Άιρτον Σένα: Όταν έφυγε ο καλύτερος όλων (pics-vids)

Τι και αν έχουν περάσει 26 ολόκληρα χρόνια από τον θάνατο του, ο Άιρτον Σένα συνεχίζει να μνημονεύεται μέχρι και σήμερα για τα όσα κατάφερε να πετύχει στην καριέρα του ως οδηγός της Formula 1.

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν την ιστορία του ή έστω ένα μέρος της με αποκορύφωμα το μοιραίο δυστύχημα της 1ης Μαΐου του 1994 στην πίστα της Ίμολα.

Την Πρωτομαγιά του 1994 ήταν προγραμματισμένο το Grand Prix του Σαν Μαρίνο στην πίστα της Ίμολα. Από τα δοκιμαστικά υπήρχε η αίσθηση πως κάτι κακό πρόκειται να γίνει σε εκείνο τον αγώνα. Αρχικά ο Ρούμπενς Μπαρικέλο είχε ένα σοβαρό ατύχημα με το μονοθέσιο του και στη συνέχεια η τελευταία προειδοποίηση ήρθε από τον θάνατο του Ρόλαντ Ράτζενμπεργκερ.

Συγκεκριμένα ο Αυστριακός συγκρούστηκε με μεγάλη ταχύτητα εκτός πίστας με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στον αυχένα πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Βλέποντας τα δύο συμβάντα ο Άιρτον Σένα δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έκβαση του επερχόμενου αγώνα. Μάλιστα ο γιατρός που εξέτασε τον νεκρό είπε στον Βραζιλιάνο: «Έχεις γίνει πρωταθλητής τρεις φορές. Είσαι ο πιο γρήγορος οδηγός στον κόσμο. Γιατί δεν τα παρατάς, να τα παρατήσω κι εγώ και να πάμε για ψάρεμα;» Ο Σένα όμως του απάντησε: «Δεν μπορώ να τα παρατήσω».

Έτσι ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής μπήκε για τελευταία φορά στο μονοθέσιο του. Στον έβδομο γύρο και ενώ οδηγούσε την κούρσα ο Βραζιλιάνος έχασε τον έλεγχο στην στροφή Ταμπουρέλο και με 300 περίπου χλμ./ώρα έπεσε πάνω σε τοίχο. Αμέσως το ιατρικό επιτελείο της πίστας έσπευσε να βγάλει από το λαβωμένο μονοθέσιο της Williams τον Σένα την ίδια ώρα που άπαντες κοιτούσαν με κομμένη την ανάσα το ατύχημα του.

Ο Σένα εισήχθη στο νοσοκομείο αλλά λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε ο θάνατος του. Η απώλεια του 34χρονου οδηγού ήταν αβάσταχτη για τους φίλους της ταχύτητας αλλά κυρίως για τους συμπατριώτες του, οι οποίοι τον λάτρευαν σαν Θεό. Δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε κηρύξει τη χώρα σε τριήμερο πένθος, ενώ το πλήθος στην κηδεία του ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια.