Αγίου Πνεύματος 2023: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Τα ΜΜΜ σταθερής τροχιάς στην Αττική εκτελούν τα δρομολόγια σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ.

Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες, αλλά συγκαταλέγεται στις κατ’ έθιμον αργίες.

Συγκεκριμένα, Μετρό, Ηλεκτρικός, λεωφορεία και Τραμ θα κινηθούν με δρομολόγια Κυριακής – αργιών.

Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ – Το ωράριο
Διαφορετικά είναι τα δεδομένα για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην αργία του Αγίου Πνεύματος, καθώς και στο λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, τόσο το Δημόσιο όσο και οι τράπεζες τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος δεν λειτουργούν, όπως και ένας μεγάλος τομέας εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Αντίθετα, καταστήματα, mall και σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά.

Ειδικότερα, τα σούπερ μάρκετ είναι ανοιχτά από τις 08:00 έως τις 21:00. Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα είναι ανοιχτά κανονικά, με ωράριο όπως κάθε Δευτέρα. Παράλληλα, τα mall θα είναι ανοιχτά με βάση το ωράριο της Δευτέρας, δηλαδή θα παραμείνουν ανοιχτά έως και τις 21:00.

Τι ισχύει για τη Θεσσαλονίκη

Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να εποπτεύσουν την εμπορική αγορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την τήρηση της νομιμότητας της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η μη λειτουργία των καταστημάτων στις 5/6 είναι υποχρεωτική.

Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει ότι η υποχρεωτικότητα μη λειτουργίας των καταστημάτων την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, ορίζεται σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2780/τ.Β/03-06-2022.

Για ποιους κλάδους είναι αργία σήμερα

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Για τους εργαζόμενους στο ΔημόσιοΝΠΔΔ και ΟΤΑ η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία.

Οι επόμενες αργίες του 2023

  • 15 Αυγούστου, Τρίτη: Κοίμηση της Θεοτόκου
  • 28 Οκτωβρίου, Σάββατο: Επέτειος του Όχι
  • 25 Δεκεμβρίου, Δευτέρα: Χριστούγεννα
  • 26 Δεκεμβρίου, Τρίτη: 2η ημέρα των Χριστουγέννων