Αυτό είναι το νέο ασφαλιστικό: Όλα όσα προβλέπει

Σην δημοσιότητα δόθηκε η τελική μορφή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένονται αλλαγές σε 4 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τα 104 άρθρα του, το νέο ασφαλιστικό αλλάζει:

  • Τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για παλιούς και νέους ασφαλισμένους και για τα έτη ασφάλισης από 30,1 και πάνω. Οι αλλαγές έρχονται αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 και καταλαμβάνουν όλες τις συντάξεις παλαιές και νέες, πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως και μετά τον νέο νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.
  • Εισάγει νέο επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων που είχαν ήδη εκδοθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, στις 13 Μαΐου του 2016. Με τα νέα δεδομένα έρχονται τα πάνω κάτω στις προσωπικές διαφορές. Οι αυξήσεις για τους παλιούς συνταξιούχους – που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλου – θα δοθούν σύμφωνα με το προσχέδιο σε πέντε ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από 1/10/2019 και έως το 2024. Αντίθετα οι αυξήσεις για τους νέους συνταξιούχους – όσους έχουν αποχωρήσει από 13 Μαίου 2016 και μετά δηλαδή μετά τον νόμο Κατρούγκαλου – δεν θα έχουν μεταβατική περίοδο αλλά θα δοθούν εφάπαξ αναδρομικά από 1 Οκτωβρίου 2019. Μάλιστα όπως αναφέρεται “για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί έως την 30η Σεπτεμβρίου 2019 το ποσό της απονεμόμενης σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα απονεμόταν κατά το προϊσχύον καθεστώς. Τυχόν διαφορά που προκύπτει καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά”.
  • Επιστρέφει τις επικουρικές  στο επίπεδο που ήταν στις 31/12/2014
  • Αλλάζει άρδην το σύστημα των εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης για 1,44 εκατομμύρια μη μισθωτούς
  • Εισάγει μηχανισμό μόνιμης στήριξης στο 0,5% του ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση των κύριων και των επικουρικών αλλά και για μια εφάπαξ παροχή που θα δίνεται στα τέλη Δεκεμβρίου για δαπάνες πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης,πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας. Στο τελικό κείμενο, το άρθρο που αντικαθιστά την λεγόμενη «13η σύνταξη», κάνει λόγο για εφάπαξ παροχή η οποία θα κατευθύνεται κάθε Δεκέμβρη σε δαπάνες πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης,πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το τελικό νομοσχέδιο