Αιχμές Αβραμόπουλου για το προσφυγικό: Παθογένειες του κράτους

Αβραμόπουλοςπροσφυγικό: Έντονη κριτική για τη διαχείριση του προσφυγικού από τις ελληνικές αρχές εξέφρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αβραμόπουλος – προσφυγικό: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ούτε λίγο ούτε πολύ, εξέφρασε τη θέση ότι δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στα ελληνικά νησιά ούτε ένας μετανάστης και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές δήλωσε ότι για την κατάσταση ευθύνεται η ανεπάρκεια του ελληνικού συστήματος.

Αν και όπως τόνισε η Ελλάδα έχει λάβει 2,2 δις ευρώ και για ανθρωπιστική βοήθεια, βοήθεια μεγαλύτερη από όσο της αναλογούσε, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην δήλωση που έχει υπάρξει μεταξύ Ευρώπης – Τουρκίας. «Δεν πρόκειται για συμφωνία, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχει κυρωθεί από όλα τα ευρωπαικά κοινοβούλια», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη δήλωση, όσοι από τους πρόσφυγες έχουν δικαίωμα ασύλου μπορούν να μεταστεγαστούν, οι υπόλοιποι πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους.

«Θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει περί τις 35.000, όμως δεν συμβαίνει αυτό και ξέρετε ποιος ευθύνεται;», διερωτήθηκε για να απαντήσει ο ίδιος: «Οι παθογένειες του ελληνικού κράτους».

Ανέφερε ότι ανάλογες διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων σε άλλες χώρες διαρκούν 15 ημέρες, εδώ ένα χρόνο, ενώ ανάλογες είναι και οι καθυστερήσεις για τη δημιουργία hot spot.

Την ίδια στιγμή εξέφρασε την ανησυχία του και τις συνέπειες που έχει η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές αλλά και την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, χιλιάδες Σύριοι να θελήσουν να περάσουν τα σύνορα και στην περίπτωση αυτή όπως είπε τα ελληνικά hot spot δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τέτοιους ρυθμούς.

Αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας έσπευσε να χαρακτηρίσει λαικιστές και εθνικιστές όσους θεωρούν ότι το προσφυγικό συνδέεται με την τρομοκρατία.

Ωστόσο, δεν ήταν το ίδιο καθησυχαστικός και με τους μαχητές του ισλαμικού κράτους που κατάγονται από την Ευρώπη και τώρα λόγω της τουρκικής επέμβασης επιστρέψουν στις χώρες τους.

Αιχμές Αβραμόπουλου για το προσφυγικό: Παθογένειες του κράτους

Στο σημείο αυτό αποκάλυψε ότι έχουν αποτραπεί πολλές τρομοκρατικές ενέργειες. Τώρα, δήλωσε, το πρόβλημα είναι σε ύφεση, αλλά δεν έχει ξεπεραστεί.

«Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι το προσφυγικό ζήτημα και τα θέματα τελειώνουν», είπε και διευκρίνισε ότι «θα είναι εδώ για πολλά χρόνια».

Επτακόσια εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε κινητικότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η Ευρώπη συνεχίζει να είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός και η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τόξο ανασφάλειας που εκτείνεται από την Τυνησία, έως την Ουκρανία», υπογράμμισε.

Τέλος επανέλαβε ότι κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη διαχείριση του μεταναστευτικού χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είχαν ζητήσει (δύο φορές) την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, δηλαδή να βγει η Ελλάδα εκτός Σένγκεν.