Αυτή είναι η επιστολή Βαξεβάνη προς την ΕΣΗΕΑ

: Ο εκδότης της εφημερίδας Κώστας Βαξεβάνης, αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή που έχει στείλει εδώ και ημέρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ).

Βαξεβάνης ΕΣΗΕΑ: Ακολουθεί η επιστολή του Κώστα Βαξεβάνη:

«Προς την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Αντωνιάδου

Κοινοποίηση: Μέλη Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Θέλω να σας ενημερώσω ότι αδυνατώ να παραβρεθώ στη συνάντηση της Δευτέρας, γιατί πρέπει να είμαι στα δικαστήρια, σε δίκη με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κύριο Δημητριάδη. Δυστυχώς, αυτού του είδους η υποχρέωση συνεχίζεται όλη τη βδομάδα, αφού οι δίκες και οι διώξεις είναι μια πραγματικότητα για την εφημερίδα Documento και για εμένα προσωπικά.

Όπως σας έχω ενημερώσει και στο παρελθόν, η εφημερίδα έχει πάνω από 80 μηνύσεις και αγωγές από πολιτικά και άλλα δημόσια πρόσωπα τα οποία πονηρά, αντικαθιστούν την αναγκαιότητα απάντησης σε όσα αποκαλύπτονται, με τις μηνύσεις και τις αγωγές και στη συνέχεια επαίρονται γιατί «μήνυσαν τον συκοφάντη τους».

Μόνο ο Βγενόπουλος είχε κάνει 33 μηνύσεις, στις οποίες όχι μόνο αθωώθηκα πανηγυρικά, αλλά οι αποκαλύψεις μου οδήγησαν σε διώξεις εναντίον του ίδιου και των συνεργατών του. Είχα τότε ενημερώσει την Ένωση ζητώντας τη βοήθειά της ως δημοσιογράφος μέλος της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αντιθέτως ανακοινώσεις είχαν βγάλει Διεθνείς Ενώσεις, Οργανισμοί και Παρατηρητήρια για την ελευθερία του Τύπου, όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα Documento , κυκλοφόρησε με λευκή την 3η σελίδα όπου υπάρχει συνήθως διαφήμιση και πληροφορούσε τους αναγνώστες ότι το λευκό αντιπροσωπεύει τις διαφημίσεις που έκοψε ο πρωθυπουργός της χώρας. Με άρθρο της η εφημερίδα, ενημέρωνε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφωνεί σε επιχειρηματίες από τους οποίους ζητά εκβιαστικά να κόψουν τη διαφημιστική σχέση με το Documento. Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στην καταγγελία της εφημερίδας. Δεν απάντησε ούτε όταν το θέμα έθεσε επισήμως προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή , ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ , κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος. Δεν απάντησε ούτε όταν το Κρατικό Γερμανικό Ραδιόφωνο έθεσε επισήμως την ερώτηση. Δεν επιστρατεύτηκαν ούτε κύκλοι, ούτε καν διαρροές για να το διαψεύσουν γιατί υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και κυρίως η μαγική εξαφάνιση των διαφημίσεων από το φύλλο της εφημερίδας μέσα σε μια νύχτα.

Για την υπεράσπιση όχι του Documento αλλά της ίδιας της ελευθερίας του Τύπου και την ανάγκη να σταματήσει ο στραγγαλισμός της εφημερίδας, τοποθετήθηκαν αυτές τις μέρες , καλλιτέχνες, Πανεπιστημιακοί, νομικοί και πολιτικοί από όλο το φάσμα.

Η συνέλευση των εργαζόμενων στο Documento σας γνωστοποίησε ψήφισμα με το οποίο ζητά τη συμπαράστασή σας. Πράγμα που ήδη έχει κάνει η Κυπριακή Ένωση των δημοσιογράφων μέσω του προέδρου της, κ. Γιώργου Φράγκου.

Στα φύλλα της εφημερίδας που ακολούθησαν ως σήμερα, επίσης δεν υπήρξε καμία διαφήμιση, ενώ στην εφημερίδα έφταναν mail με τα οποία εταιρείες ματαίωναν τις ήδη κλεισμένες διαφημίσεις.

