«Αυτός είναι ο δρόμος για την υψηλότερη σύνταξη» (video)

Ο Γιάννης Βούτσης συμβούλευσε τους πολίτες τι να κάνουν ώστε να λάβουν την υψηλότερη σύνταξη.

Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις, ενώ τόνισε πως ακόμα και αν το ΣτΕ δικαιώσει τους συνταξιούχους, δεν θα αλλάξει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Μιλώντας για το νέο ασφαλιστικό σε πρωινή εκπομπή του Open TV ο αρμόδιος υπουργός αποκάλυψε τις ελεύθερες κατηγορίες εισφορών που θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και παράλληλα εξήγησε ότι όλοι έχουν συμφέρον να πάνε στην υψηλότερη κατηγορία εισφορών, μιας κι έχει περισσότερα ανταποδοτικά οφέλη.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που σε ασφαλιστικό νομοσχέδιο της χώρας μας γίνεται πραγματικά ”επανάσταση”. Αλλάζουν όλα. Μέχρι τέλος του 2021, το πολύ μέχρι τα μέσα του 2022 τίποτα δεν θα είναι το ίδιο» τόνισε και εξήγησε πως πλέον οι συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά.

Αναφερόμενος στην καχυποψία που έχει ο κόσμος έχει καχυποψία επεσήμανε πως «καλώς την έχει» και σημείωσε πως «πρέπει όμως να ξέρει ότι κι εγώ έχω σηκώσει τον πήχη ψηλά, το περνάω στο νομοσχέδιο, δεν είναι λόγια που λέμε “θέλουμε”, αποτυπώνεται στον νόμο και θα έχουμε την ψηφιακή σύνταξη από την 1η Ιουνίου».

Εισφορές και μπλοκάκια:

Εστιάζοντας στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά επίσης τα μπλοκάκια είπε: «Είναι μεταρρυθμιστική επανάσταση αυτό που κάνουμε. Αλλάζει και πριν το νόμο Κατρούγκαλου, που λειτουργούσε με τη λογική της κλάσης, αλλάζει επίσης και η σύνδεση με το εισόδημα. Δεν ενδιαφέρει το κράτος αν ένας γιατρός έχει ένα ή δύο ιατρεία, το ενδιαφέρει να παίρνει μία εισφορά. Το επιλέγει ελεύθερα. Με απόλυτη ελευθερία ο κάθε επαγγελματίας (σ.σ: αφορά 1,5 εκατ. εργαζόμενους) θα μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους στην αρχή κάθε έτους, μία από τις έξι κατηγορίες που έχουν μπροστά τους.

Θα πρέπει να το ακολουθούν κατά γράμμα, γιατί ο e-efka θα βγάζει εκκαθαριστικά βάσει αυτού. Θα έχουν ελευθερία, ευελιξία κι απλότητα. Όλα θα γίνονται με μία εισφορά. Ακόμα κι αυτοί που έχουν διπλή δραστηριότητα (και μπλοκάκι). Αναζητούμε κι εκεί μία εισφορά. Κάποιοι μισθωτοί που έχουν και γραφείο ή είναι αυτοαπασχολούμενοι. Μας ενδιαφέρει από την παράλληλη αυτή δραστηριότητα δημοσιονομικά να οδηγεί στην κατηγορία 252 που είναι η δεύτερη ελεύθερη κατηγορία κι εκεί εξαντλείται και η ασφαλιστική υποχρέωση του φορολογούμενου».

«Υπάρχει κι ένα μυστικό, που είναι πολύ σημαντικό. Πού συμφέρει να πάει ο ελεύθερος επαγγελματίας. Όλους τους συμφέρει να πάνε στην πιο υψηλή ελεύθερη κατηγορία, γιατί θα πάνε σε υψηλότερη σύνταξη για δύο λόγους. Και μέσα από την ανταποδοτικότητα (με 30 χρόνια +1) και δεύτερον γιατί γίνεται πράξη ένα αίτημα ετών, για πρώτη φορά. Ίδιες υπηρεσίες υγείας, ίδια εισφορά. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, δίνεται η δυνατότητα, μετά τη δεύτερη κατηγορία, να υπάρχει πλαφόν στην εισφορά υγείας. Και τα χρήματα που έρχεσαι να καταβάλλεις ως ελεύθερη κατηγορία στην ανώτατη κατηγορία (566), τα 500 θα πάνε στη σύνταξη. Άρα, όλοι έχουν συμφέρον να πάνε εκεί» συμπλήρωσε.

