Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ο προβήματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και η κριτική για αυτά που δεν έγιναν

Δεν κρύβει τον προβληματισμό της η Κουμουνδούρου για τα εκλογικά αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές που τουλάχιστον στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους δεν κατάφεραν να περάσουν καν στο δεύτερο γύρο με εξαίρεση την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μάλιστα κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάνοντας αυτοκριτική για τους χειρισμούς που προηγήθηκαν σχολιάζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια δεν φρόντισε να δουλέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση και να φέρει στο προσκήνιο νέα πρόσωπα είτε στις δημοτικές παρατάξεις είτε στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Αυτοκριτική γίνεται και για το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στο δήμο της Αθήνας, στην περιφέρεια Αττικής και στο δήμο Θεσσαλονίκης οι υποψηφιότητες επελέγησαν την τελευταία στιγμή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε ήδη για την επιτακτική αναγκαιότητα ανανέωσης του κόμματος και σε πρόσωπα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη σχολίασε ότι έχει σημασία να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία ανασύνταξης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Η Κουμουνδούρου φαίνεται ότι ήδη ιδιαίτερη βαρύτητα στη μάχη που δοθεί απέναντι στην υποψηφιότητα του εκλεκτού της ΝΔ Κώστα Αγοραστού με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία επιδιώκοντας να καταστεί η Θεσσαλία η πρώτη περιφέρεια που δεν θα συμπληρώσει με μπλε τον χάρτη της Ελλάδος σπάζοντας τον στόχο του “13” για τη Νέα Δημοκρατία. Δεδομένου δε ότι ο εκλεγείς δήμαρχος Βόλου Μπέος εντάσσεται στην κατηγορία των αυτοδιοικητικών που εκλέγονται στη Θεσσαλία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να ενισχύσει έτι περαιτέρω την υποψηφιότητα Κουρέτα σε μία περιφέρεια που έχει πνιγεί στις λάσπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε τόσο δια του Στέφανου Κασσελάκη όσο και δια του Κώστα Ζαχαριάδη ότι στον β’ γύρο θα στηρίξει για το δήμο της Αθήνας την υποψηφιότητα του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, στάση που αναμένεται να τηρήσει και στο δήμο της Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας κατά πάσα πιθανότητα τον Στέλιο Αγγελούδη απέναντι στην υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Η Δώρα Αυγέρη σε σχέση με το θέμα της υποστήριξης των προοδευτικών δυνάμεων την επόμενη Κυριακή σχολίασε δηκτικά πως “περιμένουμε και από το ΠΑΣΟΚ ανάλογη ξεκάθαρη τοποθέτηση εκεί όπου στο δεύτερο γύρο έχουν περάσει υποψήφιοι με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι σε δυνάμεις της Δεξιάς”.

Εν τω μεταξύ είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν από την Κουμουνδούρου οι νέοι τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο Νίκος Παππάς φέρεται να παίρνει τον τομέα Οικονομικών, ο Ευάγγελος Αποστολάκης τον τομέα Άμυνας, η Ρένα Δούρου τον τομέα Εξωτερικών, τον τομέα Υγείας η Αθηνά Λινού ή ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, τον τομέα Ψηφιακής Πολιτικής ο Γιώργος Καραμέρος τον τομέα Ανάπτυξης ο Χάρης Μαμουλάκης και τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βασίλης Κόκκαλης.