Η διακοπή της διαφήμισης στο Documento, πέρα από την ηθική και την ανεπίτρεπτη για τη Δημοκρατία πλευρά, έχει μια άλλη αδυσώπητη. Της επιβίωσης. Η πώληση της εφημερίδας (όπως σε όλες τις εφημερίδες) αντιπροσωπεύει μόλις ένα μικρό ποσοστό των εσόδων, περίπου το ένα τρίτο. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα προέρχονται από τη διαφήμιση.

Σε ό,τι αφορά την πώληση της εφημερίδας μας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει αποφανθεί πως η διανομή της από το μονοπωλιακό συγκρότημα ΑΡΓΟΣ, συμφερόντων του εφοπλιστή Μαρινάκη και άλλων ανταγωνιστών, γίνεται με προβληματικό τρόπο αφού το Πρακτορείο σαμποτάρει την πώληση. Υπήρξαν μάλιστα και ασφαλιστικά μέτρα της Επιτροπής απέναντι στο ΑΡΓΟΣ.

Από τα δύο προηγούμενα προκύπτει πως τα έσοδα του Documento, ειδικά μετά το κόψιμο της διαφήμισης, που είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, έχουν μειωθεί δραματικά.

Αξίζει να σας ενημερώσω ότι το Documento συμπληρώνει τρία χρόνια κυκλοφορίας. Έχει μηδενικό δανεισμό, δεν χρωστάει σε κανέναν προμηθευτή ούτε στο Δημόσιο και είναι το μοναδικό μέσο με τρία υψηλά εργασιακά standards

Πληρώνει τους εργαζόμενους στην ώρα τους
Δεν χρωστάει σε κανέναν εργαζόμενο
Η βασική σχέση των εργαζόμενων με την εφημερίδα είναι η πρόσληψη. Πάνω από 98% όσων ασχολούνται με το Documento είναι στο μισθολόγιο της εφημερίδας. Οι ελάχιστοι που υπολείπονται απλώς έχουν σχέση μισθολογίου με άλλους φορείς

Το 2018, η εταιρεία Documento Media κατέγραψε μάλιστα μικρά κέρδη.

Όλα αυτά παρότι αναγκάστηκε να καταβάλει τις εισφορές για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ αν και όταν κάποιοι φέσωναν τα ταμεία μας και δεν κατέβαλαν τις εισφορές, το Documento δεν υπήρχε καν. Απ’ ο,τι αντιλαμβάνεστε είμαστε μια νησίδα μέσα στην άσχημη κατάσταση στα ΜΜΕ, όπου εκδότες χρωστάνε εκατομμύρια σε Τράπεζες και σε εργαζόμενους.

Δεν θα σταθώ στην προσπάθεια που γίνεται για να απαξιωθεί η εφημερίδα και οι εργαζόμενοί της από πολιτικά πρόσωπα που δεν σέβονται τον Τύπο και δεν ανέχονται την κριτική, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί καθεστώς ανασφάλειας στους εργαζόμενους και υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Θα προχωρήσω μόνο στην ανάλυση όσων συμβαίνουν αυτές τις μέρες.

Αυτή τη στιγμή έχει επέλθει οικονομικός στραγγαλισμός της εφημερίδας και αδυναμία, παρά τους υγιείς δείκτες και την καλή πρόθεση, για να λειτουργήσουμε. Ως εκδότης (δεν μου αρέσει ο τίτλος αλλά εκ των πραγμάτων τον κατέχω), έχω το δυσμενές προνόμιο να πρέπει να επιλέξω ανάμεσα σε δύο πράγματα. Ή να αναστείλω την έκδοση ή να μειώσω τα κόστη προκειμένου να επιβιώσει. Επέλεξα να μην κλείσω την εφημερίδα αφήνοντας στον δρόμο 80 εργαζόμενους αλλά να δώσω τη μάχη της έκδοσης μειώνοντας τα κόστη. Επέλεξα από ιδιοσυγκρασία αλλά και πίστη στους εργαζόμενους της εφημερίδας, να την κρατήσω στη ζωή. Ξέρω πως αυτό έχει κόστος και πως αρκετοί θα κάνουν και κάνουν την προσπάθεια να κλείσει η εφημερίδα η οποία ενοχλεί. Αλλά η απόφασή μου νομίζω πως έχει μεγαλύτερη αξία από τα κακόβουλα όνειρα κάποιων.

