Αγρια κόντρα στην κυβέρνηση για το άνοιγμα των καταστημάτων!

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου διαστήματος δεν εμπνέουν απολύτως καμία αισιοδοξία. Δεν χρειάζεται να είναι ειδικός για να το διαπιστώσει κανείς -αρκεί να δει τον αριθμό των καθημερινών τεστ, κρουσμάτων και της προκύπτουσας θετικότητας.

Οι ίδιοι οι ειδικοί, όμως, είναι πολύ ανήσυχοι και χτυπούν το καμπανάκι στην κυβέρνηση. Μάλιστα, η πορεία της πανδημίας καταγράφεται διαρκώς επιδεινούμενη, παρά τον εν εξελίξει εμβολιασμό και παρά την καταφυγή στα απόλυτα μέτρα των σκληρών lockdown που στραγγαλίζουν ολοένα και περισσότερο την οικονομία, χωρίς να διαφαίνεται κανένα φως στο βάθος του τούνελ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newsique, οι ειδικοί -παρότι λαμβάνουν υπόψη τους και την ανάγκη να λειτουργήσει κάποια στιγμή, έστω και στοιχειωδώς, η οικονομία- θεωρούν αδιανόητες τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων με οποιοδήποτε τρόπο, σε αυτή τη συγκυρία. Μάλιστα, off the record, οι επιδημιολόγοι και οι εμπλεκόμενοι με τον τομέα της Υγείας δηλώνουν οργισμένοι, γιατί θεωρούν ότι το οικονομικό επιτελείο δεν έχει συναίσθηση του κινδύνου να ξεφύγει πάλι η κατάσταση και να πάνε «στράφι» -όπως τονίζουν χαρακτηριστικά- όλες οι προσπάθειες και οι θυσίες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η ελληνική κοινωνία. «Ασφαλώς και κατανοούμε τη σημασία της λειτουργίας της οικονομίας. Το ανησυχητικό, όμως, είναι πως κάποιοι υπερβαίνουν το ρόλο τους και δεν αρκούνται σε απλές εισηγήσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά πιέζουν φορτικά», έλεγε στο newsique άνθρωπος που παρακολουθεί την όλη διαδικασία από κοντά.

Ενδεικτικό του κινδύνου να ξεφύγουν τα πράγματα είναι ότι, κατά το τριήμερο 18, 19 και 20 Φεβρουαρίου τα καθημερινά κρούσματα άγγιξαν τα 1.500… Τη Δευτέρα 15 και τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου η θετικότητα (ποσοστό κρουσμάτων επί συνολικού αριθμού τεστ) διαμορφώθηκε στο 5,25 και στο 5,64 αντίστοιχα, επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον περασμένο Νοέμβριο. Σε ό,τι αφορά τους εβδομαδιαίους μέσους όρους (που καταγράφουν πιο αντιπροσωπευτικά την εξέλιξη της πανδημίας), την περασμένη εβδομάδα (14-20/2) η θετικότητα διαμορφώθηκε σε 3,34, όσο ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, αυξημένη κατά +16% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας (7-13/2) και κατά +74% έναντι της εβδομάδας 17-23/1. Μόνη θετική -αλλά και σημαντική ταυτόχρονα- εξέλιξη, ο περιορισμός του αριθμού των θανάτων, που αποδίδεται στον σταδιακό εμβολιασμό των πλέον ευπαθών ομάδων.

Από την άλλη, στο οικονομικό επιτελείο ισχυρίζονται -και εύλογα- ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι, παράλληλα με τη θωράκιση της υγείας του πληθυσμού, να επαναλειτουργήσει και η οικονομία, αφού -όπως τονίζουν- «τα σκληρά lockdown δεν μπορεί να είναι η εύκολη, αλλά πρέπει να είναι η τελευταία λύση – όσο προχωρά η διαχείριση της πανδημίας οφείλουμε να δείχνουμε ότι φέρνουμε αποτελέσματα, όχι πισωγυρίσματα».