Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα εμβολιασμών για το 2020

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων για το έτος 2020 απέστειλε σήμερα Παρασκευή 05/06/20 το Υπουργείο Υγείας προς τους επιστημονικούς συλλόγους και τους αρμόδιους φορείς.

Τους κινδύνους από την παραμέληση δόσεων και αναμνηστικών δόσεων εμβολίων σε παιδιά, εφήβους, αλλά και ενήλικες τονίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, καθώς κατά τη διάρκεια του lockdown υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στη διενέργεια εμβολιασμών.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η διακοπή του εμβολιασμού, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων και να αυξήσει την πιθανότητα επιδημικής έξαρσης νοσημάτων που βρίσκονταν υπό έλεγχο, μέσω των εμβολιασμών.

Παράλληλα, σε επιστολή τους οι γιατροί της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων ζητούν να υπάρξει εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τους εμβολιασμούς στον γενικό πληθυσμό. Πρόκειται για ένα πρόβλημα, που αποτελεί «απόρροια της πανδημίας και συνεπώς μια τέτοια καμπάνια θα πρέπει άμεσα να ενταχθεί στο επικοινωνιακό πλάνο του υπουργείου», όπως αναφέρεται.

ΙΣΑ: “Και οι ενήλικες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα εμβόλια”
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη για το θέμα αυτό. Η Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής, υπό την προεδρία του Γιώργου Πατούλη, εξέφρασε την ανησυχία της για την παραμέληση του εμβολιασμού των παιδιών, κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ο ΙΣΑ συστήνει στους γονείς να φροντίσουν την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών τους, αλλά και στους ενήλικες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να κάνουν τα απαιτούμενα εμβόλια, π.χ. του πνευμονιόκοκκου, που μπορούν να προλάβουν επιπλοκές της νόσου COVID-19.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εμβολιασμού του 2020:

 

Πηγή: iatropedia.gr