Πήρα τη δύσκολη απόφαση να σταματήσω τη συνεργασία με τέσσερις δημοσιογράφους με βάση τις προτεραιότητες που δίνει η εφημερίδα, την αναδιάρθρωση των τμημάτων και τη μορφή που θα πάρει με βάση τις νέες συνθήκες. Επιπλέον έχουν αποχωρήσει από την εφημερίδα τρεις συνάδελφοι για λόγους που σχετίζονται με προσωπικά θέματα ή ευθύνες που αναλαμβάνουν σε άλλους τομείς εργασίας.

Επειδή σκέφτομαι και λειτουργώ ως δημοσιογράφος και όχι ως επιχειρηματίας, οφείλω να ομολογήσω πως η απόφαση αυτή ήταν και δύσκολη και σκληρή.

Είχα όμως να επιλέξω αν θα λειτουργήσω την εφημερίδα με χαμηλότερα κόστη όπως επιβάλει ο εξωγενής οικονομικός στραγγαλισμός, ή αν θα αφήσω στον δρόμο 80 εργαζόμενους. Το δεύτερο ήταν από κάθε άποψη σκληρότερο. Υπάρχει φυσικά και μια τρίτη επιλογή που εσείς και ο κλάδος έχουμε ζήσει με τα χειροτέρα αποτελέσματα. Να συνεχίσω την έκδοση της εφημερίδας με τους εργαζόμενους απλήρωτους και στην συνέχεια να δηλώσω πλήρη αδυναμία πληρωμών ακολουθώντας έναν δρόμο που για μένα είναι απεχθής, ανέντιμος και επιβαρυντικός για την εικόνα που υπάρχει για την δημοσιογραφία και τον Τύπο. Κάτι τέτοιο δεν μπορώ να το κάνω.

Θεωρώ πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα με το επιχειρηματικό σχέδιο όπως έχει διαμορφωθεί, η εφημερίδα να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της. Αυτό όμως εξαρτάται και από εσάς. Σας καλώ να απαιτήσετε να μπει τέλος στον οικονομικό στραγγαλισμό και τον βρόμικο πολιτικό εκβιασμό που γίνεται όχι σε μένα άλλα σε ένα Μέσο Ενημέρωσης και αυτούς που δουλεύουν σε αυτό. Μας ζητούν να ανταλλάξουμε την επιβίωσή μας με την ευθυγράμμιση με απόψεις που είναι αρεστές σε αυτούς που έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Αν υποκύψουμε θα είναι ήττα για όλους. Σήμερα είμαστε εμείς, αύριο θα είναι κάποιοι άλλοι. Σήμερα είναι αυτή η κυβέρνηση, αύριο θα είναι κάποια άλλη.

Το θέμα δεν είναι αν συμφωνείτε μαζί μου ή αν σας αρέσει το Documento. Την ώρα που θα υπάρχει ομοφωνία θα είμαστε ή σε νεκροταφείο ή σε χούντα.

Σας ζητάω να υπερασπιστείτε το δικαίωμα μιας εφημερίδας να υπάρχει, να δημοσιογραφεί ελεύθερα και να κρίνεται από τους πολίτες και το κοινό της.

Σας καλώ να συμπαρασταθείτε στην απόφαση της Συνέλευσης των εργαζομένων και τη φωνή δεκάδων χιλιάδων πολιτών που έχουν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας και να απαιτήσετε να σταματήσει ο οικονομικός στραγγαλισμός της εφημερίδας. Όχι μόνο για να μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα οι εργαζόμενοι στο Documento αλλά πρωτίστως για να μπορεί να υπάρχει Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ

Συναδελφικά

Κώστας Βαξεβάνης»