Αισιόδοξο σενάριο: Τότε θα μπορούσαμε να έχουμε εμβόλιο για τον κορονοϊό

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα μπορούσαμε να το έχουμε ακόμη και στα τέλη Φθινοπώρου σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου.

Η παθολόγος – λοιμωξιολόγος κ. Ελένη Γιαμαρέλλου μιλώντας στο Radio North 98 τόνισε πως «στην αρχή της πανδημίας, τον Ιανουάριο, εκτιμούσαμε πως θα χρειαστούν 12-18 μήνες για να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τα νεότερα δεδομένα, όμως, μας επιτρέπουν να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει εμβόλιο ακόμα και στα τέλη του φετινού φθινοπώρου!»

Ακόμη η κ. Γιαμαρέλλου σημείωσε πως είναι γενικά αισιόδοξες οι εκτιμήσεις από το πεδίο έρευνας για φάρμακα και για θεραπείες με αντισώματα, που βρίσκονται στο στάδιο των πειραματικών δοκιμών.

Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή στην «κανονικότητα», η κ. Γιαμαρέλλου συμφώνησε με την προσέγγιση, ότι η επιστημονική κοινότητα θα κληθεί να διαχειριστεί ως «ανεκτή» μια ελαφρά και διαχειρίσιμη αύξηση κρουσμάτων: «Βασικό είναι να μην απειληθεί η αντοχή του συστήματος υγείας και να διατηρήσουμε την καμπύλη… επίπεδη, όπως το έχουμε καταφέρει ως τώρα. Βλέπετε ότι στη Γερμανία που κάνανε απότομη άρση περιορισμών, ο δείκτης Ro από το 0,4 επέστρεψε στο 1 και τώρα σκέφτονται να επαναφέρουν κάποιους περιορισμούς. Άρα είναι σημαντικό να χαλαρώσουμε σιγά-σιγά, ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς.»

Η ίδια υπογράμμισε πως είναι πλέον αυξημένη η δυνατότητα μεγαλύτερου αριθμού τεστ και θα αυξηθεί αυτή ακόμα περισσότερο, αν πιστοποιηθεί η αξιοπιστία των φθηνών τεστ που δοκιμάζονται, για να δούμε αν κάποιος είναι φορέας του κορονοϊού.

-Ad-