Για τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές:

Για το πότε θα γίνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών: «Το 2012-2014 που είχε εκτοξευθεί η ανεργία, τρία πράγματα μείωσαν την ανεργία και επί των ημερών μας και επί ΣΥΡΙΖΑ. Η μείωση των εισφορών, το πολύ ακριβό πρόστιμο 10.500€ και ότι η οικονομία γύρισε στην ανάπτυξη. Θα μειώσουμε 5 μονάδες το μη μισθολογικό κόστος, έχει μπει ήδη το – 0,90 από το καλοκαίρι του 2020. Οι υπόλοιπες 4 μονάδες θα εξελιχθούν ως το 2023».

Για τις συντάξεις:

Μιλώντας για συντάξεις και κυρίως τα λάθη που έχουν γίνει σ΄αυτές ο υπουργός δήλωσε πως είναι δύο ειδών και πως δεν είχε γίνει ποτέ επανυπολογισμός. «Έγινε, αυτή τη στιγμή τρέχει και θα γίνει και δεύτερη όταν ψηφιστεί ο νόμος. Θα πρέπει από 1/10/2019 να γυρίσουμε πίσω λεφτά. Σε επικουρικές και κύριες. Υποχρεωτικά θα γίνει restart μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είχαν γίνει λάθη και δόθηκαν 28 εκατ. ευρώ παραπάνω στους συνταξιούχους από τον ΕΦΚΑ. Εμείς αναζητήσαμε τα λεφτά, κάποιοι ανταποκρίθηκαν, κάποιες δεκάδες χιλιάδες, όχι και τα αναζητούμε αυτά τα λεφτά» σημείωσε.

Για τη 13η σύνταξη:

«Η 13η σύνταξη δεν υπήρξε ποτέ, την επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Παίχτηκε παιχνίδι στις πλάτες των συνταξιούχων. Στην επικουρική θα πάρουν αύξηση πάρουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Όσοι ξέρουν ότι τους έχει κοπεί στα 1.300 ευρώ κύρια κι επικουρική. Θα δουν άμεσα όλοι λεφτά, από 5 έως 200 ευρώ και μεσοσταθμικά περίπου 99,5 ευρώ. Αυτό θα είναι το εύρος της επικουρικής.

Έχουμε δύο πολύ σημαντικές κατηγορίες για τις κύριες συντάξεις. Όλοι όσοι μπουν στο νέο καθεστώς, που θα εργάζονται 30+1 χρόνια, θα απολαύσουν τις αυξήσεις του νέου νόμου. Όσοι είναι στον νόμο Κατρούγκαλου, που είναι υφιστάμενοι συνταξιούχοι εδώ και τρία χρόνια κι έχουν 30 χρόνια και 1 ημέρα, θα πάρουν κι αυτοί λεφτά».

«Οι σημερινοί συνταξιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή στους οποίους έχει εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου και θα δουν άμεσα λεφτά, η δεύτερη είναι αυτή των συνταξιούχων στους οποίους θα γίνει λογιστικός συμψηφισμός, η αύξηση θα τους τη μειώσει, αλλά θα δουν πολύ πιο γρήγορα λεφτά από την 1η Γενάρη 2023 και η τρίτη κατηγορία είναι όσοι η αύξηση υπερκαλύψει την λογιστική τους διαφορά, άρα το υπόλοιπο θα έρθει να δοθεί ως άμεση χρηματοδότηση στην τσέπη τους. Στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται καμία σύνταξη. Η απόφαση του ΣτΕ δεν πρόκειται να αλλάξει τα πλάνα μας» είπε και αναφερόμενος τέλος στην κοινωφελή εργασία σημείωσε: «Η κοινωφελής εργασία θα βγει σε πολύ λίγο διάστημα η προκήρυξη για 34.000 στον αέρα για να μπει ο κόσμος».

-Ad-