Αγία Σοφία: Εντός 15 ημερών η απόφαση

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας συνήλθε σήμερα νωρίς το πρωί και ολοκλήρωσε την συνεδρίασή του εκδίδοντας ανακοίνωση ότι η απόφαση σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ή μη σε τζαμί θα ανακοινωθεί εντός 15 ημερών. Την είδηση μεταδίδουν ως έκτακτη όλα τα τουρκικά ηλεκτρονικά και ψηφιακά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, η ακρόαση διήρκεσε περίπου 17 λεπτά. Ο Selami Karaman, δικηγόρος του συνδέσμου για Συνεχή Ιδρύματα που Εξυπηρετούν Ιστορικά Είδη και το Περιβάλλον, είπε: «Η Αγία Σοφία είναι η προσωπική ιδιοκτησία του Fatih Sultan Mehmet. Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με ημερομηνία 1934, αγνοήθηκε το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Θέλουμε να ακυρωθεί η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών.

«Το παρουσιάζουμε στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου», δήλωσε ο Νομικός Σύμβουλος.

Ο Εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας είπε: «Από εκείνη την ημερομηνία, η απόφαση είναι σύμφωνη με το νόμο. Επί του παρόντος, το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου. Η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί».

«Η ακρόαση τελείωσε, θα ανακοινώσουμε την απόφαση αργότερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Γιλμάζ Ακτσίλ, ο οποίος προέδρευσε στο 10ο τμήμα του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίκασε σήμερα 2 Ιουλίου την υπόθεση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ή μη σε τζαμί. Ο κορυφαίος 52χρονος δικαστής του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1968 στο Αφιονκαραχισάρ και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Άγκυρας το 1989. Εκλέχτηκε μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2011 και από το 2018 εκτελεί χρέη προέδρου στο 10ου τμήμα του ΣτΕ. Ο Γιλμάζ Ακτσίλ είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά. Ο Γιλμάζ Ακτσίλ θεωρείται από τους πιστούς υπηρέτες της δικαιοσύνης, η οποία ωστόσο πρέπει να συνάδει και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας, υποστηρίζει.