Το κρισιμότερο στοίχημα αυτών των ημερών για την κυβέρνηση, και συγκεκριμένα για το υπουργείο Υγείας είναι να κατορθώσει να ετοιμάσει έγκαιρα όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας, καθώς όλοι οι ειδικοί επιστήμονες που βρίσκονται στην αιχμή της μάχης εκτιμούν ότι είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κορύφωση της διασποράς του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί, οι ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα στο αίτημα της κυβέρνησης για διάθεση κλινών Εντατικής Θεραπείας που διαθέτουν αλλά και για την παροχή κινητού εξοπλισμού και συγκεκριμένα αναπνευστήρες και μόνιτορς προκειμένου να μετατραπούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και άλλες πτέρυγες των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του υπουργείου Υγείας, πανελλαδικά οι ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ είναι 605 εκ. των οποίων ήταν σε λειτουργία έως πρόσφατα 557. Οι υπόλοιπες ήταν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Από την έκδοση των ΠΝΠ μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί άλλες 110 κλίνες εντατικής θεραπείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κλινών σε 667, ενώ τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να δοθούν στο ΕΣΥ άλλες 70 κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες συνολικά διαθέτουν 350 κλίνες εντατικής θεραπείας.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΣΥ, όμως, τρέχουν για να κατορθώσουν να «στήσουν» κι άλλες προσωρινές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με μετατροπή ειδικών μονάδων όπως αυτές για τα εμφράγματα, από ένα σύνολο περίπου 300 κλινών που υπάρχουν στο ΕΣΥ.
Αλλωστε, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα και να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος χώρος ( και χρόνος ), το υπουργείο Υγείας έχει ήδη αναστείλει τα τακτικά χειρουργεία του ΕΣΥ, ορισμένα από τα οποία θα τα μετατρέψει σε προσωρινές μονάδες εντατικής θεραπείας.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ακόμα και τη δημιουργία πλωτών νοσοκομείων στην περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση.
Χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε με τον διοικητή της ΑΔΑΕ Γιώργο Πιτσιλή και αποφασίστηκε η μεταφορά στις εγκαταστάσεις της 441 Αποθήκης Βάσης Υγειονομικού Υλικού του ελληνικού Στρατού 122,6 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης για την παρασκευή αντισηπτικών, προκειμένου να εφοδιαστούν τα νοσοκομεία και το νοσηλευτικό προσωπικό.