Αικ. Σακελλαροπούλου: Μαρκόπουλος, Μπάρκας, Χρηστίδης στο newsique για την «εκλεκτή» του Μητσοτάκη

Η αποτελεί την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αυτό της .

Οπως ανέφερε σε δήλωσή της αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού με την οποία αποδέχθηκε την πρότασή του, «πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι Ελληνίδα Δικαστής, που από τον Οκτώβριο του 2018, με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης , Μιχάλη Καλογήρου, βρίσκεται στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ και εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

To newsique.gr επικοινώνησε με στελέχη των τριών κομμάτων, που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην πρόταση του Πρωθυπουργού, ζητώντας το σχόλιό τους για τη συγκεκριμένη επιλογή.

Ο Βουλευτής της Νέα Δημοκρατίας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια επιλογή σύνθεσης και ενότητας. Για μια επιλογή που δίνει το στίγμα της μοντέρνας προσέγγισης της πολιτικής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια επιλογή που, εκτός των άλλων, εκτείνει τη Νέα Δημοκρατία ακόμη περισσότερο προς το Κέντρο, δίχως να δημιουργεί πρόβλημα στη Δεξιά πτέρυγα και ταυτόχρονα έφερε σε μια πρωτόγνωρη αμηχανία την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία δεν είχε βάλει στη συζήτηση το συγκεκριμένο πρόσωπο».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Μπάρκας, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι: «Μακριά από τη λογική των “Προεδρικών Καλλιστείων”, που ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά επίλεξε, ο ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας διαχρονικά στάση ευθύνης απέναντι σε κρίσιμες επιλογές, δίνει τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία. Άλλωστε, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, να διατελέσει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η θετική ψήφος στην κ. Σακελλαροπούλου δεν αποτελεί επιλογή στηριζόμενη σε επικοινωνιακού τύπου παιγνίδια με τους θεσμούς, όπως επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά είναι μια συνειδητή επιλογή. Διότι η παρακαταθήκη της κ. Σακελλαροπούλου ως ανώτατης δικαστικού αναδεικνύει τη στάση της στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πρόταγμα που εγγράφεται διαχρονικά στο σώμα των αξιών και στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου το ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, σχολίασε: «Σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερη σημειολογία, αλλά και ουσία. Η ονοματολογία στην οποία επιδόθηκε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθούσαν στην προστασία του θεσμού. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια εξαιρετική δικαστής, με ακέραιο δημοκρατικό ήθος, επιστημονική γνώση που εκφράστηκε πάντα με τεκμηρίωση, πείσμα και θάρρος. Μια γυναίκα, που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις και δεν δίστασε να συγκρουστεί γι’ αυτές. Επομένως, η απόφαση μας ήταν εύκολη και γρήγορη. Ναι στην Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου. Καλή δύναμη!».