Airbnb: Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου

Δυσκολεύει ο πόλεμος των ιδιοκτητών ακινήτων με την Airbnb καθώς στον κανονισμό τους δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

«Οι απαγορεύσεις, που ισχύουν για τις πολυκατοικίες, οι οποίες χτίστηκαν πριν από το 2000, περιορίζονται στη λειτουργία οίκων ανοχής, γραφείων τελετών ή… φαναρτζίδικων», εξηγούν στον Ελεύθερο Τύπο κτηματομεσιτικοί παράγοντες, προσθέτοντας πως το ίδιο ισχύει και για την πλειονότητα των νεόδμητων.

«Τα ακίνητα, που δεν επιτρέπουν την Airbnb, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, γεγονός, που σημαίνει ότι εάν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον άλλου ιδιοκτήτη του οικοδομήματος, έχει αυξημένες πιθανότητες να χάσει», καταλήγουν.

Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της οδού Χέυδεν επί της πλατείας Βικτωρίας. Ειδικότερα, ο κανονισμός της επίμαχης πολυκατοικίας απαγόρευε τη χρήση… οικοτροφείου, με το Δικαστήριο να μη δέχεται τη… συσχέτιση, δικαιώνοντας τον υπεύθυνο εταιρίας, που μίσθωνε μέσω AirBnb.

Πιο αναλυτικά, η απόφαση αναγνωρίζει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ως τη νέα μορφή αστικών συμβάσεων, χαρακτηρίζοντας ως νόμιμη την οικονομική εκμετάλλευση του διαμερίσματος μέσω του επίμαχου τρόπου. «Για αρκετό διάστημα δεν υπήρχε ξεκάθαρη θέση της νομολογίας, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και να δημιουργούνται τριβές μεταξύ των ιδιοκτητών, που εκμίσθωναν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ακίνητά τους και των λοιπών συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Οι λιγοστές αποφάσεις, που είχαν εκδοθεί, εξαντλούνταν σε ερμηνείες των κανονισμών πολυκατοικίας, που συντάχθηκαν 50, 60 και 70 χρόνια πριν! Eτσι, επιχειρούταν άστοχα να ερμηνευθεί ένα νέο εξελιγμένο μοντέλο μίσθωσης με τους όρους και το πνεύμα του νομοθέτη του 1960!», τόνιζε σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και συνέχιζε: «Διατάξεις κανονισμών, λοιπόν, που απαγόρευαν τη χρήση διαμερισμάτων ως πανσιόν, ξενοδοχείων, οικοτροφείων, λεσχών κ.λπ. κόβονταν και ράβονταν κατάλληλα, ώστε να χωρέσουν τις νέες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών. Ολη αυτή η συλλογιστική παρέλειπε να αναλογιστεί και λάβει υπόψη το πνεύμα του σύγχρονου νομοθέτη, ο οποίος με γρήγορα αντανακλαστικά αφουγκράστηκε την ανάγκη μετεξέλιξης του καθεστώτος των μισθώσεων».

Στον αντίποδα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης -ύστερα από ομαδική αγωγή των υπόλοιπων ιδιοκτητών- υποχρέωσε την κάτοχο ακινήτου στη Χαλκιδική να σταματήσει την επαγγελματική του χρήση, επειδή παραβιάζει τον κανονισμό του συγκροτήματος, ενώ της επέβαλε και αποζημίωση ύψους 4.400 ευρώ.

Πρόκειται για την απόφαση 16158/2018, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η ιδιοκτήτρια πρέπει «να παύσει την προσβολή του κανονισμού της σύστασης και να απέχει από οποιαδήποτε σχετική προσβολή αυτών στο μέλλον και να παύσει και να μην επαναλάβει την επαγγελματική χρήση της διηρημένης ιδιοκτησίας της ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας, να ενημερώσει τους ενάγοντες της α’ αγωγής για τυχόν παραχώρηση της ιδιοκτησίας της λόγω εκμίσθωσης, τέτοιας, που δεν τείνει στην επιχειρηματική εκμετάλλευση του ακινήτου της, να ενημερώνει τον εκάστοτε φιλοξενούμενό της για τη χρήση που επιτάσσει ο κανονισμός και η σύσταση».

Αντίστοιχη απαγόρευση -για ξενοδοχειακή χρήση- προβλεπόταν και στην περίπτωση του ακινήτου στο Ναύπλιο, αν και το δικαστήριο εκδίκασε ασφαλιστικά μέτρα και εξέδωσε απόφαση ερήμην. Ειδικότερα, στο άρθρο 4 της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας και κανονισμού σχέσεων συνιδιοκτητών αναφέρονται τα εξής: Για κάθε αμφισβήτηση ή αμφιβολία ως προς τη σωστή και νόμιμη χρήση των οριζόντιων ιδιοκτησιών διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται η χρήση των διαμερισμάτων ως χορευτικά κέντρα, σχολεία, ξενοδοχεία, ωδεία, χοροδιδασκαλεία ή σχολές ρυθμικής και γενικά κάθε χρήση επικίνδυνη για την ασφάλεια της οικοδομής και που ενοχλεί τους ενοίκους αυτής, προκαλεί υπερβολικό θόρυβο ή δυσοσμίες ή είναι αντίθετη στους νόμους, τις αστυνομικές διατάξεις και χρηστά ήθη ή διαταράσσει την ησυχία και την ασφάλεια των ενοίκων της οικοδομής ή που προσβάλλει την οικογενειακή, ηθική και την κοινωνική τάξη και ευπρέπεια».

«Για να αλλάξει ο κανονισμός μιας πολυκατοικίας πρέπει να υπάρχει παμψηφία», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς, χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα… αδύνατο. Πέραν αυτού, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτούνται συμβολαιογραφική πράξη, με την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, και εξόφληση ΕΝΦΙΑ για τον εκάστοτε ιδιοκτήτη ξεχωριστά.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φάμελλος: Η πρόταση για την Λούκα Κατσέλη είναι υπερκομματική και μπορεί να ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις
23 Ιανουαρίου, 2025
Θεοδωρικάκος: Θα απαγορευτεί νομοθετικά η χορήγηση καυσίμων σε όποιον δεν φοράει κράνος
23 Ιανουαρίου, 2025
Στο ΣτΕ η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους
23 Ιανουαρίου, 2025
Η ΕΤΕπ φτάνει το ποσό ορόσημο του €1 δισ. πράσινων χρηματοδοτήσεων για ελληνικές ΜμΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης
23 Ιανουαρίου, 2025
Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε παράνομους οίκους ανοχής σε Αθήνα και Καλλιθέα
23 Ιανουαρίου, 2025
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Για τον θεσμό του ΠτΔ και την υποψηφιότητα του κ. Τασούλα
23 Ιανουαρίου, 2025
Σύρος: Συγκέντρωση για τα Τέμπη
23 Ιανουαρίου, 2025
Σοκ! Πέθανε στο σπίτι της και φαγώθηκε από τα σκυλιά της
23 Ιανουαρίου, 2025
Σοκ! Πήγε να δώσει φάρμακο στον 14χρονο γιο του και τον βρήκε νεκρό
23 Ιανουαρίου, 2025
Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ η ενίσχυση της εθνικής παραγωγής απέναντι στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας
23 Ιανουαρίου, 2025