Αιγαίο: Δείτε πού βρίσκεται το Oruc Reis – Σε πόσες ώρες θα φτάσει στο Καστελόριζο

Η τουρκική πρόκληση εκδηλώνεται παράλληλα με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και συμπίπτει χρονικά με την επίσκεψη στην Ελλάδα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν, όπως όλα δείχνουν, είναι η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, γεγονός που θέτει σε κόκκινο συναγερμό όλες τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τις μονάδες σε νησιά, αλλά και στον Έβρο.

Παίζει με τη φωτιά ο Ταγίπ Ερντογάν. Λιβύη, Αγία Σοφία, και τώρα τουρκική NAVTEX εντός των ορίων της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στα ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας παραμένει αγκυροβολημένο το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις (Oruc Reis), όπως αποτυπώνεται στον διαδραστικό χάρτη του marinetraffic.com.

Πού βρίσκεται το Oruc Reis

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex, δεσμεύεται από την Άγκυρα ο θαλάσσιος χώρος ανάμεσα στην Κρήτη και στη Ρόδο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές Αρχές, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις.

Υπολογίζεται πως απαιτούνται 24 ώρες για το Ορούτς Ρέις, προκειμένου να πλεύσει από την Αττάλεια προς τη «δεσμευμένη» από την Τουρκία θαλάσσια περιοχή, ανατολικά της Κρήτης.