Αυθαίρετα: Ποια αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται μετά τον Ιούνιο του 2020

Αυθαίρετα: «Μετά τον Ιούνιο τα , αυτά που έχουν πολύ μεγάλες παραβάσεις δεν θα μπορούν να τακτοποιούνται, άρα θα οδεύουν προς κατεδάφιση», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου.

Αυθαίρετα: Όπως εξήγησε, μιλώντας στον Real FM, «πρόκειται για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, αυτά δηλ. που το 40% σε ένα ολόκληρο κτίριο είναι αυθαίρετο ή κτίριο, που έχει υπερβεί το όριο ως προς το ύψος κατά 2 μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι και αστικά ακίνητα».

Τα υπόλοιπα αυθαίρετα θα μπορούν να δηλώνονται και μετά τον Ιούνιο του 2020, αλλά πλέον θα δηλώνονται μέσα από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα αφορά σε όλα τα κτίρια και τα ακίνητα και στο πλαίσιο της δήλωσης αυτής, θα πρέπει να δηλώνεται και το αυθαίρετο.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε ακόμη ότι «κάτι που δεν αλλάζει είναι το έτος μέχρι το οποίο έχεις δικαίωμα να νομιμοποιήσεις τα αυθαίρετα, δηλ. το έτος κατασκευής, το 2011. Μεταγενέστερα αυθαίρετα δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Αυτό που προβλέπει η νέα ρύθμιση είναι ότι η προθεσμία δήλωσης των αυθαιρέτων που έληξε τον Οκτώβριο παρατείνεται έως τα τέλη Ιουνίου του 2020».

Σχετικά με τα πρόστιμα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «όσα δεν τακτοποιηθούν έως το τέλος Ιουνίου και δεν είναι στην κατηγορία προς κατεδάφιση θα έχουν επιπλέον πρόστιμο, το οποίο θα είναι 20% τον πρώτο χρόνο και μετά +5% ανά έτος».