει τις περικοπές στο πρόγραμμα της ΝΔ. Μήπως αμφισβητεί κανείς ότι ειπώθηκαν αυτά;

3) Στις 7 Σεπτεμβρίου 2018, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο News 24/7, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης είπε: «Ο πρώτος που εφάρμοσε αυτό το σύστημα (που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ στο ασφαλιστικό) ήταν ο δικτάτορας Πινοσέτ, στη Χιλή».  Το είπε ή δεν το είπε; Μήπως εννοούσε κάτι άλλο και αυτός, σαν τον Μητσοτάκη; Μήπως μπέρδεψε τους δικτάτορες, ας πούμε;

4) Στις 23 Ιουλίου 2012, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Οι απολύσεις στο δημόσιο δεν μπορούν να θεωρούνται ταμπού από το ελληνικό πολιτικό σύστημα».
Ότι δηλαδή ο άνθρωπος ήταν πάντα υπέρ των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, και δεν το έκρυβε. Το φώναζε. Υπάρχει κανείς που να υποστηρίζει ότι ήταν κατά των απολύσεων;

5) Στις 3 Ιουλίου 2013, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι η κινητικότητα δεν οδηγεί σε απολύσεις και πως «δεν πετάμε ανθρώπους σε μια δεξαμενή για να τους διώξουμε», όμως στις 8 Ιουλίου 2013 ξεκαθάριζε ότι «από τη στιγμή που κάποιος μπαίνει στη δεξαμενή της κινητικότητας, ή θα πάρει τη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτό. Δεν θέλω να υπάρχουν παρεξηγήσεις».  Κανείς άλλος δεν εντοπίζει μια αντίφαση σ’ αυτό;

6) Στις 13 Νοεμβρίου 2013, ο τότε υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης είπε: «Αν υπάρξουν απολύσεις, σε παρακαλώ και σας θερμοπαρακαλώ… δεν θέλω να το χρεώνετε στην τρόικα. Αυτές θα είναι αποφάσεις δικές μου. Μη μου παίρνει τη δόξα η τρόικα, όταν κάνουμε το αυτονόητο».  Αυτοδοξάστηκε για τις απολύσεις που θα έκανε, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Ισχυρίζεται κανείς ότι δεν αυτοδοξάστηκε;

7) Στις 16 Σεπτεμβρίου 2017, κατά την ομιλία του στη 82η ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Και γιατί να μην παραχωρήσουμε στον ιδιωτικό τομέα υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο προσωπικό και αποφεύγοντας μελλοντικές προσλήψεις στο Δημόσιο;».  Πραγματικό μεν, ασχολίαστο δε…

8) Στις 7 Μαΐου 2018, στο Συνέδριο Digital Economy Forum 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αυτό που αποκαλούμε το κλασσικό δυτικό 8ωρο, 9.00 – 17.00, στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά απ’ αυτήν από την οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο».

Για μήνες, η γαλάζια απάντηση σ΄ αυτό ήταν ότι «ξεπερασμένο» δεν έλεγε το «δυτικό 8ωρο» αλλά το «να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά». Μέχρι που ήρθε ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ, στη διακαναλική Συνέντευξη Τύπου, στις 12 Μαΐου 2019, να αποσαφηνίσει πλήρως πού πήγαινε το «ξεπερασμένο» του 2018, λέγοντας: «Θυμάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορεί ότι εγώ είμαι κατά του 8ωρου και διάφορες άλλες σαχλαμάρες. Το μόνο το οποίο κάνω είναι να αναγνωρίζω ότι στο νέο κόσμο που έρχεται, οι άνθρωποι θα δουλεύουνε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι δουλεύανε μέχρι σήμερα».

Απάντησε στην κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ για το «ξεπερασμένο» 8ωρο. Όχι στο «να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά». Στο 8ωρο. Και συνεχίζει ο Πρόεδρος: «Το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες και ότι ναι, μερικές φορές το να δώσουμε σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό, δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία 8 ώρες – 5 μέρες την εβδομάδα αλλά είναι καλό»!
Δηλαδή, νέες ελαστικές μορφές απασχόλησης, με τις οποίες οι εργοδότες θα απαιτούν τις υπηρεσίες του εργαζομένου (είναι, δεν είναι στο γραφείο) χωρίς τους «αναχρονιστικούς» περιορισμούς του 8ώρου και 5ημέρου. Τέρμα η προστασία του 8ώρου, τέρμα η προστασία του 5ημέρου, τέρμα η υπερωρία. Στα σοβαρά, καταλαβαίνει κάποιος κάτι άλλο;

9) Αδωνις Γεωργιάδης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με πάθος τόνιζαν στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη ότι όποιος δεν έχει να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, να πουλήσει το σπίτι του. Αμφισβητείται μήπως αυτό;

10) Όταν απαιτήθηκε, ο Αδωνις Γεωργιάδης βρήκε την τόλμη και το θάρρος (αυτά θέλουμε να αναδείξουμε κυρίως με τα συγκεκριμένα αποσπάσματα) να πει στον λαό ότι το να μπει εισιτήριο 25 ευρώ στα νοσοκομεία είναι κάτι καλό, σωστό και δίκαιο! Συγκεκριμένα, στις εμφανίσεις του έλεγε πως… «όπως είναι φτιαγμένοι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, το μέτρο του 25εύρου είναι και κοινωνικά δίκαιο και απαραίτητο» ή ότι «είναι ένα μέτρο όχι φορομπηχτικό ή φοροεισπρακτικό αλλά ένα μέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης».

Ποια από τις παραπάνω δηλώσεις είναι παραποιημένη; Ποια δήλωση μονταρίστηκε για να λέει κάτι άλλο, από αυτό που έλεγε;

Ασφαλώς, κάποια δευτερόλεπτα μπαίνουν σε ένα βίντεο, όμως τα αποσπάσματα εκφράζουν το πνεύμα του λόγου, με δημοσιογραφική υπογραφή. Αυτά είπαν γιατί αυτά πιστεύουν. Καμία παραποίηση, δυστυχώς.

Και για αυτό αξίζει να τα δει άλλο ένα εκατομμύριο κόσμος το επόμενο διάστημα.

Για το Newsique

Μάνος Κακλαμάνος

Δείτε εδώ το βίντεο που εξαγρίωσε τα τρολ