Ορατός είναι ο κίνδυνος ενός «θερμού» Ιανουαρίου στα ελληνοτουρκικά, καθώς η Αγκυρα έχει αυτοδεσμευθεί σε αξιοποίηση της συμφωνίας με τη Λιβύη.
Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, «πιθανότερο είναι να συμβεί κάτι, παρά να μη συμβεί». Η Αθήνα κινείται σε ένα δίπολο διπλωματικών πρωτοβουλιών και διαμόρφωσης αποτρεπτικός στρατηγικός, ενώ τέσσερα είναι τα σενάρια για τις πιθανές «πρωτοβουλίες» της Αγκυρας, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Το πρώτο και πλέον ήπιο σενάριο προβλέπει τουρκικό ερευνητικό σκάψος να κινηθεί νότια της Κρήτης, αλλά σε περιοχή που ανήκει στη Λιβύη. Υπενθυμίζεται πως με βάση τον νόμο 4001/2011 προβλέπεται ότι «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτωνικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ (αφού κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή». Ως εκ τούτου, εάν το ερευνητικό κινηθεί πέραν της μέσης γραμμής προς την πλευρά της Λιβύης, η ενέργεια δεν θα θεωρηθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει η Τουρκία να αποστείλει ερευνητικό σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας, αλλά χωρίς τη συνοδεία πολεμικών σκαφών.
Το τρίτο συνεπάγεται ότι το ερευνητικό σκάφος θα συνοδεύεται και από πολεμικά πλοία, ενώ το τέταρτο περιλαμβάνει και την παρουσία τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.
Όπως προαναφέρθηκε, σε κάθε μία από τις παραπάνω πιθανές εξελίξεις η Αθήνα σχεδιάζει πέραν των διπλωματικών πρωτοβουλιών που δεδομένα θα αναλάβει, και στρατηγικές αποτροπής, καθώς, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «πιθανότερο είναι να γίνει κάτι, παρά να μη γίνει».